DieetGezondheid en FitnessKetogeen Dieet

Zo Herken je ketose

Zoals eerder vermeld, is het doel van het keto dieet het punt te bereiken waarop je lichaam in ketose gaat . Maar dit is iets dat in je lichaam gebeurt, dus hoe weet je wanneer je die toestand hebt bereikt en vet bent gaan verbranden in plaats van glucose?

Gelukkig zijn er enkele veelbetekenende tekens waar je op kunt letten. Helaas zijn niet alle tekenen bij het eerste begin van het keto dieet erg prettig. Je lichaam past zich aan een geheel nieuw systeem aan: bijwerkingen zijn onvermijdelijk. Ze zijn echter beheersbaar en niet allemaal voor lange termijn.

Lichaamsveranderingen

Een van de eerste dingen die je misschien opvalt, is dat je veel gewicht verliest, vooral in het begin. Na het bannen van alle koolhydraten zal je dieet nogal een schok zijn voor je lichaam, en sommige mensen melden bijna alleen al in de eerste week het verlies van zo’n zes kilo. Niet iedereen beleeft zulke drastische eerste resultaten, vooral als je niet veel te verliezen hebt, maar de weegschaal laat meestal gewichtsverlies zien. Over het algemeen komt dit doordat je opgeslagen koolhydraten worden gebruikt voor energie, maar niet worden bijgevuld. Het is ook het verlies van watergewicht, eerder vastgehouden door je vetcellen. Als je deze vetcellen begint te verbranden, komt het water vrij, wat zorgt voor een dramatische gewichtsafname. Het plotselinge gewichtsverlies zou na de eerste week moeten verminderen, hoewel je nog steeds gestaag kunt blijven afvallen terwijl je op dieet bent.

Honger en energie

Nog een teken dat je misschien opmerkt, is dat je niet zo veel honger hebt als gewoonlijk. Als je begint met het eten van veel vet en matige eiwitten, zul je je langer voldaan voelen. Geraffineerde koolhydraten, vooral suikers, veroorzaken een plotse energiestoot. Daalt je bloedsuiker, dan verlies je die energie en voel je de behoefte om opnieuw te eten om dit te herstellen. Door het keto dieet zou je lichaam beter moeten worden in het herkennen van echte honger, en voel je geen behoefte om constant te snacken.

Zo Herken je ketose

Naast zin in snacks in de middag, zal de energiever- mindering na de lunch waarschijnlijk ook verdwijnen.  Keto-dieetfans melden dat ze na de start van het dieet de hele dag energieker en meer gefocust zijn. 

Bijwerkingen

We zullen later in dit boek meer in detail kijken naar de bijwerkingen van het keto dieet (zie pagina 30), maar er zijn er een paar die we nu moeten vermelden, omdat het goede tekenen zijn dat je lichaam het punt van ketose bereikt heeft.

Een van de meest voorkomende bijwerkingen van het keto dieet is een slechte adem, door de hoge ketonniveaus in je lichaam. Je lichaam maakt meer aceton aan, dat via je urine of je adem uit het lichaam moet. Je zult dit wellicht het meest opmerken wanneer je ‘s ochtends wakker wordt, maar dit verbetert na goed je tanden te poetsen. Veel mensen merken dat dit tijdens de dag verdwijnt, dus andere mensen zullen het wellicht niet opmerken. Als je je overdag minder fris voelt, probeer dan suikervrije kauwgom of munt, of je tanden opnieuw poetsen na de lunch. Het zijn niet de leukste bijwerkingen, maar het is een heel duidelijk teken dat het dieet werkt. Het is meestal ook niet permanent, en zou moeten verdwijnen naarmate je aan het dieet went.

Hoewel het keto dieet je energieniveau op de lange termijn verbetert, kun je je moe voelen als je voor het eerst met het dieet begint en voor het eerst ketose bereikt. Dit is gebruikelijk in de eerste week of zo: je lichaam zoekt naar zijn vorige energiebron – glucose – en kan die niet vinden. Zorg ervoor dat je veel water drinkt. Misschien heb je zelfs een elektrolytmengsel nodig om je lichaam door deze eerste fase te helpen.

Ben je nog niet zeker, dan zijn er testkits beschik- baar die je ketonen duidelijk kunnen meten.

Testkits voor ketose

Er zijn verschillende manieren om ketose te testen, waarbij je je ketonen meet. Je kunt testkits kopen die je thuis kunt gebruiken. De nauwkeurigste methode is een bloedtest: ketose verlaagt de bloedsuikerspiegel en verhoogt de ketonen in het bloed. Dit houdt een vingerprik in om bloed te trekken, wat niet voor iedereen is. Je kunt ook een blaaspijpje gebruiken om te testen op keto- nen in je ademhaling of strips om te testen op ketonen in je urine. Die zijn overal verkrijgbaar in apotheken, of je kunt ze online bestellen via websites zoals Amazon. Ze zijn relatief goedkoop en handig als je liever zeker bent.

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie

Controleer ook
Close
Back to top button