Gezondheid van kinderen

Wordt mijn kind normaal?

De baby groeit snel in de eerste maanden na de geboorte en daarna neemt de groeisnelheid af. 0-1 jaar oud, de kindertijd genoemd, is de periode waarin de baby sneller groeit. Wat het organisme van het kind van de volwassene onderscheidt, is dat het zich in een proces van voortdurende groei en ontwikkeling bevindt. Groei verwijst naar de toename van lichaamsmassa, terwijl ontwikkeling verwijst naar het verwerven van biologische functies. Een doel van routinematige controles is om te bepalen of de baby in staat is om te groeien en zich te ontwikkelen voor de leeftijd. Voor dit doel voorbereide groeicurven zijn nuttig om de ontwikkeling te volgen. Ouders vergelijken hun kinderen met hun leeftijdgenoten zonder hun handen, voelen zich verdrietig wanneer ze ze zwakker of korter zien en maken zich zorgen over het feit of het kind normaal groeit. Er zijn echter veel factoren die de groei beïnvloeden. Net als wij volwassenen, kunnen kinderen verschillende maten en schalen hebben, en dit kan hun normale zijn.

Groeisnelheid varieert tijdens de kindertijd. De baby vertoont een snelle groei in de eerste maanden na de geboorte en daarna neemt de groeisnelheid af. 0-1 jaar oud, de kindertijd genoemd, is de periode waarin de baby sneller groeit. De baby bereikt 2 keer het geboortegewicht in de eerste 5 maanden en 3 keer op de leeftijd van 1. Nogmaals, de hoogte neemt in het eerste jaar met 50% toe. Groei tussen 1-2 jaar vertraagt ​​en vertoont een constante groei tussen 2-10 jaar. In de adolescentie is er nog een groei-aanval. In deze periode zal een gemiddelde lengtetoename van 25 cm en een overeenkomstige gewichtstoename optreden voor jongens en meisjes.

 Factoren die de groeisnelheid beïnvloeden

Geslacht: Het groeiproces bij jongens en meisjes is anders. Jongens hebben meer lengte en gewicht dan meisjes.

Genetische factoren: Genen van ouders bepalen het groeipotentieel van de baby.

Hormonen: Schildklierhormoon en groeihormoon afgescheiden door de hypofyse zijn de belangrijkste hormonen die de groei in de kindertijd beïnvloeden. In de adolescentie echter, oestrogeen bij meisjes, jongens verhogen testosteron verhoogt de groei en vooral de botontwikkeling.

Voeding en metabole ziekten: In de eerste 2 jaar oud is voeding direct effectief voor de groei. Meer dan 10% van de energie van de baby wordt besteed aan groei. Voldoende eiwit- en calorie-inname is vereist voor normale groei. Hoewel moedermelk in de eerste 6 maanden aan alle behoeften van de baby voldoet, moet na 6 maanden met extra voedsel worden begonnen.

Prenatale factoren: De groei van de baby in de baarmoeder wordt bereikt via de placenta. Problemen met placenta, infecties van de moeder, bloedarmoede van de moeder of vitaminetekorten, medicijnen die door de moeder worden ingenomen, roken zorgen ervoor dat de baby met een laag geboortegewicht wordt geboren.

Chronische ziekten: Aangeboren hart- of nierziekten, chronische ziekten zoals astma, frequente infecties veroorzaken de groei tot stilstand Verstoring van de gezondheidstoestand van het kind pauzeert het groeiproces; daarom moet elk kind regelmatig op groei worden gecontroleerd. De eerste maand om de 1-2 weken, de eerste 6 maanden; eenmaal per maand, tussen 6-12 maanden, om de 2 maanden; Metingen worden eenmaal per jaar uitgevoerd in kinderperioden tussen 1 en 2 jaar met tussenpozen van 3-6 maanden. metingen van gewicht, lengte en hoofdomtrek.

De lijn van elk kind op basis van geboortedatum en -gewicht en maandelijkse veranderingen zijn gemarkeerd. Verschillen in lengte en gewicht tussen kinderen van dezelfde leeftijd afhankelijk van de genetische structuur zijn normaal, dus ze moeten niet worden vergeleken met hun leeftijdsgenoten. Het is belangrijk dat het kind zijn of haar eigen percentiellijn handhaaft.

Gewicht: Het gemiddelde gewicht van baby’s bij de geboorte was 3,3 kg, de ondergrens was 2,5 kg en de bovengrens was 4,6 kg. Dit is anders voor premature baby’s, geldig voor baby’s die op dat moment worden geboren. In de eerste week treedt een fysiologisch gewichtsverlies op bij zuigelingen. Daarna begint de baby snel aan te komen. 20-30 gram per dag in de eerste maanden, daarna ongeveer 15-20 gram gewichtstoename.

Hoogte: De gemiddelde tijd van baby’s geboren 50 cm, de ondergrens is 48 cm, de bovengrens is 53,3 cm? Het blijft ongeveer 8 cm in de eerste 3 maanden en neemt snel af in de volgende maanden en het gemiddelde 1-jarige kind bereikt een gemiddelde lengte van 75 cm. Er is een toename van 10-12 cm in de leeftijd van 1-2, een toename van constante snelheid tijdens de kindertijd. In de adolescentie beginnen meisjes een groeiaanval en blijven ze groeien tot ze ongeveer 18 jaar oud zijn.

Hoofdcirkel: Het is een indicator voor hersenontwikkeling bij kinderen. Bij de geboorte is de hoofdverhouding ¼. De toename van de hoofdomtrek is snel in de prenatale en postnatale eerste maanden. De gemiddelde hoofdomtrek bij de geboorte is 35 cm. 1 jaar oud is ongeveer 46 cm. De familiale hoofdomtrek kan groot of klein zijn, het belangrijkste is de groeisnelheid van het hoofd.

Verhouding lichaamsdelen: Wordt gebruikt om te controleren of de lengte van lichaam en arm-been compatibel zijn. Metingen zoals lichaamslengte, slaglengte worden geëvalueerd. De verhouding van armomtrek, hoofdomtrek en borstomtrek kan worden gebruikt om de voedingsstatus te evalueren.

Tandontwikkeling: De ontwikkeling van tanden in de baarmoeder begint; Het eindigt met de voltooiing van permanente tanden op 25-jarige leeftijd. De leeftijd van kinderziektes varieert individueel. De eerste tanden komen uit tussen 4 maanden en 1 jaar. Als er gedurende maximaal 16 maanden geen tanden zijn verwijderd, moet dit worden onderzocht. Tanden bestellen; de onderste snijtanden, de bovenste snijtanden zijn in de vorm van eerste kiezen, hoektanden en 2e kiezen.

Botontwikkeling: Het is een van de belangrijkste criteria bij de evaluatie van groei en ontwikkeling. Botrijpheidsniveau (botleeftijd) is een methode die wordt gebruikt om de chronologische leeftijd te bepalen. De groei van de lange botten begint met de ontwikkeling van kraakbeenweefsel aan het einde, compleet met de ossificatie van het kraakbeenweefsel. Groeihormoon beïnvloedt de ontwikkeling van het kraakbeen, schildklierhormoon en geslachtshormonen beïnvloeden de ossificatie. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van botten en zorgt ervoor dat calcium zich in de botten kan nestelen. Daarom moeten zuigelingen een beschermende dosis vitamine D krijgen met moedermelk. Fontonelontwikkeling bij de pasgeborene is ook een indicatie voor botontwikkeling. De voorste fontonel sluit tussen 10-16 maanden. Het kan al 3 maanden of 18 maanden zijn, de hoofdomtrek is belangrijk.

Hersenontwikkeling: Het is een indicator voor hersenontwikkeling bij kinderen. Bij de geboorte is de hoofdverhouding ¼. De toename van de hoofdomtrek is snel in de prenatale en postnatale eerste maanden. De gemiddelde hoofdomtrek bij de geboorte is 35 cm.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button