TV

Welke maat tv moet je kopen?

Welke maat tv heb ik nodig? Naarmate tv’s groter worden, wordt het belangrijker dan ooit om te begrijpen welke formaten het beste bij een kamer passen bij het nemen van een slimme koopbeslissing. We praten vaak over onze favoriete tv’s, maar een geweldige tv biedt meer dan beeldkwaliteit en slimme functies. De beste tv past ook bij uw huis, of het nu een klein appartement is of een groot huis met een thuisbioscoop.

Nu 65-inch 4K-tv’s de norm worden en grotere 75- tot 85-inch-modellen betaalbaarder worden, wordt het een uitdaging om uit te zoeken waar je je nieuwe tv kunt neerzetten. Veel mensen kopen een nieuwe tv zonder zelfs maar te overwegen in welke kamer hij zal gaan, ervan uitgaande dat een tv zal werken op dezelfde plek als waar de oude tv stond. Maar het vinden van de juiste maat tv roept vragen op over de ideale resolutie, de afstand tot de tv. beste, en of je echt een groter scherm wilt.

Dus voordat u uw volgende tv koopt, kunt u als volgt bepalen wat de beste maat is voor uw behoeften. Deze gids is bedoeld om u te helpen met uw primaire televisie in de woonkamer, maar dezelfde principes zullen gelden voor uw slaapkamer, studeerkamer en kantoor.

Welke maat tv heb ik nodig? Snelle tips

Begrijp de schermgrootte. Tv-schermen worden diagonaal gemeten van hoek tot hoek, dus een 65-inch tv is dichter bij 55 inch breed.

Ken uw resolutie. Tv’s bieden tegenwoordig drie resolutie-opties: 1080p, 4K en 8K. We raden voor vrijwel iedereen 4K aan, maar de resolutie zal veranderen hoe dicht je bij een set kunt zitten en hoe duur het zal zijn.

Bepaal de grootte en positie van de kamer. Kamers worden niet groter voor grotere tv’s, dus zoek de juiste maat voor uw ruimte.

Schermgrootte en resolutie

Onthoud allereerst dat tv’s diagonaal worden gemeten. Dus een 55-inch scherm meet 55 inch van de ene hoek naar de andere hoek. Maar de werkelijke afmetingen zullen anders zijn, ongeveer 49 inch breed en 29 inch lang.

Vervolgens moet u rekening houden met de resolutie van de tv. Dat komt omdat hoe hoger de resolutie, hoe dichter je kunt zitten voordat je pixelatie in een afbeelding opmerkt. Dat betekent dat u dichter bij een 4K-tv (3840 x 2160) kunt zitten dan bij een 1080p-tv. Dit is een belangrijke factor waarmee u rekening moet houden als u denkt aan de schermgrootte; Omdat je dichter bij een 4K-set kunt zitten, heb je niet zo’n grote tv nodig om je gezichtsveld te vullen als bij een 1080p-tv.

Grootte van de kamer en tv-positie

Overweeg de kamer waarin de tv komt te staan. Zolang het meubilair in die kamer niet permanent aan de vloer is bevestigd – en je bereid bent om het te verplaatsen – heb je enige flexibiliteit in het formaat van de tv die je kunt krijgen.

Er is ook de vraag of je van plan bent de tv op te zetten met de meegeleverde standaard of een muurbeugel gebruikt om hem op te hangen. Door de meegeleverde standaard te gebruiken om de tv op een tafel of entertainmentapparaat te plaatsen, wordt de set dichter bij de kijker geplaatst, waardoor de kijkafstand wordt verkort. Houd rekening met zowel de diepte van de tv-standaard als met de meubels waarop u deze wilt plaatsen. Sommige sets hebben relatief smalle standaards, maar andere, zoals het 65-inch model dat te zien is in onze LG CX OLED-test, strekken zich bijna 10 inch uit met de standaard bevestigd. Het 55-inch model uit onze TCL 4 Series Roku TV (55S425) test daarentegen is slechts 20 cm diep, ondanks dat de tv een dikker chassis heeft.

Als u de tv aan de muur hangt, kunt u daarentegen een voet of meer toevoegen aan de zichtbare afstand, wat het verschil kan zijn tussen een 60-inch tv en een 72-inch model. Afhankelijk van wat voor soort steun je gebruikt en de dikte van de tv, zit je scherm nog steeds een paar centimeter van de muur, maar de details verschillen van model tot model.

MEER: Beste kijkhoek en hoogte om uw tv te monteren

Beste tv’s op maat

We beoordelen tv’s van alle formaten, en hoewel de meeste van onze tv-beoordelingen zich richten op 55- en 65-inch modellen, zijn enkele van de beste tv’s die we hebben beoordeeld ook beschikbaar in kleinere en grotere schermformaten.

Je kunt ook onze favorieten voor een breed scala aan maten bekijken door onze maatspecifieke handleidingen voor de beste tv’s te bekijken.

Beste 43-inch tv’s | Beste 50-inch tv’s | Beste 55-inch tv’s | Beste 65-inch tv’s | Beste 70-inch tv’s | Beste 85-inch tv’s

Hier zijn enkele van onze favorieten, zorgvuldig uitgekozen om u de beste prestaties te geven bij enkele van de gangbare schermformaten, van klein tot extra groot.Welke maat tv moet je kopen?

(Afbeelding tegoed: TCL)

TCL 6-serie Roku-tv (55R635)

Scherm grootte: 55 duim | Schermtype: QLED | Vernieuwingsfrequentie: 120 Hz | HDMI-poorten: 4 HDMI, 1 USB | Grootte: 48,3 x 28,1 x 2,8 inch | Gewicht: 41,9 pond

Uitstekend QLED- en mini-LED-display

Geweldige spelprestaties

Roku TV biedt een enorme app-selectie en een eenvoudige interface

Verbeterde Roku-afstandsbediening

Het geluid is een beetje zwak

Roku mist enkele van de nieuwste apps

De 55-inch TCL 6-serie Roku TV (R635) biedt een enorme waarde voor zijn betaalbare prijs en biedt eersteklas beeldkwaliteit en een geweldige Smart TV-ervaring voor veel minder dan de concurrentie. De huidige versie van TCL’s waardekampioen 6-serie, de R635, verhoogt de ante met mini-LED-achtergrondverlichting naast QLED. Het resultaat is een indrukwekkende kleur en helderheid, met enkele van de beste HDR-prestaties die we aan deze kant van een OLED-scherm hebben gezien.

Maar TCL blijft meer leveren, zoals THX Certified Game Mode, waardoor de 6-serie een van de beste gaming-tv’s op de markt is, zelfs voor consoles die nog moeten worden uitgebracht, zoals de PS5 en de Xbox Series X. Van de slimme details van het ontwerp , net als kabelbeheer in de standaard, naar het altijd solide Roku TV-platform, is de TCL 6-Series R635 de beste tv-waarde op de markt, en hij komt niet eens in de buurt.Welke maat tv moet je kopen?

(Afbeelding tegoed: LG)

LG CX OLED (OLED65CXPUA)

Schermformaten: 65 duim | Schermtype: OLED Vernieuwingsfrequentie: 120 Hz | HDMI-poorten: 4 HDMI 2.1, 2 USB | Grootte: 57,0 x 32,7 x 1,8 inch | Gewicht: 52,9 pond

Prachtige afbeelding

Uitstekende smart-tv-functies

Eersteklas geluidsmogelijkheden

Ultradun ontwerp

Relatief hoge prijs

De LG CX OLED is de beste 65-inch 4K smart-tv die er is, en de opvallende tv van het jaar, met een geweldig scherm, ingebouwde Google Assistent en Amazon Alexa-ondersteuning en een heleboel andere slimme functies. Van LG’s webOS 5.0 tot de toevoeging van smart home control en een intuïtieve motion-control afstandsbediening, het is een van de slimste tv’s die we ooit hebben gezien.

LG heeft zijn uitstekende OLED verbeterd met een krachtigere processor, de toevoeging van Dolby Vision IQ (dat de HDR-prestaties aanpast op basis van de omgevingsverlichting) en versterkt het geluid met AI-aangedreven audio-afstemming. En hoewel de premium prijs van de LG CX OLED sommige klanten zou kunnen afschrikken, biedt hij meer premiumwaarde dan duurdere OLED-concurrenten, terwijl hij toch een ongeëvenaard beeld levert. Het is de te verslaan tv.

Hoe u de beste maat tv voor uw kamer kunt berekenen

Meet de afstand (in inches) tussen de plaats waar u de tv wilt monteren en de plaats waar u gaat zitten. Voor een 1080p-tv geven veel experts uit de industrie, zoals Amazon en Crutchfield, een bereik van 1,5-2,5 keer uw schermgrootte, hoewel er bijna net zoveel formules zijn als er experts zijn.Welke maat tv moet je kopen?

(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

Amazon raadt bijvoorbeeld aan om eerst je kijkafstand (in voet) te nemen en die met 7,7 te vermenigvuldigen. Dus als je een 42-inch tv hebt, kun je op een afstand van 84 inch (7 voet) zitten voor een comfortabele en meeslepende ervaring. Als je veilig wilt zijn en het verschil wilt verdelen, krijg je een factor 2: 1, wat gemakkelijk te onthouden is. Verdubbel gewoon de schermgrootte voor een comfortabele kijkafstand.

Stel dat u een grote kamer, een grote bank en een grote salontafel tussen u en de televisie hebt, wat resulteert in een comfortabele kijkafstand van 10 voet (120 inch). Je zou dan 120 nemen en door twee delen om 60 inch te krijgen.

Als je naar een 4K ultra-high-definition televisie kijkt, verandert de formule een beetje. Door de verhoogde resolutie is de aanbevolen ideale kijkafstand tussen de één en 1,5 keer de schermgrootte. Dus als u een 50-inch tv hebt gekocht, moet deze tussen de 50 en 75 inch worden geplaatst.

En naarmate grotere schermformaten betaalbaarder worden, moet u deze richtlijnen ter harte nemen. De onlangs geteste Sony X950G Android TV is 75 inch en kost iets meer dan $ 3.000, waardoor hij duur is, maar niet zo prijzig dat hij het budget van veel kopers te boven gaat. Of u nu een 75-inch of 55-inch tv in uw huis probeert te passen, onthoud dat het doel is om de foto te zien, niet de pixels.

TV-formaat Aanbevolen minimumafstand voor 4K-tv Aanbevolen minimumafstand voor 1080p tv
40 duim 40 inch (3,3 voet) 80 inch (6,7 voet)
42 duim 42 inch (3,5 voet) 84 inch (7 voet)
48 duim 48 inch (4 voet) 96 inch (8 voet)
50 inch 50 inch (4,2 voet) 100 inch (8,3 voet)
55 duim 55 inch (4,6 voet) 110 inch (9,2 voet)
60 duim 60 inch (5 voet) 120 inch (10 voet)
65 duim 65 inch (5,4 voet) 130 inch (10,8 voet)
75 duim 75 inch (6,25 voet) 150 inch (12,5 voet)

Wat is comfortabel voor jou?

De typische tv-kijker zit 3 meter van het scherm, wat ons bij de comfortfactor brengt: de meeste mensen zitten graag ver genoeg van een tv af zodat de pixels op het scherm niet te onderscheiden zijn. Dus, voel je vrij om te experimenteren met de plaatsing van je nieuwe tv, en het kan nooit kwaad om een ​​beetje groter te worden dan wat je denkt nodig te hebben.

Of u nu op zoek bent naar een tv voor thuis of een huis voor uw tv, u kunt nu met een paar snelle berekeningen de perfecte kijkafstand bepalen.

Geef een antwoord

Back to top button