Pasen

Wanneer is Pasen 2021? Hoe de datum van Pasen wordt bepaald

Pasen 2021 wordt gevierd op zondag 4 april! Pasen is een “verplaatsbaar feest” dat altijd op een zondag wordt gehouden tussen 22 maart en 25 april. Weet u hoe de exacte datum van Pasen wordt bepaald? Ontdek waarom de datum elk jaar verandert en hoe deze feestdag zich verhoudt tot de eerste volle maan van de lente.

Wanneer is Pasen 2021?

Dit jaar zal Pasen gevierd worden Zondag 4 april​ (Oosters-orthodox Pasen vindt plaats op zondag 2 mei.) Deze Pasen is slechts een week erna De volle maan van maart (Zondag 28 maart), de eerste volle maan die plaatsvindt na de lente-equinox (20 maart 2021) en staat daarom in de christelijke kalender bekend als de “Paasvollemaan

Wat is de meest voorkomende paasdatum?

Pasen is een “verplaatsbaar feest” en heeft geen vaste datum. Het wordt echter altijd op een zondag gehouden tussen 22 maart en 25 april.

Over een periode van 500 jaar (van 1600 tot 2099 ADVERTENTIE), toevallig wordt Pasen meestal op 31 maart of 16 april gevierd.

Veel oosters-orthodoxe kerken volgen de Juliaanse kalender in plaats van de Gregoriaanse. In dit geval kan de viering van Pasen plaatsvinden tussen 4 april en 8 mei.

Paasdata

Jaar Paaszondag
(Gregoriaanse kalender)
Oosters-orthodoxe Kerk
(Juliaanse kalender)
2021 4 april 2 mei
2022 17 april 24 april
2023 9 april 16 april

Hoe wordt de datum van Pasen bepaald?

Zou je geloven dat de datum van Pasen gerelateerd is aan de volle maan?

Specifiek, Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de volle maan die plaatsvindt op of net na de lente-equinox. Ja, het is in eerste instantie een beetje verwarrend!

Laten we het opsplitsen: in 2021 vindt de lente-equinox plaats op zaterdag 20 maart. De eerste volle maan die na die datum valt, komt op zondag 28 maart op. Daarom wordt Pasen gevierd op de daaropvolgende zondag, dat is zondag april. 4.

In christelijke kalenders wordt de eerste volle maan van de lente de ‘Paasvollemaan ” (die we hieronder verder zullen toelichten). Anders gezegd: Pasen wordt gevierd op zondag na de Paasvollemaan.

Wat gebeurt er als de volle maan en de lente-equinox op dezelfde dag plaatsvinden?

Over het algemeen wordt Pasen op de daaropvolgende zondag gevierd als de volle maan op dezelfde dag valt als de lente-equinox. Er is echter een voorbehoud:

Lang geleden heeft de christelijke kerk besloten om het proces van het berekenen van de paasdatum te vereenvoudigen door altijd de lente-equinox op 21 maart te observeren, ondanks het feit dat de equinox-datum in de loop van de tijd verandert en eigenlijk vroeger wordt.

Deze discrepantie tussen de astronomisch equinox datum en de kerk opgemerkt equinoxdatum kan soms voor verwarring zorgen, zoals in 2019, toen de volle maan en de astronomische equinox op dezelfde dag plaatsvonden – woensdag 20 maart.

Volgens de bovenstaande formule had dit moeten betekenen dat Pasen zou worden gevierd op zondag 24 maart. Omdat de kerk echter de equinox op 21 maart observeert, vond de volle maan technisch gezien niet plaats ‘op of net na’ de equinox, wat betekent dat de volgende volle maan in plaats daarvan de datum van Pasen zou bepalen. Zo werd in 2019 Pasen gehouden op zondag 21 april, na de volle maan op vrijdag 19 april.

Wanneer is Pasen 2021? Hoe de datum van Pasen wordt bepaald

Wat is de Paasvollemaan?

Het woord “Paschal,”Die wordt gebruikt in de kerkelijke (christelijke kerk) kalender, komt uit “Pascha”, een transliteratie van het Aramese woord dat “Pascha” betekent.

Met betrekking tot de volle maan verwijst Paschalis naar de datum van de volle maan die vele jaren geleden werd bepaald als de 14e dag van een maanmaand. Oude berekeningen (gemaakt in het jaar 325) hielden geen rekening met bepaalde maanbewegingen.

De Paasvollemaan is dus de 14e dag van een maanmaand die valt op of na 21 maart volgens een vaste reeks kerkelijke kalenderregels, die niet altijd overeenkomt met de datum van de astronomische volle maan die het dichtst bij de astronomische lente-equinox ligt.

Het klinkt ingewikkeld, maar het basisidee is om het voor moderne kalenders eenvoudiger te maken om de datum te berekenen. Wees gerust, de data voor Pasen worden ver van tevoren berekend. Bekijk hier vroegere en toekomstige paasdata.

Meer lezen over Pasen en de Paasvollemaan? Bekijk hier ons artikel over hun merkwaardige connectie.

Wanneer is Pasen 2021? Hoe de datum van Pasen wordt bepaald

Wat is het gouden getal?

Lezers vragen ons vaak naar het Gouden Getal, dat traditioneel werd gebruikt bij berekeningen voor het bepalen van de paasdatum.

Het gouden getal is een waarde die wordt gebruikt om de data van nieuwe manen voor elk jaar weer te geven, volgens een cyclus van 19 jaar.

De maan herhaalt de datums van zijn fasen ongeveer elke 19 jaar (de metonische cyclus), en het gouden getal staat voor een jaar in die cyclus. Het jaar van de cyclus kan dan worden gebruikt om de datum van Pasen te bepalen.

Om het gouden getal te berekenen:

Tel 1 op bij een bepaald jaar en deel het resultaat door 19, waarbij u ervoor zorgt dat u naar het dichtstbijzijnde gehele getal rekent; de rest is het gouden getal. Als er geen rest is, is het gouden getal 19.

Om bijvoorbeeld het gouden getal voor 2021 te berekenen, nemen we 2021 en tellen we er 1 bij op, wat resulteert in 2022, en delen het vervolgens gelijkmatig door 19, wat ons 106 geeft met een rest van 8. Daarom is het gouden getal voor 2021 8, wat betekent dat 2021 is het 8e jaar van de Metonische cyclus.

Wat is Pasen?

Pasen is de belangrijkste feestdag op de christelijke kalender.

Regelmatig waargenomen vanaf de vroegste dagen van de kerk, viert Pasen de opstanding van Christus uit de dood, na de kruisiging. Het markeert het einde van de Goede Week, het einde van de vastentijd en de laatste dag van het Paastriduüm (beginnend vanaf de avond van Witte Donderdag tot Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Paaszondag), evenals het begin van Pasen. seizoen van het liturgisch jaar.

De opstanding vertegenwoordigt de triomf van het goede over het kwaad, de zonde, de dood en het fysieke lichaam.

Waar kwam het woord “Pasen” vandaan?

Pasen, ook wel Pascha of Resurrection Sunday genoemd, is een festival en feestdag ter herdenking van de opstanding van Jezus uit de dood.

Laten we beginnen met Pascha (Latijn) die rechtstreeks afkomstig is van Pesach, het Hebreeuwse woord voor Pascha. Teruggaand naar de Hebreeuwse Bijbel en het verhaal van het eerste Pascha, vertelt Mozes de Israëlieten om een ​​paschalam te slachten en het bloed ervan op hun deur te schilderen. De Heer beschermde de Israëlieten tegen de dood door over hun deuren te gaan en “stond niet toe dat de vernietiger uw huizen binnenkwam om u neer te slaan” (Ex. 12:23).

In het Nieuwe Testament (1 Korintiërs 5: 7) verbindt Paulus de herrezen Christus met het Pascha. Hij verwijst naar Jezus als het paaslam dat is geofferd voor de redding van zijn volk. Jezus vierde het laatste avondmaal met zijn discipelen tijdens het Pascha, dus het is logisch dat het feest van de opstanding verband houdt met de joodse feestdag. Tegenwoordig vieren christenen het “Paasmysterie”.

Dus, waar kwam het woord “Pasen” vandaan? De exacte oorsprong van het woord “Pasen” is onduidelijk. Het is niet zo eenvoudig als te zeggen dat het een religieuze of heidense oorsprong heeft.

Wanneer is Pasen 2021? Hoe de datum van Pasen wordt bepaald

Sommige historici suggereren dat het uit de zin kwam witte week, Latijn voor “witte week”, gebruikt om de witte kleding te beschrijven die nieuwe christenen droegen toen ze zich tijdens de Goede Week lieten dopen. In het Oud-Duits werd het woord esostarum en uiteindelijk Pasen.

De eerbiedwaardige Bede, een zevende-eeuwse Angelsaksische historicus ook wel bekend als Saint Bede, schrijft dat het woord Pasen komt van de Angelsaksische godin van de vruchtbaarheid Eostre, ook de godin van de dageraad, die is ontstaan ​​in wat nu Scandinavië is. Na verloop van tijd begonnen vroege christenen naar het feest van de opstanding te verwijzen met de naam van de maand waarin het werd gevierd –eösturmönath (wat we nu april noemen).

Alternatief, Pasen kan hebben van een oud Duits woord voor ‘oost’, dat op zijn beurt is afgeleid van een Latijns woord voor ‘dageraad’. In het verleden, het woord Pasen zou kunnen betekenen “naar het oosten draaien” of “stijgen” en had niet noodzakelijkerwijs een geïmpliceerde religieuze betekenis. (Opmerking: het waren de Duitsers die de “paashaas” hebben uitgevonden die “goede” kindertehuizen hebben bezocht, net zoals zij de kerstman hebben uitgevonden.)

Kort gezegd kent niemand de etymologische oorsprong van het woord ‘Pasen’. Het is een van de oudste Oud-Engelse woorden.

Uiteindelijk is het onbelangrijk of Pasen afkomstig is van de godin van de dageraad of van het Latijnse woord voor dageraad. In welke taal dan ook, Pasen is vandaag een christelijke feestdag om de opstanding van Christus te vieren – en de herinnering dat de dood leven brengt.

Onze favoriete paasrecepten

Traditionele paasgerechten bevatten seizoensgebonden producten en symbolen van de lente, zoals lamsvlees, ham, eieren, asperges, lente-erwten, warme kruisbroodjes en zoete broden, en een worteltaart.

We hebben alle traditionele paasrecepten en meer! Bekijk onze favoriete paasrecepten.

Wanneer is Pasen 2021? Hoe de datum van Pasen wordt bepaald
Grieks Paasbrood. Foto door Pasta / Shutterstock.

Gelukkig Pasen!

Van alle redacteuren hier bij De almanak van de oude boer, we wensen je een vrolijk Pasen en een vreugdevolle lente!

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button