DierenHuis Dieren

Wanneer een Vrouwelijke Hond in Hitte Fokken?

Een teefje in hitte moet worden gefokt wanneer haar voortplantingscyclus zich in de meest vruchtbare fase bevindt die 11 tot 13 dagen is na de eerste bloeding van de eerste fase van de hitte. Dit estrus-stadium is de tweede fase van de warmtecyclus en is de enige periode in de cyclus waarin zwangerschap kan optreden na coïtus of kunstmatige inseminatie.

Het oestrus-stadium is de tijd waarin de progesteronhormonen van een vrouwelijke hond op hun optimale niveau zijn voor succesvol fokken. Omdat teven niet elk seizoen vruchtbaar zijn, mag een vrouwelijke hond niet worden gefokt tot 18 tot 24 maanden oud wanneer haar eieren voldoende zijn gerijpt om kwaliteitsvolle nakomelingen te produceren.

Afhankelijk van de grootte van de hond en het ras, zullen kleinere honden elke 4 maanden verhitten, middelgrote honden elke 8 maanden en grote honden zullen elke 12 maanden of meer fokken. Dat gezegd hebbende, zijn de eerste paar hittecycli bij een hond niet voldoende om bevredigende fokresultaten te produceren.

Estrus , oestrus , estrous en estrous kunnen door elkaar worden gebruikt. Ze verwijzen allemaal naar het stadium in de hittecyclus van een vrouwelijke hond waarin ze kan worden geïmpregneerd.

Wanneer weet je dat het de beste tijd is?

Typisch, zal een hond gedurende 2 tot 3 weken in hitte zijn met verschillende stadia. De fasen van de hittecyclus van een hond zijn ontworpen om een ​​fokker te helpen het ideale tijdstip te bepalen om te beginnen met fokken en wanneer hij moet voorkomen dat hij gaat paren. Deze fasen zijn onderverdeeld in vier afzonderlijke delen die de volledige warmtecyclus voltooien. De gemiddelde duur van de warmtecyclus bij een vrouwelijke hond is 21 dagen. Het hangt echter grotendeels af van de grootte, het ras en de algemene gezondheid van elke individuele hond.

De warmtecyclus begint met de proestrus-fase die ongeveer 9 dagen duurt en wordt gekenmerkt door een plotselinge toename van oestrogeen en rijping van de eieren. Fysieke tekenen die bij dit stadium horen, zijn een vergrote vulva en het vrijkomen van bloedige afscheiding die je vertellen dat het teefje zich klaar maakt om te paren.

Echter, het is de estrus-fase die bepaalt wanneer een hond in hitte moet worden gefokt . Tijdens de oestrus moet je een vrouwelijke hond fokken om haar kansen op zwangerschap te maximaliseren. Estrus is ook de enige keer dat ze kan impregneren. De oestruscyclus duurt ook ongeveer 9 dagen en markeert de tijd waarin de eieren worden vrijgegeven en klaar zijn om te worden bevrucht. Tijdens de oestrus begint het vrouwtje tekenen van interesse te vertonen. Dit is wanneer je moet beginnen met het aanmoedigen van de dekking tussen de vader en de moeder.

Beide cycli, proestrus en estrus kunnen elk 4 tot 21 dagen duren, afhankelijk van verschillende factoren over de honden, zoals algemene gezondheid, grootte, ras, enzovoort. Gemiddeld duren estrus en proestrus elke 9 dagen.

Tekenen dat een vrouwelijke hond klaar is om te paren

Tekenen om op te letten laten je zien dat ze er klaar voor is:

  • Bloody Discharge Dit is het meest voorkomende teken dat vrouwelijke honden laten zien wanneer ze in het seizoen zijn. Het bloed heeft de neiging helderrood te zijn en zal in kleur vervagen en uitdunnen tot het einde van de hittefase.
  • Mannelijke interesse Er wordt gezegd dat reuen kunnen “voelen” wanneer een vrouwtje binnen een paar kilometer in hitte is door haar geur en op natuurlijke wijze naar het vrouwtje aangetrokken wordt en haar beklimmen wanneer hij de kans krijgt. U zult merken dat dit gedurende deze periode veel gebeurt. Je kunt ook helpen bij het proces door zowel vrouwelijke als mannelijke honden samen te brengen om te zien hoe ze op elkaar reageren.
  • Staartvlaggen Een hond die klaar is om te paren zal interesse tonen in andere mannen door haar staart op te heffen om penetratie mogelijk te maken.
  • Gezwollen tepels Controleer de tepels van je hond en kijk om te zien wanneer ze beginnen te zwellen, wat een redelijk goed teken is dat ze rijp is .
  • Verhoogd plassen Een teefje in warmte zal vaker en soms in kleinere hoeveelheden urineren.
  • Stemmingsverandering Een hond in warmte zal humeuriger worden door ofwel temperamentiever te zijn dan normaal of ze kan zelfs tekenen van behoeftigheid vertonen.

Houd in gedachten dat niet alle honden alle tekenen zullen tonen wanneer ze klaar is, dus om er zeker van te zijn dat je alert moet zijn en aandacht moet besteden aan het gedrag van je hond. Honden kunnen ook in ‘stille’ hitte gaan waarin ze helemaal geen tekenen zal vertonen die vaak een onervaren fokker kunnen verwarren.

Tests om te bepalen wanneer een vrouwelijke hond moet worden gefokt

Naast het kijken naar de gebruikelijke tekenen, wil een fokker misschien een professionele mening krijgen over of de hond al in het seizoen en klaar is om te paren . Een dierenarts kan specifieke medische onderzoeken uitvoeren om nauwkeurigere resultaten te bepalen. Houd er rekening mee dat er voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen wanneer uw hond voor het eerst zwanger is .

Bijvoorbeeld, de cellen van een hond en progesteron zullen fluctueren in verhouding tot haar vooruitgang in haar hittecyclus. Cel- en progesteronniveaus zullen de fokker de beste tijd meedelen om het paringproces te starten . Het is het beste om te beginnen met testen tijdens de eerste fase van de cyclus (proestrus), zodat u de wijzigingen beter kunt beheren en organiseren.

Vaginale uitstrijk

Een vaginale uitstrijktest is een uitstekende manier om te controleren op celveranderingen die een nauwkeurigere ovulatie kunnen voorspellen die gedurende een aantal dagen wordt uitgevoerd om te controleren op progressie en veranderingen. Deze uitstrijkjes zijn volledig veilig, betrouwbaar en bestaan ​​al lang met optimale resultaten. Het hele consult is snel en de resultaten zijn zeer nauwkeurig.

Serum progesteron

Tijdens het proestrus-stadium van de hittecyclus zullen teven een toename van oestrogeenspiegels vertonen terwijl hun eierstokken rijpen en zich klaarmaken voor afgifte. Zodra ze zijn vrijgelaten en de vrouwelijke hond haar oestrusstadium binnenkomt, dalen haar oestrogeenspiegels plotseling en stijgen progesteronspiegels , daarom is het testen op progesteronspiegels een manier waarop een professional kan bepalen of ze er klaar voor is. Deze test geeft een fokker een nauwkeurig resultaat en bepaalt de beste tijd om te paren. Tot op heden is dit de belangrijkste en meest nauwkeurige test om te weten wanneer een vrouwelijke hond in hitte moet worden gefokt.

Verder kunnen testen ook thuis worden gedaan. Je kunt zonder recept teststrips kopen om te bepalen wanneer je een hond in warmte moet fokken , in plaats van naar de dierenarts te gaan. Teststrips zoals de Canine Ovulation Test Pads zijn ontworpen om nauwkeurige ovulatiewaarden te geven en moeten zowel ’s morgens als’ s nachts worden uitgevoerd. Deze strips kunnen op de eerste dag van haar cyclus worden gebruikt en bepalen het niveau van LH-piek die de afgifte van de eieren opwekt.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button