BorduurwerkBreien en haken

Volumetrisch Borduurwerk Trapunto

Italiaanse trapunto

Naast de bekende borduursoorten met linten, kruis of steek, is er nog eentje waar niet alle naaldvrouwen van weten. Dit is een volumetrisch borduurwerk van trapunto.

Het bijzondere van geborduurde trapunto is dat je bij deze techniek zowel handmatig als op een naaimachine kunt borduren. Bovendien is dit type borduurwerk gemakkelijk te onderscheiden van elk ander borduursel in een uitgesproken volumetrisch patroon.

Italiaans trapunto-borduurwerk heeft verschillende kenmerken met betrekking tot de keuze van naalden, stof, borduurtechnieken, enz.

Stoffen voor borduurwerk

Als u het schijnbare volume van het product bij de uitlaat wilt voelen, moet u de keuze van de coatingstof zorgvuldig benaderen. Hier moet de keuze zeker vallen op dunne stoffen zoals: chiffon, katoen, satijn, etc.

Wat betreft de stoffen kussens, hier is de variëteit vrij groot. Afhankelijk van het volume dat je wilt ontvangen, kun je kiezen voor een dunne sintepon van verschillende formaten, holofider of spanbond, zeer geschikt voor handwerk.

Je moet ook op de naalden letten. Kies dan voor de zogenaamde quiltnaalden. Hun kenmerk is lang en groot oog.

Trapunto-draden

Borduren van een trapunto vereist een speciale houding ten opzichte van de draden die in het werk worden gebruikt. Een van de belangrijkste nuances is dat de draden dezelfde dikte moeten hebben. En de bovendraad moet bij voorkeur van polyester zijn, omdat ze niet breken en het patroon goed vasthouden.

In het werk kun je niet alleen polyestergaren gebruiken, maar ook viscose kiezen, als je het leuker vindt. Maar het is meteen vermeldenswaard dat de snelheid van borduren met viscose garens klein moet zijn. Anders breekt de geleidingsdraad. Bovendien zal het patroon afdwalen en vervormen.

Trapunto-stabilisatoren

Om ervoor te zorgen dat het patroon niet strakker wordt, niet verdwaalt en zijn vorm niet verliest, worden de zogenaamde stabilisatoren gebruikt in het trapunto-borduurwerk. Er zijn conventionele en speciale stabilisatoren.

De trapunto-techniek vereist het gebruik van conventionele stabilisatoren. Speciale zijn handig voor die naaldvrouwen die grote hoeveelheden schilderijen met veel lagen borduren.

In eerste instantie is het bij het gebruik van stabilisatoren noodzakelijk om de randen van het materiaal met lijm aan de binnenkant te bewerken, zodat het oppervlak van het product niet plakkerig is.

Vergeet niet om ongeveer dezelfde lengte steken te onthouden. Gelijke lengte laat niet alleen de schoonheid van het patroon zien, maar ook uw vermogen om de stof met snelheden in de juiste richting te geleiden. Onthoud dat verlijmde lagen niet scherp moeten worden getrokken, anders kunnen ze loskomen.

Hand borduren

Borduren met behulp van de trapunto-techniek zonder de hulp van een naaimachine heeft een interessante naam schaduw. Bij deze stijl wordt een patroon op de bovenste laag van het materiaal aangebracht en vervolgens met steken verwerkt. Van materialen kun je lightbox of papier gebruiken om in te vriezen – het maakt niet uit. Het is ook vermeldenswaard dat, behalve in water oplosbare markeringen voor het tekenen van een patroon, niemand anders mag worden gebruikt om het verven van de stof te voorkomen.

De volgende stap in de techniek is het maken van een tekening op papier. Het moet op onze tekening worden gestreken. Daarna kunt u het afscheuren, de stof in water laten weken en wachten tot de kleur van de marker verdwijnt. U kunt de afbeelding diversifiëren met veelkleurige draden.

Het belangrijkste is om wollen draden te nemen. Het is met hun hulp dat een duidelijker en mooier patroon wordt verkregen.

Benthe de Leeuw

Benthe, ik schrijf al heel lang nuttige en gezondheidsartikelen. Ik weet dat redacteur zijn van Plezier.net echt een voorrecht is.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button