Cultuur reizenOutdoor reizenReizen

Top Tien Dingen Om Te Doen In Košice, Slowakije

Košice Het lijkt misschien een kleine, bescheiden stad – maar geloof het of niet, het was onlangs een van de Culturele Hoofdstad van Europa en maakt echt indruk! Het combineert alles wat ik leuk vind aan Oost-Europa met alles wat ik leuk vind aan een authentieke Europese ervaring: kleine steden, lokale winkels en heel veel fascinerende geschiedenis en cultuur om te ontdekken. En eigenlijk voelt het als een soort plek waar iedereen iedereen kent en alles op loopafstand is – het is de op één na grootste stad van Slowakije!

Geloof je me niet? Bekijk deze lijst met niet te missen plaatsen en begin vandaag nog met het plannen van uw reis!

1. Sint-Elisabethkathedraal

Deze 14e-eeuwse kathedraal ligt in het hart van het middeleeuwse centrum van Košice, en het is zeker een bezoek waard tijdens je verblijf daar. Het is in gotische stijl – een zeldzaamheid in Oost-Europa – en het is ook de grootste gebedshuis in Slowakije. Maar zelfs als je niet religieus bent of geïnteresseerd bent in de architectuur, is deze kathedraal een bezoek waard: je krijgt een fantastisch uitzicht over de stad en het omliggende landschap vanaf de top van de noordelijke toren van de kathedraal!

Top Tien Dingen Om Te Doen In Košice, Slowakije

St. Elisabeth’s Cathedral. © TTstudio / Shutterstock inc.

Top Tien Dingen Om Te Doen In Košice, Slowakije

St. Elisabeth kathedraal in de nacht. © Olena Z / Shutterstock, Inc.

Top Tien Dingen Om Te Doen In Košice, Slowakije

Uitzicht vanaf de kathedraal van St. Elisabeth © In Green / Shutterstock, Inc.

Wanneer te gaan: De kathedraal is doorgaans geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Als je van plan bent de noordelijke toren op te gaan, raad ik je aan om iets voor zonsondergang te gaan!

Waar te gaan: St. Elisabeth’s Cathedral, Hlavná, 040 01 Staré Mesto, Slowakije

2. Hoofdstraat

De schilderachtige hoofdstraat van Košice is een van die typische Europese straten – iets uit een ansichtkaart! Het is volledig autovrij en je zult merken dat veel van de bezienswaardigheden van de stad zich langs de straat bevinden. Dus maak een kleine wandeling, kijk wat mensen, bezoek een van de cafés en geniet van de Europese levensstijl!

Top Tien Dingen Om Te Doen In Košice, Slowakije

Hoofdstraat van Kosice, Slowakije. © Tatyana Vyc / Shutterstock, Inc.

Top Tien Dingen Om Te Doen In Košice, Slowakije

Hoofdstraat van Kosice, Slowakije. © Olena Z / Shutterstock, Inc.

Wanneer te gaan: Deze straat bruist op elk moment van de dag! ‘S Middags zul je waarschijnlijk een overvloed aan muzikanten en andere straatmuzikanten vinden, maar mijn favoriete tijd om te bezoeken is’ s avonds, dus ik kan naar een café als Fontána zitten en naar hartenlust mensen kijken.

Waar te gaan: Hlavná, 040 01 Košice, Slowakije

3. St. Urban’s Tower

Ook gelegen in het oudere deel van Košice en vlak bij de St. Elisabeth’s Cathedral, vind je de St. Urban’s Tower. De structuur zelf dateert oorspronkelijk ook uit de 14e eeuw, maar vandaag vind je er een klein museum (inclusief wassen beelden) gewijd aan de lange geschiedenis van de stad. Als je niet veel weet over Košice en de omgeving, raad ik je zeker aan om het eens te proberen!

Top Tien Dingen Om Te Doen In Košice, Slowakije

St. Urbans-toren in Kosice, Slowakije © TTstudio / Shutterstock inc.

Wanneer te gaan: De toren ontvangt doorgaans alleen bezoekers op zondag, maandag en donderdag – dus plan uw bezoek dienovereenkomstig!

Waar te gaan: The Urban Tower, Hlavná, 040 01 Staré Mesto, Slowakije

4. De paleizen

Geloof het of niet, veel van de historische gebouwen van Košice waren ooit paleizen. Hiervan zijn het oude stadhuis, het Andrassy-paleis, het bisschoppelijk paleis, het Jakabov-paleis en een paar andere. Ze bieden een geweldig kijkje in de barokke, Hongaarse en Slowaakse architectuur in de regio. Hoewel je in veel van deze gebouwen niet naar binnen kunt gaan, is het zeker interessant om rond te dwalen en van buitenaf een glimp op te vangen.

Top Tien Dingen Om Te Doen In Košice, Slowakije

Andrassy Palace. © In Green / Shutterstock, Inc.

Top Tien Dingen Om Te Doen In Košice, Slowakije

Jakabov-paleis. © TTstudio / Shutterstock inc.

Wanneer te gaan: Nogmaals, je kunt veel van deze niet binnengaan – dus je kunt ze dag en nacht bezoeken om hun ongelooflijke architectuur te bekijken!

Waar te gaan: Andrassy Palace; Jakabov Palace; Bishop’s Palace; Oud stadhuis

5. Het Staatstheater

Dit barokke gebouw werd eind 19e eeuw gebouwd en is een ander fascinerend voorbeeld van architectuur in de stad. Je wilt vooral het rijk geschilderde plafond van het theater zien – kijk of je de scènes uit de tragedies van Shakespeare kunt identificeren! Of bekijk hier een live optreden – de balletvoorstellingen zijn bijzonder indrukwekkend.

Top Tien Dingen Om Te Doen In Košice, Slowakije

Het staatstheater. © Mariia Golovianko / Shutterstock, Inc.

Top Tien Dingen Om Te Doen In Košice, Slowakije

Het staatstheater. © BestPhotoStudio / Shutterstock, Inc.

Wanneer te gaan: Wanneer er een show is! Kijk op hun website voor aanbiedingen.

Waar te gaan: Het staatstheater, Hlavná 32/58, 040 01 Košice, Slowakije

6. Buitenactiviteiten

Als je geïnteresseerd bent in buitenactiviteiten, kan Slowakije niet kloppen. Ga naar de Tatra-bergen om te skiën, fietsen, wandelen en meer. Deze bergen zijn een klein eindje rijden van Košice – of er zijn nog meer wandelingen dichter bij de stad; vraag gewoon om aanbevelingen in uw hotel op basis van de tijd van het jaar dat u daar bent. Dit zijn natuurlijk niet de Alpen – maar geloof het of niet, ze wedijveren qua hoogte met de Rocky Mountains in de Verenigde Staten!

Top Tien Dingen Om Te Doen In Košice, Slowakije

Hoge Tatra, Slowakije © Kovop58 / Shutterstock, Inc.

Top Tien Dingen Om Te Doen In Košice, Slowakije

Meer Ruzin op het platteland van Slowakije dichtbij Kosice. © TTstudio / Shutterstock, Inc.

Top Tien Dingen Om Te Doen In Košice, Slowakije

Strbske pleso-meer, Slowakije © Kovop58 / Shutterstock, Inc.

Wanneer te gaan: Zorg ervoor dat je voor elke soort reis contact opneemt met lokale gidsen over de weersomstandigheden – dingen kunnen vaak veranderen, en zelfs als het comfortabel weer is in Košice, kunnen de omstandigheden een beetje onaangenaam zijn als je eenmaal de bergen in bent!

Waar te gaan: Tatra-gebergte

# 7. Krijg een drankje

Košice zou zijn Oost-Europese erfgoed niet bijhouden als het geen enkele grote watergaten had verspreid over de stad. Een wandeling door de hoofdstraat laat je veel plaatsen zien. Maar een goede vuistregel: hoe verder u wegkomt van de hoofdweg, hoe groter de kans dat u zich in het gezelschap van echte Slowaakse inwoners bevindt – en hoe minder u waarschijnlijk per drankje uitgeeft! Golem Pivovar (biergarten) is een persoonlijke favoriet van mij, zowel omdat buiten zitten op een warme zomeravond de perfecte tijd is om een ​​biertje te drinken en omdat de microbrouwerij een aantal echt smakelijke bieren biedt!

Top Tien Dingen Om Te Doen In Košice, Slowakije

© Pivovar Golem

Top Tien Dingen Om Te Doen In Košice, Slowakije

© Pivovar Golem

Wanneer te gaan: Er is geen ‘verkeerde tijd’ om uit te gaan met drinken in Slowakije – u zult merken dat de lokale bevolking tijdens de lunch, na het werk of later op de avond naar de bar gaat, afhankelijk van wat voor soort dag ze hebben. Dus wanneer u er klaar voor bent, vindt u zeker een bedrijf!

Waar te gaan: Pivovar Golem, Dominikánske námestie 592/15, 04001 Košice, Slowakije

8. Ga naar Levoča

Košice is op zichzelf al een stad die mooi genoeg is, maar er is niets in het nabijgelegen Levoča. Deze oude, middeleeuwse stad is in de loop van de jaren niet veel veranderd – en in feite is het de thuisbasis van ‘s werelds grootste houten altaar, opgericht in de 14e eeuw, evenals een renaissancetoren en andere belangrijke historische stukken. Het is een gemakkelijke busrit van Košice en ik raad je ten zeerste aan om te bezoeken als je een extra dag te besteden hebt.

Top Tien Dingen Om Te Doen In Košice, Slowakije

Beroemde stad Levoca, Slowakije | © Filip Fuxa / Shutterstock, Inc.

Top Tien Dingen Om Te Doen In Košice, Slowakije

Beroemde stad Levoca, Slowakije © A. Aleksandravicius / Shutterstock, Inc.

Wanneer te gaan: Het kan een uur of twee duren om naar Levoča te komen, dus zorg ervoor dat je voldoende tijd overhoudt! Bovendien rijd je onderweg door een prachtig landschap, dus als je het type bent om te stoppen en foto’s te maken (of je vrouw is), zorg er dan voor dat je daar ook tijd voor vrijlaat.

Waar te gaan: Levoča, Slowakije

9. Bezoek de kerstmarkt

Dit is duidelijk een seizoensgebonden iets, maar als je de kans krijgt, bezoek dan Košice rond de kersttijd. De kerstmarkt van de stad is iets kleiner dan je in andere Europese steden zult vinden, maar wat het in omvang mist, maakt het meer dan goed met de schilderachtige charme, met kraampjes met gloeiend heet eten (probeer zeker de langós, een gebakken broodtraktatie die zowel hartig als zoet kan zijn!), mede en handwerk. Het speelt zich allemaal af langs de prachtige architectuur van de hoofdstraat en er is echt niets zo mooi.

Top Tien Dingen Om Te Doen In Košice, Slowakije

Jakab’s paleis en Lovers` Bridge in de winter © Mariia Golovianko / Shutterstock, Inc.

Top Tien Dingen Om Te Doen In Košice, Slowakije

Uitzicht op de kathedraal van Saint Elizabeth © Mariia Golovianko / Shutterstock, Inc.

Wanneer te gaan: De kerstviering van Košice loopt meestal van het eerste weekend van december tot kerstavond – zorg ervoor dat u de datums online controleert voordat u uw reis plant!

Waar te gaan: Hlavná-straat, Košice, Slovakija

10. Plan je bezoek aan de volgende Oost-Europese stad!

Een van de geweldige dingen van Košice is dat het centraal in Oost-Europa ligt, wat betekent dat je gemakkelijk met de auto, trein of bus naar de volgende halte op je reisschema kunt gaan! Op korte afstand zijn Bratislava, Boedapest, Wenen, Krakau en nog veel meer, dus ga op reis!

Heeft u Košice bezocht? Deel je verhalen hieronder!

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie

Back to top button