Geen onderdeel van een categorie

Top 10 Meest Bizarre Vissen in de Oceanen

11 juni 1910 werd geboren Jacques Yves Cousteau – de beroemdste oceaanonderzoeker en uitvinder van duikuitrusting. Ter ere van de verjaardag van het oceanograafportaal bigpicture.ru presenteerde een selectie van de meest ongewone bewoners van de oceanen van de wereld, ontdekt niet zonder de hulp van zijn uitvinding.

Top 10 Meest Bizarre Vissen in de Oceanen

1. Schorpioen Ambon (Eng. Ambon Schorpioenvis, lat. Pteroidichthys amboinensis). (Roger Steene / Conservation International)

Geopend in 1856. Gemakkelijk herkenbaar aan enorme “wenkbrauwen” – specifieke gezwellen boven de ogen. In staat om van kleur en vervelling te veranderen. Hij leidt een ‘partijdige’ jacht – vermomt zich onderaan en wacht op het slachtoffer. Het is niet ongebruikelijk en best bestudeerd, maar het extravagante uiterlijk kan gewoon niet worden genegeerd!

Top 10 Meest Bizarre Vissen in de Oceanen

2. Psychedelische kikkervissen (Eng. Psychedelic Frogfish, lat. Histiophryne psychedelica). (David Hall / EOL Rapid Response Team)

Geopend in 2009. Een zeer ongebruikelijke vis – de staartvin is opzij gebogen, de borstvinnen zijn aangepast en zien eruit als poten van landdieren. Het hoofd is groot, de ogen wijd uit elkaar zijn naar voren gericht, zoals bij gewervelde dieren, waardoor de vis een soort “gezichtsuitdrukking” heeft. De kleur van de vis is geel of roodachtig met kronkelende blauwe en witte strepen die in verschillende richtingen afwijken van de blauwe ogen. In tegenstelling tot andere vissen die zwemmen, beweegt deze soort alsof hij springt, weggeduwd van de bodem door borstvinnen en water uit de kieuwspleten duwend, waardoor een stuwkracht ontstaat. De staart van de vis is naar de zijkant gebogen en kan de beweging van het lichaam niet direct sturen, omdat deze van links naar rechts fluctueert. Ook kan de vis met behulp van borstvinnen langs de bodem kruipen en ze als poten vingeren.

Top 10 Meest Bizarre Vissen in de Oceanen

3. Rag (Engels. Leafy Seadragon, lat. Phycodurus eques). (lecates / flickr)

Geopend in 1865. Vertegenwoordigers van deze vissoort zijn opmerkelijk omdat hun hele lichaam en hoofd bedekt zijn met processen die de thallus van algen nabootsen. Hoewel deze processen vergelijkbaar zijn met vinnen, nemen ze niet deel aan zwemmen, ze worden gebruikt als vermomming (zowel bij het jagen op garnalen als ter bescherming tegen vijanden). Het leeft in de wateren van de Indische Oceaan en wast het zuiden, zuidoosten en zuidwesten van Australië, evenals het noorden en oosten van Tasmanië. Het voedt zich met plankton, kleine garnalen, algen. Zonder tanden slikt de doek het hele voedsel in.

Top 10 Meest Bizarre Vissen in de Oceanen

4. Maanvis (Engelse Oceaan Sunfish, lat. Mola mola). (Franco Banfi)

Geopend in 1758. Het lateraal samengedrukte lichaam is extreem lang en kort, wat de vis een buitengewoon vreemd uiterlijk geeft: het lijkt op een schijf in vorm. De staart is erg kort, breed en afgeknot; dorsale, caudale en anale vinnen zijn met elkaar verbonden. De huid van de maanvis is dik en elastisch, bedekt met kleine benige knobbeltjes. Vaak kun je de maanvis op zijn kant op het wateroppervlak zien liggen. Een volwassen maanvis is een zeer arme zwemmer, die een sterke stroming niet kan overwinnen. Het voedt zich met plankton, maar ook met inktvis, mee-eter larven, salps, ctenoforen en kwallen. Hij kan gigantische afmetingen bereiken van enkele tientallen meters en weegt 1,5 ton.

Top 10 Meest Bizarre Vissen in de Oceanen

5. Breedneuzige hersenschim (Engelse Broadnose chimaera, lat. Rhinochimaera atlantica). (Jay Burnett, NOAA / NMFS / NEFSC)

Geopend in 1909. Een compleet walgelijk ogende, geleiachtige vis. Hij leeft op de diepe bodem van de Atlantische Oceaan en voedt zich met weekdieren. Het wordt extreem slecht bestudeerd.

Top 10 Meest Bizarre Vissen in de Oceanen

6. Plasma (Engelse haai met franje, lat. Chlamydoselachus anguineus). (Awashima Marine Park / Getty Images)

Geopend in 1884. Deze haaien lijken veel meer op een vreemde zeeslang of paling dan hun naaste verwanten. Bij de haai-achtige haai zijn de kieuwopeningen, waarvan er zes aan elke kant zitten, bedekt met huidplooien. In dit geval kruisen de membranen van de eerste kieuwspleet de keel van de vis en zijn ze met elkaar verbonden, waardoor een brede huidkwab ontstaat. Samen met de huishaai is het een van de zeldzaamste haaien ter wereld. Er zijn niet meer dan honderd exemplaren van deze vissen bekend. Ze zijn extreem slecht bestudeerd.

Top 10 Meest Bizarre Vissen in de Oceanen

7. Latimeria Indonesisch (Engels Indonesisch Coelacanth, lat. Latimeria menadoensis). (Pearson – Benjamin Cummings)

Geopend in 1999. Een levend fossiel en waarschijnlijk de oudste vis op aarde. Voorafgaand aan de opening van de eerste vertegenwoordiger van het celicant-detachement, waartoe coelacanth behoort, werd hij als volledig uitgestorven beschouwd. De divergentietijd van twee moderne soorten coelacanth is 30-40 miljoen jaar. In levende vorm werden er niet meer dan een dozijn gevangen.

Top 10 Meest Bizarre Vissen in de Oceanen

8. Harige zeeduivel (geboren Hairy Angler, lat. Caulophryne polynema). (Bbc)

Geopend in 1930. Heel vreemde en enge vissen die leven op een diepe bodem, waar geen zonlicht is – vanaf 1 km en dieper. Voor het aas van de bewoners van de diepzee wordt een speciale lichtgevende groei op het voorhoofd gebruikt, kenmerkend voor het hele detachement van zeeduivel. Dankzij een speciaal metabolisme en extreem scherpe tanden kan hij alles eten wat binnenkomt, zelfs als het slachtoffer vele malen groter is en ook een roofdier. Het reproduceert niet minder vreemd dan het eruit ziet en eet – door ongewoon zware omstandigheden en zeldzaamheid van vissen hecht een mannetje (tien keer kleiner dan een vrouwtje) zich aan het vlees van zijn uitverkorene en brengt alles wat nodig is door bloed over.

Top 10 Meest Bizarre Vissen in de Oceanen

9. Drop vis (Engels Blobfish, lat. Psychrolutes marcidus). (Kerryn Parkinson / Australisch museum)

Geopend in 1926. Vaak aangezien voor een grap. In feite is dit een zeer reëel soort diepzeebodem zeevis van de psycholute familie, die aan de oppervlakte een ‘gelei’-uiterlijk krijgt met een’ droevige uitdrukking ‘. Slecht gestudeerd, maar dit is genoeg om haar te herkennen als een van de meest bizarre. Op de foto – een kopie van het Australian Museum.

Top 10 Meest Bizarre Vissen in de Oceanen

10. Kleine macropinna (Eng., Lat. Macropinna microstoma) – de winnaar door grilligheid. (Monterey Bay Aquarium Research Institute)

Geopend in 1939. Het leeft op een zeer grote diepte, daarom wordt het slecht bestudeerd. Met name het principe van visvisie was niet helemaal duidelijk. Er werd aangenomen dat ze grote moeilijkheden zou ondervinden, aangezien ze alleen naar boven kijkt. Pas in 2009 werd de structuur van het oog van deze vis volledig bestudeerd. Blijkbaar, toen hij het eerder probeerde te onderzoeken, kon de vis de drukverandering gewoon niet tolereren. Het meest opvallende kenmerk van deze soort is de transparante koepelvormige schelp, die zijn kop van boven en aan de zijkanten bedekt, en grote, meestal opwaartse, ogen met een cilindrische vorm die zich onder deze schelp bevinden. Het dichte en elastische afdekmembraan is aan de achterkant van de rug en aan de zijkanten aan brede en transparante oogbotten bevestigd, die de gezichtsorganen beschermen. Deze bedekkingsstructuur gaat meestal verloren (of in ieder geval zeer beschadigd) wanneer de vissen in trawls en netten naar de oppervlakte komen en daarom was tot voor kort het bestaan ​​ervan niet bekend. Onder de bedekkende schaal bevindt zich een kamer gevuld met een transparante vloeistof, waarin in feite de ogen van de vis zijn; de ogen van levende vissen zijn geverfd in een felgroene kleur en worden gescheiden door een dunne botscheiding, die zich naar achteren uitstrekt en de hersenen uitzet. Voor elk oog, maar achter de mond, bevindt zich een grote ronde zak die de reukuitgang van de receptor bevat. Dat wil zeggen, wat op het eerste gezicht ogen lijken op foto’s van levende vissen, is in feite een reukorgaan. De groene kleur wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van een specifiek geel pigment erin. Aangenomen wordt dat dit pigment zorgt voor een speciale filtering van het licht dat van boven komt en de helderheid vermindert, waardoor de vis de bioluminescentie van potentiële prooien kan onderscheiden.

Benthe de Leeuw

Benthe, ik schrijf al heel lang nuttige en gezondheidsartikelen. Ik weet dat redacteur zijn van Plezier.net echt een voorrecht is.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button