ReizenCultuur reizenStrand reizen

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Mongolië is een geweldig land om in rond te reizen vanwege de fantastische landschappen en de totale buitenaardsheid. Zelfs in het bloeiende Ulaanbaatar zul je merken dat de stad op de grens tussen Oost en West staat: restaurants in westerse stijl naast traditionele restaurants die knoedels en soepen verkopen; mensen met spijkerbroek en t-shirt lopen naast mensen met het klassieke deel; taxichauffeurs luisteren naar muziek gemaakt op de morin khuur over Amerikaanse soaps die ze op tv bekijken …

Omdat toerisme nog in de kinderschoenen staat in het land, kan Mongolië soms een beetje uitdagend zijn om rond te reizen. Sterker nog, veel reisorganisaties, zelfs in Ulaanbaatar, hebben nog steeds geen aanwezigheid op het web! Maar laat dat je er niet van weerhouden de reis van je leven te maken.

1. Bezoek Ulaanbaatar

De kans is groot dat je aankomt in Ulaanbaatar, de hoofdstad, of je nu vliegt of met de Trans-Mongoolse trein van Moskou naar Beijing komt. En Ulaanbaatar is een geweldige plek om te beginnen! Je vindt er niet alleen een overvloed aan musea, kloosters en andere interessante plaatsen om te bezoeken, maar het kan ook een uitstekende uitvalsbasis zijn voor het plannen van de volgende fase van je Mongoolse avontuur. Ik raad aan om een ​​gerenommeerd hotel of hostel te kiezen om ten minste de eerste paar nachten van je reis in te verblijven, zodat je jezelf vertrouwd kunt maken met de stad en cultuur voordat je het platteland in trekt.

Nogmaals, toerisme bevindt zich nog in de groeifasen in Mongolië, dus het kan moeilijk zijn om contact op te nemen met gidsen en treinkaartjes of ander vervoer te regelen totdat je aankomt op de grond – en bedrijven die je zullen helpen deze dingen van tevoren te regelen, zullen over het algemeen kosten in rekening brengen u een forse vergoeding voor de service. Maar wees niet bang: uw accommodatie in Ulaanbaatar moet u kunnen helpen contact op te nemen met Engelssprekende gidsen en verdere details over uw reis te regelen.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Ulaanbaatar, Mongolië © Shutterstock, Inc.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Ulaanbaatar, Mongolië © Mark Agnor | Shutterstock, Inc.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Het regeringspaleis in Ulaanbaatar, Mongolië © Saiko3p | Shutterstock, Inc.

2. Leer over de geschiedenis

Toen ik aankwam om les te geven in Mongolië, wist ik ongeveer vier dingen over het land behalve de geografische locatie: paarden, nomaden, Ghengis Khan en dat Ulaanbaatar gemiddeld de koudste hoofdstad ter wereld is. Dat zou natuurlijk niet vliegen met mijn studenten en hun felle nationale trots – het duurde niet lang voordat ik meer wist over de cultuur, taal, geschiedenis en tradities dan ik ooit had gedacht!

Dat gezegd hebbende, raad ik je aan om je reis te beginnen in het Nationaal Museum van Mongolië, dat gunstig gelegen is in het centrum van Ulaanbaatar. Het is het grootste museum van Mongolië en het leidt je door de geschiedenis van het gebied van de oudheid tot het heden.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Het grootste standbeeld ter wereld van Genghis Khan, Mongolië © Mark Agnor | Shutterstock, Inc.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Een standbeeld van een Mongoolse krijger bij het grote ruitermonument van Dzjengis Khan, Mongolië © RPBaiao | Shutterstock, Inc.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Het grootste standbeeld ter wereld van Genghis Khan, Mongolië © Shutterstock, Inc.

3. Blijf in een Ger

Mongoolse gers, of yurts, zijn de traditionele nomadische woonstijlen in het land – maar er wonen nog steeds veel mensen in! Zelfs aan de rand van Ulaanbaatar vind je uitgestrekte ger-wijken vol gezinnen die in de klassieke stijl willen wonen terwijl ze toch genieten van alle gemakken van het leven in de hoofdstad. Een verblijf in een ger tijdens je verblijf is zeker een ervaring die je niet wilt missen.

Als je überhaupt het platteland opgaat, zul je merken dat veel gezinnen hun huis op een gracieuze manier voor reizigers zullen openen – praat hierover met je gids. Maar zelfs als crashen met een gezin je niet aanspreekt, zijn er tal van toeristische ger-kampen waar je een mix kunt ervaren tussen de klassieke yurt-ervaring en een standaard hotelverblijf. Als je reis in Ulaanbaatar zal plaatsvinden, raad ik aan om ger-kampen in het nabijgelegen Terelj National Park te bekijken. Anders raad ik aan om naar de Gobi-woestijn te gaan en in de Three Camel Lodge of een van de andere ger-kampen daar tussen het zand te verblijven: niets is zo leuk als in een tent midden in de woestijn te verblijven!

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Inside a Ger in West Mongolia © Katiekk | Shutterstock, Inc.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Ger, Mongolië © Shutterstock, Inc.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Mongoolse familie bij Ger © Emily Marie Wilson | Shutterstock, Inc.

4. Berijd een kameel in de Gobi-woestijn

Over de Gobi-woestijn gesproken, dit is een deel van Mongolië dat je niet mag missen als je het platteland op gaat. Het duurt even voordat u er bent – zelfs als u de trein neemt, kijkt u naar een overnachting of een hele dag! Maar het is de reis zeker waard: er is niets ter wereld dat lijkt op deze uitgestrekte uitgestrekte niemandslanden. Ik raad aan om jezelf te baseren in het kleine stadje Dalanzadgad, zodat je gemakkelijk naar buiten kunt gaan om drie van de belangrijkste attracties van de Gobi te zien, waaronder de vlammende kliffen van Bayanzag en duinen zover het oog reikt in Khongriin Els, hoewel er wel tal van andere plaatsen om te verkennen.

Zelfs in de winter kan de Gobi-woestijn een belevenis zijn. Hoewel de temperaturen doorgaans niet zo laag worden als op andere plaatsen in het land, kan het nog steeds behoorlijk koud worden – zelfs zo erg dat je kamelen met ruige winterjassen in de sneeuw ziet rondlopen! Nogmaals, ik raad aan om uw opties voor reisorganisaties te bekijken, zodat u optimaal kunt profiteren van wat de Gobi te bieden heeft, maar houd er rekening mee dat veel van deze bedrijven niet in de winter actief zijn vanwege het verminderde toerisme in het land .

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Wandeling in de Gobi-woestijn, Mongolië © Galyna Andrushko | Shutterstock, Inc.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Kamelen in de Gobi-woestijn, Mongolië © Jakub Czajkowski | Shutterstock, Inc.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Prachtig uitzicht op de duinen van de Gobi-woestijn. Mongolië © Anton Petrus | Shutterstock, Inc.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Vlammende kliffen (Bayanzag) in de Gobi-woestijn, Mongolië © Jakub Czajkowski | Shutterstock, Inc.

5. Slaap in een klooster

Hoewel veel Mongolen beweren atheïst te zijn, is het boeddhisme nog steeds de overheersende religie in het land en zie je monniken rondlopen in Ulaanbaatar en de meeste andere grote steden. En de indrukwekkende kloosters van het land kunnen best interessant zijn om te bezoeken. Maar waarom zou u stoppen om ze slechts een korte periode van de dag te bezoeken? Manjusri-klooster, gelegen op slechts een korte afstand ten zuiden van Ulaanbaatar in Bogd Khan National Park, is hiervoor een goede keuze. Je kunt naar het klooster wandelen, de ruïnes van het klooster verkennen en dan de nacht doorbrengen in hun slaapzaal voor wat rustige contemplatie en zen-ontspanning voordat je ’s ochtends op pad gaat.

Zoals met veel dingen met Mongolië, zal het moeilijk zijn om informatie te vinden over het online verblijven in kloosters (vooral omdat veel kloosters niet de luxe van internet hebben!), Maar als je een gids inhuurt, zouden ze in staat moeten zijn om u helpen bij het plannen van uw verblijf; anders is het het beste om te verschijnen in het klooster van uw keuze en te vragen naar uw verblijf – maar weinigen zullen u afwijzen.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

De Aryabal-boeddhistische tempel in het Terelj National Park in Twilight, Mongolië © Shutterstock, Inc.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Amarbayasgalant-klooster in Noord-Mongolië © Yury Birukov | Shutterstock, Inc.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Het Gandantegchinlen- of Gandan-klooster in Ulaanbaatar, Mongolië © Shutterstock, Inc.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Standbeeld in een boeddhistische tempel in Ulaanbaatar, Mongolië © Shutterstock, Inc.

6. Ga paardrijden

Mongolen staan ​​bekend om hun paarden, en paardrijden over het uitgestrekte, onbezette Mongoolse platteland is een echte traktatie. Als je zou willen, zou je zelfs dagen alleen kunnen doorbrengen met niemand anders dan de andere mensen waarmee je reist.

Als u ervoor kiest om een ​​paardrijavontuur door het hele land te ondernemen, wilt u waarschijnlijk een gids inhuren: reizigers zullen merken dat het kopen van een paard en het daarna verkopen na hun reis een goedkopere optie is dan een paard voor de hele tijd te huren. Ze kunnen je ook helpen met het vinden van accommodatie voor de nacht, vooral als je tijdens je reis bij families in hun yurts wilt verblijven, maar je hebt ook geen vergunningen nodig om in Mongolië te kamperen, dus je kunt je eigen spullen gewoon meenemen tent en zet hem op waar je goed zicht hebt op de sterren!

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Ruiters in Mongoolse wildernis © Pichugin Dmitry | Shutterstock, Inc.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Paarden in Mongolië © Pichugin Dmitry | Shutterstock, Inc.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Ruiter in Mongolië © Katiekk | Shutterstock, Inc.

7. Drink Airag

Ik probeer altijd de lokale brouwsels als ik op reis ben; waar u ook heen gaat, u zult zeker iets speciaals vinden dat u thuis niet zou vinden. Airag, of gefermenteerde merriemelk, is een drankje dat je in de meeste delen van de wereld niet zult vinden. De smaak? Iets tussen normale alcohol en die smaak die je mond bedekt als je een dag naast een paard staat. Zoals ik al zei, iets van een ervaring, maar het wordt als onbeleefd beschouwd om een ​​slokje te weigeren als je bij een ger verblijft en het gezin begint een kom met dingen rond te geven. Wees echter voorzichtig: het heeft een extreem hoog alcoholgehalte dat een persoon zeker kan verrassen!

Geen interesse om airag te proberen? Er zijn tal van andere mogelijkheden. Mongolen drinken voornamelijk pils, de bekende zijn Borgio en Altai Gobi. Ze maken ook een moutiger, donkerder bier genaamd Khar Khorum, een van mijn persoonlijke favorieten. En als je op zoek bent naar iets dat sterker is dan bier maar minder sterk dan airag, denk dan aan de voormalige Sovjet-banden van Mongolië! Je kunt goede wodka vinden voor ongelooflijk goedkope prijzen in lokale winkels. Een ding om op te merken: je kunt in Mongolië niet elke eerste maand van de maand alcohol kopen.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Bereiding van Airag, gefermenteerde merriemelk © Emily Marie Wilson | Shutterstock.com

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Bereiding van Airag, gefermenteerde Mare’s Milk 2 © Emily Marie Wilson | Shutterstock.com

8. Geniet van het zonlicht bij het Khovsgol-meer

Zoals eerder vermeld, is Ulaanbaatar in de winter de koudste hoofdstad ter wereld – maar dat betekent niet dat de temperaturen in Mongolië het hele jaar door verschrikkelijk zijn! In feite kan Mongolië in de zomer behoorlijk warm worden, en de lokale bevolking houdt van niets anders dan in het weekend het platteland op te gaan en een duik te nemen in de zuivere wateren van het Khovsgol-meer.

Zelfs als je niet geïnteresseerd bent in zwemmen, zijn er nog andere opties in de omgeving, zoals vissen, kajakken en wandelen. En het meer is gemakkelijk te bereiken: u kunt rechtstreeks vanuit Ulaanbaatar vliegen of met de bus naar Mörön, een van de belangrijkste steden langs het meer. Ik raad aan om de bus te nemen in plaats van te vliegen, zodat je echt de kans krijgt om het Mongoolse platteland buiten het raam voorbij te zien gaan, maar hoe dan ook, je krijgt een perfect beeld als je eenmaal aankomt bij het meer.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Khovsgol Lake, Mongolië © Shutterstock, Inc.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Khovsgol Lake, Mongolië © Shutterstock, Inc.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

IJsvissen op het Khovsgol-meer, Mongolië © Nikitin Victor | Shutterstock, Inc.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Khovsgol Lake, Mongolië © Banlop Kamcharoen | Shutterstock, Inc.

9. Beleef een festival

Als je echt ondergedompeld wilt worden in de Mongoolse cultuur, is er geen betere manier om dit te doen dan een van hun festivals bij te wonen, waarvan er vele zijn. Een van de bekendste en grootste is Naadam, die elk jaar wordt gehouden van 11 tot 13 juli. Het festival wordt geprezen als de ‘op één na oudste Olympische Spelen’ ter wereld, en Mongolen zijn enorm trots om hun favoriete atleten te zien strijden. De drie belangrijkste evenementen van het festival zijn boogschieten, paardrijden en worstelen, maar er gebeurt nog veel meer, waaronder traditionele dans. Een van de leukste dingen van het festival? Je krijgt alle gelegenheid om allerlei verschillende traditionele Mongoolse gerechten te proberen!

Een ander ongelooflijk festival om te ervaren is het Bayan-Ölgii Eagle Festival, dat elk jaar eind september en / of begin oktober wordt gehouden. De valkeniers die je tijdens dit festival ziet, zijn oorspronkelijk niet van Mongoolse afkomst en kwamen in plaats daarvan uit het naburige Kazachstan tijdens een tijd van vervolging, maar ze wonen al decennia in Mongolië en hun manier van leven is overgenomen door Mongolen. Er zijn een aantal verschillende evenementen die plaatsvinden in de loop van het festival, en als je geluk hebt, heb je misschien zelfs de kans om zelf een van de verbazingwekkende steenarenden vast te houden – wat zorgt voor een behoorlijk coole foto om je te e-mailen familie en vrienden!

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Adelaarsjagers in de rij op hun paarden © Katiekk | Shutterstock, Inc.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Adelaarsjager op een paard met zijn Altai Steenarend © Katiekk | Shutterstock, Inc.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Festival in Mongolië © Katiekk | Shutterstock, Inc.

10. Ga skiën in het Altai-gebergte

Mongolië is misschien niet de eerste plaats die in je opkomt als je aan skibestemmingen denkt, maar hoewel er maar één echt skigebied is, een kleine plaats in de buurt van Ulaanbaatar, herbergt het land een aantal indrukwekkende bergketens en schone, ongerepte lijnen . Geloof je me niet? Bekijk hieronder de korte film “Camels are Never Cold” uit 2013 voor inspiratie.

Nogmaals, u wilt een lokale gids inhuren om te helpen met transport en andere logistieke details, en u wilt waarschijnlijk een paar vrienden meenemen, zodat u de kosten kunt verdelen. Maar dit kan zeker een geweldige manier zijn om van de start te gaan en in de winter echt frisse lijnen te maken.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Ger in de sneeuw © Chantal de Bruijne | Shutterstock, Inc.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Ger in de sneeuw © Chantal de Bruijne | Shutterstock, Inc.

Top 10 geweldige dingen om te doen in Mongolië

Mongools winterlandschap © Julia Baturina | Shutterstock, Inc.

Mongolië, hoewel het nog steeds zijn toeristenindustrie ontwikkelt, is een geweldige plek om te bezoeken, met een heleboel verschillende activiteiten die je zeker een unieke reisroute zullen geven. Ben je ooit in Mongolië geweest? Deel uw opmerkingen, verhalen of vragen in het gedeelte Opmerkingen hieronder!

Benthe de Leeuw

Benthe, ik schrijf al heel lang nuttige en gezondheidsartikelen. Ik weet dat redacteur zijn van Plezier.net echt een voorrecht is.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button