Cultuur reizen

Timgad: The Perfect bewaard gebleven Algerijnse Pompeii

Timgad, een van de best bewaarde Romeinse ruïnes op Azayir, is misschien dankbaar voor het Sahara-zand dat het heeft overleefd. Het is zo’n opmerkelijke nederzetting dat sommige reizigers het zelfs het “Algerijnse Pompeii” noemen.

Een compleet voorbeeld van Romeinse stedenbouw

Timgad (ook bekend als Thamugadi) was een Romeinse militaire kolonie in het Aures-gebergte in het noordoosten van Algerije. De volledige naam van Timgad was “Colonia Marciana Ulpia Traiana Thamugadi”. De stad werd gesticht door keizer Trajanus rond 100 na Christus en is vernoemd naar de moeder van de keizer (Marcia), zijn oudste zus (Ulpia Marciana) en vader (Marcus Ulpius Traianus). Het is waarschijnlijk dat Timgad oorspronkelijk is opgericht als hoofdkwartier voor de Legio III Augusta (3e Augusta Legioen).

Timgad: The Perfect bewaard gebleven Algerijnse Pompeii

Timgad is gebouwd als “ex nihilio”, letterlijk “uit het niets”. Timgad is daarom een ​​van de beste voorbeelden van Romeinse stedenbouw. De plattegrond van de stad is ontworpen als een perfect vierkant in tweeën gedeeld door twee loodrecht op elkaar staande hoofdstraten. De straat die van noord naar zuid liep, stond bekend als “cardo”, terwijl de straat in oost-west richting bekend stond als “decumanus”. De cardo doorkruiste de stad echter niet, alleen tot in het centrum, waar ooit het “forum” stond.

De boog van Trajanus en andere interessante punten van de Timgad-architectuur

Timgad was een ommuurde nederzetting en de stad werd bereikt via een van de vier poorten, één in elke hoofdrichting. Aan de westkant van de oude stad, toen de stad zich buiten haar oorspronkelijke grenzen uitbreidde, werd de poort vervangen door een triomfboog: de boog van Trajanus. De Boog van Trajanus, gelegen aan het einde van de decumanus, verenigt oude en nieuwe gebieden en wordt vaak beschouwd als een van de meest indrukwekkende bouwresten van de stad. De weg van de boog naar het nieuwe gebied van Timgad is versierd met pilaren en het centrale deel is speciaal ontworpen voor het gebruik van racewagens / strijdwagens terwijl voetgangers aan beide kanten lopen.

Timgad: The Perfect bewaard gebleven Algerijnse Pompeii
Romeinse boog van Trajanus in Thamugadi (Timgad), Algerije – eind 1800

Aan de andere kant had Timgad ook verschillende bouwwerken die een Romeinse nederzetting vormden. Zo bevond zich in het centrum van de stad het forum. Dit was een openbaar plein dat voornamelijk werd gebruikt voor de verkoop van koopwaar. Daarnaast werd het forum gebruikt als een plek voor verschillende sociale bijeenkomsten.

Ten zuiden van het Timgad-forum lag het stadstheater, de locatie van openbare uitvoeringen. Het theater werd in 160 jaar gebouwd en werd gevormd door de zijkant van een heuvel uit te hakken. Hoewel het Timgad-theater kleiner was dan veel van zijn voorbeelden in het Romeinse rijk, kon het op elk moment plaats bieden aan ongeveer 3.500 mensen.

Een ander onderdeel van de Romeinse stedenbouw zijn echter baden. Overblijfselen van ongeveer 14 baden zijn bewaard gebleven in Timgad. Een van hen bevindt zich aan de noordkant van de cardo van de stad. Deze baden bevonden zich aan de linkerkant van de cardo bij het betreden van de stadspoorten en werden dus gebruikt door vermoeide reizigers die vanuit deze richting de stad binnenkwamen.

Timgad: The Perfect bewaard gebleven Algerijnse Pompeii
Oud Romeins theater in Timgad

Het einde van de geschiedenis van Timgad

In de loop van tientallen jaren zijn ook enkele van de inheemse bouwwerken van Timgad (ongeveer honderd huizen) opgegraven door archeologen. Deze leverden veel informatie op over het leven van de Timgad-bevolking in de Romeinse tijd. Misschien wel een van de meest interessante hiervan is het huis dat naast de baden aan de noordkant van de cardo ligt. Archeologen die hier graven, hebben bewijs gevonden dat het huis op een later tijdstip is omgebouwd tot een christelijke kapel.

Timgad: The Perfect bewaard gebleven Algerijnse Pompeii
“Bene Lava” mozaïekreproductie van een mannenbadhuis in Timgad, Algerije.

Timgad werd tegen het einde van de 5e eeuw verwoest door inheemse stammen uit het Aures-gebergte. Hoewel de Byzantijnen in de 6e eeuw probeerden de stad nieuw leven in te blazen, werd Timgad na de Arabische invasie na de 8e eeuw verlaten.

Timgad: The Perfect bewaard gebleven Algerijnse Pompeii
Timgad algemeen beeld

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Controleer ook
Close
Back to top button