BorduurwerkBreien en haken

Soorten kant – een verscheidenheid aan kantpatronen en hun kenmerken

Delicaat, luchtig, met een betoverend patroon … Dit gaat allemaal over kant. Waarschijnlijk is er geen meisje dat zich niet tot kant aangetrokken voelt. Door de verscheidenheid aan soorten en kleuren, evenals de compatibiliteit met bijna alle stijlen, zal iedereen er iets voor zichzelf in vinden. Ondanks het feit dat kant sterk wordt geassocieerd met tederheid (daarom wordt het zo vaak gebruikt om het beeld van de bruid te creëren), kan het worden gebruikt om een ​​dramatisch of gotisch beeld te creëren, of om passie of mysterie over te brengen. Kant is ook relevant voor huisdecoratie en het maken van dingen in vintage stijl.

Kant wordt veel gebruikt voor het maken van kleding, accessoires en individuele elementen (bijvoorbeeld kragen, manchetten, enz.), Ondergoed, als decor voor het versieren van kleding, voor het maken en decoreren van interieurartikelen (beddengoed, tule, tafelkleden, kussens, servetten, enz.), evenals in handwerk. Ze kunnen overal worden gebruikt, maar ze zijn niet onderverdeeld in typen volgens hun toepassingsgebied, maar volgens het type fabricage en het geografische principe.

Door het type vervaardiging van kant kan worden onderverdeeld in:

 • handwerk;
 • machine.

Handwerkkant is op zijn beurt onderverdeeld in typen volgens de uitvoeringstechniek of op de plaats van productie.

De volgende soorten kant onderscheiden zich door de uitvoeringstechniek:

 1. Gebreid – op breinaalden of haken.
 2. Nodulair – macrame en tatting (geweven shuttle).
 3. Rieten – op klossen.
 4. Shitoe – naald en hardanger.
 5. Plakband.

Kant, waar het weven met een haak wordt gemaakt, wordt gedeeld door het type gereedschap:

1. Korte haak:

 • normaal / duits
 • guipure (Venetiaans)
 • Brugge
 • filet (of filet)
 • Iers
 • Reticella
 • op een vork

2. Lange haak:

 • Victoriaans
 • afghaans
 • Tunesisch

Performance kant

Kloskant

Kant, geweven met een spoel, is ons het meest bekend en we beschouwen ze als traditioneel. Velen zagen ze waarschijnlijk als versiering thuis, vooral bij de oudere generatie.

In Rusland wordt kloskant geweven sinds de 13e eeuw, en de tijd van zijn verschijning in Europa wordt beschouwd als de 16e eeuw, waar in die tijd de metalen pinnen verschenen waarop het technologische proces was gebouwd: pinnen zitten vast langs de lijn van het patroon dat op papier is gedrukt en omwikkeld met spoeldraden, een patroon creëren. De 18e eeuw wordt beschouwd als een nieuwe welvaartspiek sinds het verschijnen van kloskant – de weeftechniek werd veel gecompliceerder en er begonnen gekleurde draden van zijde in het kant te worden geïntroduceerd. In Rusland werd kant wijdverbreid tijdens het bewind van Peter I, toen de Europese kledingstijl in de mode begon te komen. Onze naaldvrouwen namen de Europese weeftechniek over en introduceerden toen populaire motieven in populaire patronen. De verscheidenheid aan patronen is enorm geworden: in elk gebied waar het kant werd geweven, waren er zijn eigen kenmerken van het weven van het patroon, en elk kant had zijn eigen karakteristieke stijl. In dit opzicht begon het kloskant te worden onderverdeeld in typen volgens het fabricagegebied: Moskou, Ryazan, Yelets, Vologda, Vyatka en anderen.

Een ander kenmerkend kenmerk van kloskant is de complexiteit van de uitvoering: tot 1200 klossen kunnen worden gebruikt om complexe patronen te weven. Daarom werd het niet als vrijetijdsbesteding onder naaldvrouwen verdeeld, maar uitsluitend voor de verkoop gemaakt.

Soorten kant - een verscheidenheid aan kantpatronen en hun kenmerken

Macrame

Macrame is een nodulaire soort. Vertaald betekent: uit het Arabisch – “vlecht, kant”, uit het Turks – “sjaal” of “servet”. Er wordt aangenomen dat macrame in de 9e eeuw voor Christus verscheen. Het was in deze tijd dat producten van knopen begonnen te verschijnen. Geweven, in de regel zeilers tijdens reizen, het maken van talismannen, hangers en amuletten voor zichzelf of als cadeau.

Macrame-producten zijn duurzaam en duurzaam en hebben hun schoonheid en originaliteit niet ontnomen. Dankzij deze eigenschappen is het populair geworden onder alle bevolkingsgroepen en bestaat het nog steeds.

Soorten kant - een verscheidenheid aan kantpatronen en hun kenmerken

Tattoeëren

Tatting is een nodulair kant dat is geweven met shuttles of een naald. De techniek met dezelfde naam heeft dezelfde naam. Dit type kant kwam uit Frankrijk en het woord zelf betekent “ongeremd”, “relaxt”. Ook tatten was in het Oosten bekend, maar onder een andere naam – “makuk”, d.w.z. “Shuttle” – een hulpmiddel waarmee ze visnetten maakten.

Tatoeages onder naaldvrouwen waren wijdverbreid in de 18e eeuw. Nu wint deze techniek weer aan populariteit, vooral voor de vervaardiging van sieraden.

Soorten kant - een verscheidenheid aan kantpatronen en hun kenmerken

Needlepoint

Naaldkant is het meest elastische van alle soorten. Maak het met naald en draad. Om het fijnste kant te krijgen, moet je veel meer tijd besteden aan het weven van andere soorten. Klassiek patroon – rozen en enkele andere soorten bloemen.

De vervaardiging van naaldkant vindt plaats in verschillende fasen. Eerst wordt er een patroon bedacht en wordt er een patroon gemaakt op papier versterkt met stof. Vervolgens wordt een contour geborduurd met een dikke draad, na voltooiing wordt de contour gevuld met een dunne draad met verschillende steken. In de regel wordt één motief geborduurd: een bloem. Als het product groot is, worden de motieven samen met een zeer fijne draad in een enkele eenheid genaaid, zodat alleen de meester de plaats van bevestiging en draad kan onderscheiden.

Soorten kant - een verscheidenheid aan kantpatronen en hun kenmerken

Hardanger

Hardanger is een oude look van geborduurd kant. Hij verscheen in de 17e eeuw in Noorwegen. De naam kwam van het gelijknamige fjord, waar de lokale bevolking hun kleding borduurde met borduurwerk. De hardanger-stijl wordt gekenmerkt door reliëfnaden en splitten. De naden zijn gemaakt met linnen draden, meestal een dunne linnen doek als basis. Verfraai nu met dergelijk borduurwerk niet alleen kleding, maar ook huishoudtextiel.

Soorten kant - een verscheidenheid aan kantpatronen en hun kenmerken

Lint kant

Lintkant wordt anders genoemd: “Renaissance”, mezzo punto, Brusselse kant. Om het te maken, gebruikt u een lint of vlecht die in het patroon is geweven en vervolgens versierd met spoel of naaldkant. Dit is een van de snelste manieren om een ​​kanten stof te maken. Tape lace kan handmatig of machinaal worden gedaan. De machinemethode wordt nu het meest gebruikt, omdat dit versnelt het fabricageproces enorm, maar de linten die op een typemachine zijn genaaid, hebben scherpere en meer uitgesproken bochten en het kant zelf kan na het wassen een plat oppervlak verliezen.

Soorten kant - een verscheidenheid aan kantpatronen en hun kenmerken

Wit oppervlak

Er zijn veel soorten wit oppervlak, maar er zijn drie methoden voor de uitvoering:

 • klassiek wit oppervlak
 • opengewerkte,
 • Richelieu.

Het klassieke witte oppervlak is geborduurd met steken van verschillende diepten, waardoor donkere en lichtere tinten ontstaan. De basis is meestal dunne stof – dun linnen, mousseline, cambric, organandi, evenals een gaas. Typische soorten oppervlakken zijn onder meer Dresden-kant, Ierse Carrickmacross, Schotse Ayrshire en bloemvariaties van Indiase patronen.

Soorten kant - een verscheidenheid aan kantpatronen en hun kenmerken

Opengewerkte kant ontstaat door aan de draden te trekken. Deze omvatten de Noorse hardanger.

Soorten kant - een verscheidenheid aan kantpatronen en hun kenmerken

De Richelieu-techniek is het uitsnijden van patronen op stofbasis en het vervolgens verwerken van de randen van het resulterende patroon. Van de meest voorkomende soorten Richelieu – Italiaanse reticella.

Soorten kant - een verscheidenheid aan kantpatronen en hun kenmerken

Filet lace (Filet)

De basis van filetkant is een mesh. De rastercellen kunnen de vorm hebben van vierkanten (rechte filet) of ruitjes (schuine filet). Shuttles worden gebruikt om te weven. Dit type kant is verdeeld in twee groepen: eenvoudige filet en filet guipure.

Soorten kant - een verscheidenheid aan kantpatronen en hun kenmerken

Iers kant

De belangrijkste waarde en eigenschap van Ierse kant is een volledig handmatig exclusief werk. In tegenstelling tot gewoon haken, breidt de Ierse techniek het breien van motieven (bloemen, bladeren, etc.) afzonderlijk uit en verbindt ze vervolgens met een net. Hierdoor kunnen meerdere mensen bij de fabricage van één ding tegelijk betrokken zijn. Daarom was eerder Iers kant een puur familieaangelegenheid en werden de geheimen van weven en patronen van generatie op generatie doorgegeven.

Soorten kant - een verscheidenheid aan kantpatronen en hun kenmerken

Guipure (Venetiaans kant)

Guipure (Frans guipure van guiper – “to braid”, lat. Gerrae – “weave”) – een kantstof bestaande uit elementen gevlochten met klossen of genaaid met een naald, die aan elkaar zijn vastgemaakt met draden. Het traditionele guipure-patroon is bloemen en scheuten met bladeren op een gaasdoek. Italië wordt beschouwd als de geboorteplaats van guipure, vooral Venetië stond bekend om zijn producten. Borduren in deze techniek begon in de 16e eeuw, en vervolgens vormde zich een karakteristiek patroon voor de Venetiaanse guipure. Een reliëf guipure verscheen in de 17e eeuw. Het wordt gekenmerkt door een uitstekende lusnaad langs de rand van het ornament en een groot patroon met grote bloemen en krullen, evenals het beeld van lelies en granaatappelfruit. Frankrijk heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van guipure. Hier, in de stad Alanson, begonnen ze guipure te produceren met een bijzonder fijn patroon. Alanson-guipure met kleine bloemen en bladeren, die met elkaar verbonden zijn door kleine kruidnagels, werd “pico” (Franse pico – “klein”) genoemd. Guipure werd dankzij zijn schoonheid en exquise ontwerp snel populair over de hele wereld.

Soorten kant - een verscheidenheid aan kantpatronen en hun kenmerken

Rieten kant

Om zo’n kant te maken, gebruik je een haak en een speciale breivork (vergelijkbaar met een haarspeld). De techniek van het weven op een vork is eenvoudig, maar rijk aan verschillende mogelijkheden, waardoor je de meest ongebruikelijke creatieve ideeën kunt realiseren.

Soorten kant - een verscheidenheid aan kantpatronen en hun kenmerken

Benthe de Leeuw

Benthe, ik schrijf al heel lang nuttige en gezondheidsartikelen. Ik weet dat redacteur zijn van Plezier.net echt een voorrecht is.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button