BorduurwerkBreien en haken

Soorten en Technieken Van Borduren Door Soutache Voor Beginners

Wat is borduren? Stomme vraag: dit is het creëren van patronen op de stof met dunne draden – dat weet iedereen. Maar het blijkt dat je niet alleen met draden kunt borduren, maar zelfs met veters! En deze techniek is helemaal geen nieuwigheid – borduurwerk in het zuidoosten werd in de 14e eeuw in Frankrijk uitgevonden.

Als je nog nooit hebt gehoord dat je kunt borduren met een hechtdraad, zal het niet eens bij je opkomen dat je geborduurde gadgets hebt. Eerlijk gezegd lijkt het vooral op edelsteenjuwelen met inzetstukken van non-ferrometaal en email. Natuurlijk worden edelstenen, glas en eenvoudige plastic kralen voor borduurwerk gebruikt. Maar het belangrijkste hier is het soutachekoord.

Aanvankelijk werd soutache-borduurwerk in kleding gebruikt om het te versieren met edelstenen. Even later, om de kosten van kant-en-klare kleding te verminderen, werd het borduurwerk gescheiden van de jurk en begon het individuele elementen te vertegenwoordigen die de fashionista naar haar smaak op haar pak kon plaatsen – dat wil zeggen, er was een hechtdraadborduurwerk in de vorm van sieraden. Zo zijn deze soorten borduurwerk in het zuidoosten tot op de dag van vandaag bewaard gebleven: ceremonieel, historisch borduurwerk op kleding, en meer “bescheiden”, als het woord hier toepasselijk is, borduurversiering.

Soutache-koord is in wezen een paar dikke gevlochten draden van dunnere draden. De vlecht is zo ontworpen dat het koord plat is. Traditioneel worden zijdeachtige draden gebruikt voor het vlechten: zijde, polyester, viscose, hoewel er soutache en katoen kunnen zijn.

Hoe maak je zulke spectaculaire gadgets van soutache?

Roettechniek voor beginners

Voor het borduren van hechtdraad is het volgende gereedschap nodig:

 • dunne naalden die de krullen van het koord bij elkaar houden;
 • schaar;
 • hoepel – voor enkele grote klussen.

Hoe ingewikkeld is borduren voor beginners? Niet ingewikkelder dan elk ander type borduurwerk. Geduld, nauwkeurigheid en het vermogen om de mate van aanhalen van de steek te volgen – hier gelden dezelfde regels als bij elk ander soort borduurwerk. Hoewel borduurwerk door soutache enkele nuances heeft – waar zou het zonder zijn.

 • De vlecht van het soutachekoord heeft een onaangename eigenschap om te bloeien. Voordat u met het snoer begint te werken, moet u daarom de uiteinden bevestigen. Meestal worden ze eenvoudig behandeld met een druppel PVA-lijm en als de vlechtdraden synthetisch zijn, branden ze aanstekers of kaarsen in brand.
 • Om de krullen van het koord onzichtbaar vast te maken, selecteren ze de draden in toon. Maar over het algemeen is het het handigst om het beste monofilament te gebruiken – het zal op geen van de koorden merkbaar zijn.
 • Bij het maken van sieraden heeft soutache-borduurwerk voering nodig. Hiervoor wordt een dichte jas, leer of vilt gebruikt.

Seminar borduurworkshop

Misschien ben je al ongeduldig om nieuw handwerk te proberen? Goed. Laten we de soutache-techniek onder de knie krijgen, een kleine masterclass geven. Laten we een kleine broche maken volgens onze eigen schets – goed, dit soort sieraden is weer terug op het podium en je kunt een broche dragen met elk soort kleding.

Wat we nodig hebben:

 • cabochons (je kunt edelstenen meenemen, plastic of glazen “stenen”) of cameeën;
 • soutachekoord in een of meer kleuren;
 • allerlei soorten kralen en kralen;
 • vel vilt of zacht leer;
 • fijne naald:
 • schaar;
 • lijm of lichter;
 • monofilament;
 • pin;
 • potlood en papier.

Gebruik eerst een potlood en papier – teken hoe je broche eruit kan zien. Je kunt natuurlijk werken aan een kant-en-klaar schema. Maar wil je niet je eigen, unieke ding? Daarom geven we u enkele voorbeelden zodat u begrijpt hoe het eruit moet zien. Chur, kopieer niet! Laat je verbeelding zien!

Soorten en Technieken Van Borduren Door Soutache Voor Beginners Soorten en Technieken Van Borduren Door Soutache Voor Beginners Soorten en Technieken Van Borduren Door Soutache Voor Beginners

Soorten en Technieken Van Borduren Door Soutache Voor Beginners Soorten en Technieken Van Borduren Door Soutache Voor Beginners

Soorten en Technieken Van Borduren Door Soutache Voor Beginners Soorten en Technieken Van Borduren Door Soutache Voor Beginners

Dus laten we beginnen. Laten we om te beginnen onze centrale steen, camee of kraal op een vilt of leren voering bevestigen. De decoratie kan worden gelijmd of genaaid als er gaten in zitten.

Neem nu een soutachekoord (je kunt zelfs twee verschillende hechtingskoorden hebben) en begin ons ‘oog’ te omlijsten, waarbij je de uiteinden eerder met lijm of vuur hebt vastgezet. Bevestig de koorden rond de cabochon met een dunne naald en monofilament aan de voering en prik ze door de centrale holte – in dit geval zijn de steken niet zichtbaar. Probeer de steken niet te strak aan te spannen, anders wordt de soutache verzameld met een accordeon. We beginnen te werken vanuit het midden van het koord – laat de uiteinden vrij vallen.

Nu hebben we een kijkgat omgeven door een koord, als een gekleurde eyeliner. Rondom het oog kan een aantal gekleurde kralen of kralen gelegd worden. Als je wilt, kun je een ingewikkeld ornament van kralen van verschillende soorten neerleggen of de kralen eenvoudig in een nette rij rangschikken.

Trouwens, als je een rij kralen tussen de lagen van het soutachekoord wilt plaatsen, kun je een ‘ridderbeweging’ maken. Leg voorzichtig de eerste kraal en bevestig deze aan het koord bij de cabochon. Prik nu in het vrije uiteinde van het koord. Voila! De kraal lag strak in de krul van het koord! Bevestig de kraal met een steek aan de buitenkant van de krul, trek de naald door het gat en keer terug naar de binnenkant. Prik opnieuw in de binnenkant van de krul, plaats een nieuwe kraal op de naald en bevestig deze onmiddellijk aan het vrije uiteinde van het koord. Zie je? De kralen liggen strak, als erwten in een peul, en met één beweging vorm je zowel een rij kralen als een krul.

Je kunt maar één rij maken of, als je je omdraait, nog een rij kralen plaatsen. Het is alleen belangrijk dat je genoeg snoer hebt.

Maar wat is de beste manier om de uiteinden te repareren? Nadat ze een elegante lus hebben gelegd, zijn ze meestal verborgen achter de sieraden. Ook in deze bocht worden vaak kralen gelegd. Bovendien kunt u met dezelfde elegante monogrammen, die de uiteinden achter de sieraden verbergen, de broche van verschillende kanten versieren. Laten we dus oefenen met buigen. Plaats de kraal, bevestig deze aan het vrije uiteinde van het koord en vouw hem eenvoudig aan de verkeerde kant open, waar u een paar steken pakt. Niet moeilijk – als het maar netjes uit zou komen.

Desgewenst kan de broche worden aangevuld met verschillende interessante sieraden – bijvoorbeeld hangers. Je kunt ook een shuttle van een sluier, gaas of lint rond de brochevoering plaatsen – het zal ook elegant uitkomen.

Bevestig de pin op de achterkant van de voltooide broche. Dat is alles, je hebt het gedaan!

Zoals je kunt zien, is het weven van verschillende krullen van een soutache een heel opwindende ervaring. En zelfs als je eerste broche heel eenvoudig en niet te netjes uitkwam, maakt het niet uit. Borduren naaien voor beginners is goed omdat je kunt trainen op de restanten van handwerkmaterialen. Zorg ervoor dat je uiteindelijk een echt meesterwerk van letterlijk niets maakt – een paar verschillende kralen, stukjes kant en een paar schattige nutteloze stukjes!

Soorten en Technieken Van Borduren Door Soutache Voor Beginners Soorten en Technieken Van Borduren Door Soutache Voor Beginners

Soorten en Technieken Van Borduren Door Soutache Voor Beginners Soorten en Technieken Van Borduren Door Soutache Voor Beginners

Soorten en Technieken Van Borduren Door Soutache Voor Beginners Soorten en Technieken Van Borduren Door Soutache Voor Beginners

Soorten en Technieken Van Borduren Door Soutache Voor Beginners Soorten en Technieken Van Borduren Door Soutache Voor Beginners Soorten en Technieken Van Borduren Door Soutache Voor Beginners

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie

Back to top button