BorduurwerkBreien en haken

Selectie en Berekening Van Canvas

Waarom hebben getelde borduurmotieven, zoals kruissteek- en kralenborduurwerk, zoveel fans? Het antwoord is simpel: “Omdat ze toegankelijker zijn voor een brede kring van liefhebbers van handwerken.” Beoordeel zelf of u een afbeelding met een glad oppervlak borduurt, u moet niet alleen perfect kunnen tekenen, maar ook zorgvuldig tinten en middentonen kiezen! Borduren tellen maakt alles eenvoudiger: elke foto kan met een eenvoudig computerprogramma (of zelfs een liniaal met een potlood) in handige vierkanten worden verdeeld – het schema is klaar! En dan is het een kwestie van technologie, of het nu gaat om garens, naalden, hoepels en canvas.

Laten we het canvas beter leren kennen. Vandaag zullen we bekijken welke doeken voor kruissteek- en kraalborduurwerk gebeuren, hoe deze te kiezen en te berekenen.

Canvas is van verschillende soorten:

  • geweven;
  • kunststof;
  • in water oplosbaar non-woven.

Bovendien kan het canvas voor borduren met kralen en een kruis schoon zijn of al met een patroon erop aangebracht. Overweeg meer in detail de meest populaire soorten canvas.

Canvas “Aida” van Zweigart

Canvas “Aida” voor borduurwerk met kralen en een kruis is een dichte stof met gaten. Meestal is het gemaakt van katoen, soms met een inzet van glanzende draden. Een kenmerk van Aida zijn de gaten die de lekke banden markeren. Borduren op “Aida” blijkt dus altijd netjes te zijn.

Selectie en Berekening Van Canvas

Het canvas van dit merk varieert in kleur, design. Het gebeurt met een gedrukt patroon, met een groot gaas voor het borduren van grote schilderijen, maar ook met een vintage marmereffect. Bij het kiezen is het echter niet alleen het ontwerp, maar ook het nummer van het canvas voor borduurwerk met een kruis of kralen. De volgende nummers zijn het meest in trek:

  • 10-11 – met een grote kooi, ideaal voor beginnende borduursters; Geschikt voor borduren met vrij grote kralen of strengen;
  • 12-14 – met middelgrote cellen, geschikt voor middelgrote kralen en borduren in tweedrie draden;
  • 16-18 – voor fotografisch nauwkeurige schilderijen met een kleine cel, die zijn geborduurd met de kleinste kralen of in een of twee draden.
    Het getal geeft aan hoeveel vierkanten van 10 * 10 kruisen in 10 cm canvas.

Favoriete materiaal voor liefhebbers van kruissteek en kralenwerk – Canvas “Aida”. Maar ze heeft helaas een minpuntje – het is een beetje duur. Analogen van “Aida” (bedrijf Zweigart) zijn echter te vinden onder de producten van het bedrijf “Gamma”. Ze zijn goedkoper.

Traditioneel canvas

Het traditionele canvas is een vrij zeldzame stof. Canvas voor kruissteek en kralenwerk is onderverdeeld in soorten volgens de manier van weven:

  • linnen geweven;
  • stramin.

Een linnen geweven canvas is een stof waarvan de draden in paren zijn gerangschikt. Tussen de paren draden aan de basis en de inslag zitten vrij grote openingen. Deze openingen worden gebruikt voor naaldprikken. De grootte van het canvas voor borduren met kralen of kruis wordt ook bepaald door het aantal. Voor vlasweven zijn er maten van 22 (grote cel) tot 36 (kleine cel).

Selectie en Berekening Van Canvas

Stramin is een dicht canvas met grote gaten. Bovenal is zo’n canvas geschikt voor borduren met dikke draden in wandtapijttechniek of grote kralen. Stramin is niet geschikt voor tekeningen met hoge resolutie – het is het beste om het te kiezen voor geometrische ornamenten.

Selectie en Berekening Van Canvas

Plastic canvas

Het doet een beetje denken aan het canvas “Aida”, maar het is gemaakt van plastic en behoudt daardoor perfect zijn vorm. Ideaal plastic canvas voor volumeborduurwerk. Dit type canvas brokkelt niet af en wordt daarom vaak gebruikt als basis voor aan beide zijden geborduurde souvenirs. Daarom is het niet gemakkelijker om met haar samen te werken – omdat de verkeerde kant ook ideaal zou moeten zijn. De afmeting van het canvas voor borduren met een kruis en kralen gemaakt van plastic gaat meestal niet verder dan drie waarden: 5, 7 of 10 kruisen of kralen per 1 cm lengte.

Selectie en Berekening Van Canvas

In water oplosbaar canvas

In water oplosbaar canvas is anders omdat het niet hoeft te worden verwijderd, zoals sommige soorten eenvoudig canvas. Meer echt, het is niet nodig om lange snaren uit het borduurwerk te halen. Het volstaat om het geborduurde ding in een bakje met warm water te laten zakken, een beetje met je hand te roeren en na 5-10 minuten zal er geen spoor van het canvas zijn.

Selectie en Berekening Van Canvas

Canvas selectie

Dus we leerden wat canvasdoeken voor borduren met kralen en kruis zijn. Alleen deze kennis alleen al vereenvoudigt de kwestie van de keuze enorm. We weten nu dat er een canvas is voor klein en groot borduurwerk. Ondertussen was er nog een nuance: hoe correleert de grootte van het canvas met de grootte van een kruis of kralen.

Laten we beginnen met het kiezen van een canvas voor kruissteek. Alles is hier eenvoudig: je hoeft je alleen maar voor te stellen welke kruisen je gaat borduren en een canvas te kiezen met een cel van precies die grootte. Ja, het is zo simpel: hoe groot is het kruis, dit formaat en de canvascel.

U kunt ook lezen over canvas voor kruissteek in ons artikel hier.

Overweeg nu hoe u een canvas kiest voor borduren met kralen. Alles is hier een beetje ingewikkelder. Alvorens te kopen, moet u de kralen waarmee u gaat borduren al in handen hebben. De canvascelgrootte moet iets groter zijn dan de maat van de kraal, anders wordt het borduurwerk lelijk.

Selectie en Berekening Van Canvas

Canvas berekening

Er rijst een redelijke vraag: we weten welke maat kruisen en kralen zijn, we weten welk canvas nodig is – en hoeveel canvas hebben we nodig?

De berekening van het canvas voor borduren met een kruis en kralen wordt uitgevoerd op basis van de grootte van de cel. We vermenigvuldigen de celgrootte met het aantal cellen in ons gekozen patroon, nemen een kleine marge van beide kanten om het canvas te bevestigen – en nu heb je al de exacte grootte bepaald van het stuk dat je nodig hebt.

Welnu, nu weet je alles over het canvas voor borduren met kralen en een kruis: soorten, selectiecriteria en berekeningsparameters. Het blijft alleen om een ​​patroon te kiezen dat geschikt is voor de stemming en nieuwe kennis uit te proberen. We zijn er zeker van dat je eerste ornament, geborduurd met een kruis of kralen, geweldig zal zijn!

Benthe de Leeuw

Benthe, ik schrijf al heel lang nuttige en gezondheidsartikelen. Ik weet dat redacteur zijn van Plezier.net echt een voorrecht is.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button