Borduurwerk

Rococo Borduurwerk Voor Beginners

Het woord “rococo” van Franse oorsprong, het vertaalt zich letterlijk als “shell, curl”. Dit betekent echter niet dat rococoborduurwerk uit Frankrijk naar ons is gekomen. Ambachtsvrouwen uit veel landen van de wereld gebruiken deze techniek al lang, alleen wordt deze overal op verschillende manieren genoemd. Onder Russische borduursters waren er bijvoorbeeld namen als een gedraaide, gekrulde of gedraaide naad. Zo is rococoborduurwerk een borduurwerk met knopen van een bijzondere vorm.

Het monotone Rococo-borduurwerk kan echter niet worden genoemd. In totaal onderscheiden de vakvrouwen verschillende naden en om te beginnen zullen we leren hoe ze moeten worden uitgevoerd.

Dus bereid de tools voor:

In de rococo-techniek is elke vorm van borduren gebaseerd op spoelen. Alle naden van deze stijl zijn erop gebouwd. Rococo-borduurwerk voor beginners kan met één grote moeilijkheid worden beladen – de wikkeling valt vaak uit elkaar, de naad blijkt slordig, lusvormig, ruig te zijn. We zullen proberen het proces aan u uit te leggen, zodat u niet zo’n probleem heeft. Niet voor niets vermeldden we dat het het beste is om viscosedraden te nemen – ze glijden beter, de wikkeling gaat niet op een dwaalspoor.

Rococo Borduurwerk Voor Beginners

We gaan echter verder met het bestuderen van naden.

Borduurwerk in rococosteken

Knoop

Rococo Borduurwerk Voor Beginners De allereerste naad is een knoop.

Bevestig de draad aan de verkeerde kant, leg hem op je gezicht.

Rijg niet meer dan 3 slagen aan het einde van de naald.

Houd de bochten met uw vingers vast, steek de naald in het canvas in de buurt van de plaats waar het vandaan kwam en trek het voorzichtig naar de verkeerde kant.

De knoop is klaar. Probeer er nog een paar.

Petal

Rococo Borduurwerk Voor Beginners Probeer nu een bloemblad te maken.

Zet de draad weer vast aan de verkeerde kant, leg hem op het gezicht.

Rijg 8-10-12 slagen in op het uiteinde van de naald.

Maak een steek, steek een naald in de stof.

Draai voorzichtig vast.

Voor zeer lange bloembladen (vooral met een bocht) is het mogelijk om eerst een draadlus te leggen en vervolgens netjes met kleine steken, dicht bij elkaar gelegd, de basis omhulsel en de stof ook vast te pakken.

Berry

Rococo Borduurwerk Voor Beginners Een andere mooie naad is een bes.

Zet de draad vast aan de verkeerde kant.

Breng haar naar het gezicht.

Steek in het canvas op een afstand van de hoogte van de bes, maak een tweede punctie van binnen naar buiten naar het gezicht op de plaats waar de naald voor het eerst naar buiten werd gebracht. Trek niet aan de naald.

Verwijder de draad van het oog van de naald en rijg deze op beide naaldpunten. Leg de laatste beurt met een acht.

Steek de draad weer in de naald. Trek aan de naald terwijl u de bes met uw vinger vasthoudt. Pak met een kleine steek de spoelen van de bes aan de basis (op de plaats van de eerste punctie) en vervolgens aan de bovenkant van de bes (bij de tweede punctie).

Rococo Borduurwerk Voor Beginners Nou, goed. Laten we proberen iets te borduren om het materiaal vast te zetten. Het meest favoriet is het borduren van bloemen. Dus laat ons eerste werk het borduren van lavendel zijn in de rococo-techniek.

Weet iedereen nog hoe een delicaat geurende lavendel eruit ziet? Lange stelen, bloemen, pluim, smalle bladeren. Een ideaal “model” voor borduren in rococosteken! En nog belangrijker: zelfs zonder patroon is het gemakkelijk te borduren. Je hoeft alleen een patroon op het canvas te tekenen met een potlood.

We borduren de stelen van lavendel met een gewone steelnaad. Voor het borduren van bloemen gebruiken we een naad “bloemblad”. Dezelfde naad is geschikt voor bladeren, maar je kunt hem ook “bes” maken. Borduren in rococopatroon vereist geduld, dus neem de tijd. Nou, en nog een paar tips om het borduurwerk netjes te maken:

  • Als u de draad te veel met de klok mee draait, kan de draad worden gevouwen. En als het tegen de klok in is, zal het borduurwerk te strak zijn. Conclusie: geen lange draad nodig;
  • trek de draad door de bochten, knijp de vingers sterker in zodat de bochten niet naar buiten kruipen;
  • Volumineus borduurwerk in rococo zal nog expressiever zijn als je er wol voor gebruikt – maar haast je er niet mee, oefen eerst op gladder viscose.

Rococo Borduurwerk Voor Beginners

Hoe is je lavendeltakje? Waarschijnlijk is ze erg aardig geworden! Dan kun je gefeliciteerd worden: het rococo borduurwerk voor beginners heb je met succes onder de knie! Borduren in rococo is een interessante activiteit, dus stop niet: versier met gedraaide steken alles wat er gewoon uit je handen komt!

Benthe de Leeuw

Benthe, ik schrijf al heel lang nuttige en gezondheidsartikelen. Ik weet dat redacteur zijn van Plezier.net echt een voorrecht is.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button