Borduurwerk

Richelieu kanten borduurwerk

Richelieu is een borduursel dat kantkant en zachtheid combineert. Met andere woorden, het behoort tot een grote familie van opengewerkte borduurmotieven, en meer bepaald tot het randoppervlak. Vandaag zullen we dit borduurwerk beter leren kennen – misschien wilt u zelfs proberen iets te maken in de Richelieu-stijl.

Richelieu kanten borduurwerk

Waarom richelieu? Geschiedenis van borduren.

De geschiedenis van Richelieu-borduurwerk begon enkele eeuwen geleden. Italiaanse ambachtsvrouwen zijn uitgevonden om met satijnsteken gaten in de stof te naaien, waardoor delicate patronen ontstaan. Misschien behoorde het eerste borduurwerk tot een aantal niet al te rijke, maar zeer slimme borduursters. Het idee van kantborduurwerk werd echter snel populair, stak vervolgens de Alpen over en bloeide op met weelderige kleuren in Frankrijk. De beroemde kardinaal Richelieu, zeggen ze, was een grote fan van dit borduurwerk – ter ere van hem kreeg ze haar naam.

Richelieu en mode

Richelieu kanten borduurwerk

Net als elk ander borduurwerk, ervoer de Richelieu-techniek veel ups en downs. Ofwel was ze waanzinnig populair, ofwel smalend afgezet in de verre hoek van de borst. Op de een of andere manier is Richelieu-borduurwerk eeuwenlang niet verloren gegaan. Nu zijn er veel vakvrouwen die deze techniek meesterlijk beheersen, en er zijn mensen die hartstochtelijk graag Richelieu-borduurwerk willen leren.

Gebruiken ze nu richelieu? Ja Vooral bij het maken van elegant huishoudtextiel (servetten, tafelkleden), maar ook bij prachtige handgemaakte jurken. Trouwens, Richelieu borduren kan zowel handmatig als machinaal zijn.

Probeer Richelieu!

Richelieu kanten borduurwerk

Het ziet er luxueus uit, toch? Misschien wilde je het meteen proberen, zo eng! Waar moet ik beginnen? Hoe ga je aan de slag? Laten we het samen proberen! We zullen de techniek van handborduurwerk Richelieu leren.

Voor werk hebben we nodig:

Voordat u gaat borduren, moet de stof worden gedecanteerd – dat wil zeggen, gespoeld in warm water en gedroogd. Als dit niet gebeurt, kan het borduurwerk na het wassen scheef komen te staan.

De stof wordt dus gedroogd en gestreken. Nu zullen we er een geschikt ornament op plaatsen. Bijvoorbeeld een van deze eenvoudige klassieke patronen.

Richelieu kanten borduurwerk

Span de stof in de borduurring. Naai nu de naald naar voren en naai het geselecteerde patroon langs de contour. Als een uitgesneden detail van het borduurwerk u te groot lijkt, kunt u het versterken met een rijbroek – jumpers.

Hoe voer je een brid uit? Niet zo moeilijk. Trek de draad met een brug van de ene gestikte contour naar de andere en naai deze vervolgens met een knoopsgatsteek. Pak een stevig touwtje.
Als alle stenen klaar zijn, kun je beginnen met open snijden. Knip de stof voorzichtig af en zorg ervoor dat u de firmware en het scheren niet beschadigt. Ga een beetje achteruit van de rand zodat de stof in de gaten niet loskomt.

Naai nu voorzichtig de rand van de gaten met een knoopsgatsteek en probeer de steken dicht bij elkaar te zetten. Zorg er ook voor dat de steken dezelfde lengte hebben.

Zoals je kunt zien, is het borduren van Richelieu voor beginners niet zo moeilijk. Alles wat je nodig hebt is nauwkeurigheid en doorzettingsvermogen. We hopen dat je geniet van dit soort fijne ambachten. Heb je dingen in deze techniek in huis geborduurd? Ten tijde van onze grootmoeders en overgrootmoeders was Richelieu erg populair!

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button