DierenHuis Dieren

Positieve Versterking Versus Correctie

Facebook-pagina’s gewijd aan hondentraining zijn gevuld met woedende debatten waarover de beste methode is om honden te trainen. Moeten honden worden getraind met behulp van positieve versterking? Of moeten ze worden getraind met behulp van correctie en hulpmiddelen zoals tandkragen, elektronische schokkragen en dergelijke?

Open elk trainingsboek voor honden van meer dan vijftien jaar geleden en je zult een enorm verschil zien in hoe honden vroeger werden getraind in tegenstelling tot hoe de meeste tegenwoordig worden getraind. Ik verzamel boeken over hondentraining sinds ik een kind was en sommige boeken hebben zoveel verouderde methoden dat het eng is dat veel van deze boeken nog steeds te koop zijn.

De dominantie-theorie

Veel van deze boeken gaan samen met de theorie dat honden werken in een roedelstructuur dat er een alfamannetje bestaat en dat degenen die lager zijn dan hem, de alfa moeten respecteren en zijn leiding moeten volgen. Dit is ook bekend geworden als de dominantie-theorie .

Dominantie theorie dicteert dat je de alfamannetje moet zijn in de relatie met je hond en bepaalde dingen moet doen om hem te laten zien “wie de baas is.” Dit omvat alfarollen die je vertelt om je hond op zijn rug te draaien en hem te maken in te dienen. Uit persoonlijke ervaring en situaties waarvan ik heb gehoord, is deze techniek geen goed idee. Het heeft ervoor gezorgd dat sommige honden automatisch op hun hoede zijn voor nieuwe mensen. Het heeft er ook toe geleid dat sommige honden agressief zijn voor de persoon die de alfarol heeft uitgevoerd.

Deze methode is, samen met andere dominantie, niet geschikt.

Positieve Versterking Versus Correctie
Toepassing van de dominantie-theorie door Cesar Millan (hier is het mis gegaan!) (Broon: NatGeoWild )

Er wordt gedacht dat honden afstammen van wolven. Honden zijn echter eeuwenlang geëvolueerd uit wolven. Daarmee zijn ook hun sociale structuren veranderd. Honden hoeven niet gedomineerd te worden. Ze weten ook dat mensen geen honden zijn. Ja, je kunt een goede leider van je hond zijn zonder hem te domineren , alfa hem te rollen of een hand op hem te leggen.

Andere invloeden op correctietraining zijn die van Barbara Woodhouse die vroeger op tv was met haar trainingsmethoden, en Cesar Milan is nog een recentere correctietrainer. De term ‘tsst’ is nog nooit zo irritant geweest.

Correctietraining is geen manier om een ​​hond te trainen. Uw hond zal uiteindelijk bang voor u worden en niet goed reageren op de daadwerkelijke training. U zult de verkeerde boodschap naar uw hond sturen die u uiteindelijk niet de gewenste resultaten zal opleveren.

Gaffelkragen, elektronische schokkragen en andere nadelige trainingsapparatuur zijn verwijderd van verschillende verkoopwebsites en er zijn verzoekschriften om te verbieden. Honden zijn gewond geraakt en beschadigd door mensen die deze producten hebben gebruikt om hun honden te trainen in plaats van daadwerkelijk werk in hun honden te steken.

Positieve versterking in hondentraining

Er zijn nu betere manieren om uw hond te trainen zonder hem te straffen of te domineren. Door een beloningssysteem te gebruiken en uw hond te lokken om te doen wat u wilt, kunt u uw hond een reeks trucs of gedragingen leren die u wenst. Clickertraining is populairder geworden als een positieve versterkingsmethode.

Positieve versterking maakt gebruik van een op beloningen gebaseerd systeem dat het favoriete speelgoed of de lekkernijen van een hond gebruikt. Met behulp van het speelgoed of voedsel van uw keuze, lokt u de hond naar het gedrag dat u wilt en wanneer hij het gewenste gedrag geeft, beloont u hem daarmee.

Positieve Versterking Versus Correctie
Een voorbeeld van lokken, hier met een traktatie in de hand van de handler.

Positieve versterking wordt nu onderschreven bij hondenliefhebbers over de hele wereld en het neemt correctietraining over. In plaats van uw hond te dwingen en te dwingen om te doen waar u om vraagt, werkt u samen met uw hond. Het is een partnerschap. Het is ongelooflijk verbonden voor jullie beiden.

Legerhonden en competitieve hondensporten worden ook getraind met behulp van positieve versterkingstraining. Competitieve gehoorzaamheid, behendigheid, heelwork naar muziek en rally worden nu allemaal getraind met behulp van positieve versterking.

Organisaties

Veel meer organisaties onderschrijven positieve versterkingstraining, waaronder de Association of Professional Dog Trainers en het Institute of Modern Dog Trainers .

Hun cursussen en lidmaatschappen zijn gebaseerd op positieve versterkingstraining en het werken met een hond in plaats van hem pijn te doen. Ze houden ook lijsten bij van hondentrainers die deze methoden gebruiken, zodat hondeneigenaren erop kunnen vertrouwen dat hun trainer hun hond niet zal schaden, zowel mentaal als fysiek.

Hulp bij training

Het is belangrijk bij het trainen van uw hond dat u advies krijgt van een hondentrainer, zodat u ervoor zorgt dat u het juiste doet. Het is zo gemakkelijk om verkeerd gedrag aan te moedigen als je een onervaren trainer bent. Uw hond meenemen naar een trainingsles is ook ideaal om hem te socialiseren en om geweldige tips over het trainen van uw hond van een professional te leren.

Als u besluit uw hond alleen te trainen, is het cruciaal dat u hem niet overdrijft. Bij het trainen van mijn eigen honden houd ik me aan sessies van vijf minuten die eindigen met een wedstrijd. Op die manier associëren mijn honden training met iets leuks en stimulerends!

Aan het einde van de dag wilt u altijd wat het beste is voor uw hond. Door uw hond te trainen, zorgt u ervoor dat hij zich zal gedragen en zich goed zal gedragen wanneer u met hem uit bent. Training betekent ook dat je tijd met je hond kunt doorbrengen en de band met hem kunt vergroten. Er is geen groter gevoel wanneer uw hond iets doet waarvoor u tijd en moeite hebt genomen om hem te trainen.

Je hoeft je hond ook geen pijn te doen om hem te trainen. Je kunt het positief doen. Het is veel meer de moeite waard en voldoening op persoonlijk niveau.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button