Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /home/plezier/public_html/wp-config.php on line 87
Pompeii in Amerika: een buitengewoon oud dorp verborgen in de as | Plezier.net
Cultuur reizen

Pompeii in Amerika: een buitengewoon oud dorp verborgen in de as

Ongeveer 1400 jaar geleden bedekte de uitbarsting van de Loma Caldera-vulkaan het kleine Maya-dorp Ceren met as en bewaarde het tot op de dag van vandaag intact. De uitbarsting van de Vesuvius in Pompeii, Italië in 79 n.Chr. Verraste en doodde haar inwoners;

De dorpelingen van Ceren wisten de explosie het hoofd te bieden en stierven niet door de explosie.

Archeologen die Ceren opgraven, ontdekt in 1978, schatten dat een zware aardbeving vóór de explosie 200 dorpelingen voldoende waarschuwingen gaf om op tijd te ontsnappen.

Volgens een persbericht van de Universiteit van Colorado in Boulder, in tegenstelling tot sommige Maya-dorpen, domineerden de heersers van de gemeenschap de bewoners niet. Latijns-Amerikaanse oudheid publiceerde een artikel over het 10 hectare grote onderzoeksgebied Ceren, dat door UNESCO in 1993 tot werelderfgoed werd uitgeroepen.

Pompeii in Amerika: een buitengewoon oud dorp verborgen in de as
Archeologen vonden veelkleurige kommen in het dorp

Zoals het persbericht opmerkt: kijkend naar een Maya-dorp in El Salvador dat 1400 jaar geleden in de tijd werd bevroren door vulkanische as, lijkt het erop dat de boerenfamilies die daar woonden hun leven aan de overkant van de vallei leefden zonder een machtige koninklijke marine.

Een recent onderzoek van de University of Colorado in Boulder, gefinancierd door de National Science Foundation van de Verenigde Staten, zegt in plaats daarvan dat archeologisch bewijs suggereert dat de kenmerkende interacties van Ceren’s oude dorp waren tussen families, dorpsoudsten, ambachtslieden en zorgverleners. “ Ceren, het best bewaarde oude Maya-dorp in Latijns-Amerika, werd verwoest door giftig gas getroffen door lavabommen, en in 660 na Christus explodeerde de Loma Caldera-vulkaan op minder dan een halve mijl afstand, en vervolgens bedekt met een 17 meter hoge aslaag die duurde meerdere dagen.

De antropoloog Payson Sheets van de Universiteit van Colorado ontdekte het dorp genaamd New World Pompeii en heeft het jarenlang gegraven. De vulkanische as heeft het dorp uitstekend behouden, onderzoekers hebben vingerafdrukken gevonden in keramische kommen, voetafdrukken in tuinen met aslagen van maïsstengels. Door de jaren heen hebben de teams van Professor Sheets rieten daken, potten met bonen erin en geweven dekens gevonden.

Archeologen suggereren dat in sommige Maya-dorpen en -steden machtige mannen die in paleizen en in de buurt van piramides, tempels en sierlijke graven woonden, economische en politieke beslissingen namen. Volgens het persbericht namen leiders op sommige plaatsen arbeiders of afpersing uit dorpen.

“In Ceren lijken de boeren vrij spel te hebben wat betreft hun architectuur, productkeuze, religieuze activiteit en economie. Sheets, die de opgraving leidt, zei: ‘Dit is het eerste open raam dat iedereen heeft over dagelijkse activiteiten en de kwaliteit van leven van het Maya-leven op dat moment. ‘heeft de woorden gemaakt. In ‘Ceren’ hebben we gezien dat de elites geen invloed hebben op het imago en er absoluut geen controle door is. ”

Pompeii in Amerika: een buitengewoon oud dorp verborgen in de as

Professor Sheets verklaarde dat de enige relatie van het Ceren-volk met de Maya-heersers bestond in marktactiviteiten in de Zapotitan-vallei. Cerenboeren hadden handwerk of extra gewassen verkocht voor items zoals gekleurde polychrome potten, obsidiaan messen en jade bijlen, die waarschijnlijk van een lange afstand waren. Bijna alle Ceren-huizen hadden jadebijlen die harder waren dan staal. In het persbericht staat dat de bijlen door de dorpelingen worden gebruikt voor het zagen van hout, houtbewerking en constructie. Archeologen hebben honderden aardewerk gevonden, waarvan ongeveer een kwart zeer kleurrijk, in het dorp.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button