Gezonde receptenGezondheid en Fitness

PILLETJE ERBIJ?

De Nederlander wordt steeds gezonder. We zijn meer fruit gaan eten, en consumeren minder vlees en alcohol. Ook willen we graag voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Als we twijfelen of dat via onze voeding wel lukt, slikken we er voor de zekerheid graag een vitaminepil bij.

Volgens de voedselconsumptiepeiling van het RIVM, waarin het eetpatroon van ‘de Nederlander’ is bijgehouden tussen 2012 en 2016, gebruikt 32% van de vrouwen tussen de 19 en 50 jaar oud multivitaminen in de winter, en 25% gedurende het hele jaar. Met de leeftijd neemt ook het gebruik iets toe. In de leeftijd van 51-79 jaar liggen de cijfers op respectievelijk 36% en 28%. Onze mannen slikken multivitaminen in mindere mate, namelijk 20% in de winter en 12% gedurende de rest van het jaar. Die cijfers blijven vergelijkbaar als de leeftijd toeneemt.

KWETSBARE GROEPEN

Dat zijn hoge aantallen. Zeker als je bedenkt dat ondervoeding (het onvoldoende binnenkrijgen van energie en/of voedingsstoffen) in de Westerse wereld nauwelijks voorkomt. Natuurlijk zijn er kwetsbare groepen zoals ouderen, en zwangere of postmenopauzale vrouwen die wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. De rest van ons kan ook specifieke tekorten opbouwen – zoals een vitamine D-tekort in de winter, of een tekort aan vitamine B12 bij veganisten – maar een bommetje dat zo’n beetje de hele dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen bevat is echt niet nodig. Sterker nog, het is niet voldoende bewezen dat zo’n pil daadwerkelijk bijdraagt aan een betere gezondheid. Zo is er relatief weinig onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van multivitaminen op de lange termijn. Vaak wordt aangenomen dat ze de kans op chronische aandoeningen zoals kanker of hart- en vaatziekten verlagen. Daar is geen sluitend bewijs voor.

Althans, niet als de  voedingsstatus bij voorbaat al goed was. Daarbij is er nog volop discussie over de kwestie of het slikken van hoge doseringen vitaminen niet zelfs schadelijk kan zijn. Een goed Voorbeeld is vitamine A. Een te hoge dosering hiervan lijkt de kans op longkanker bij rokers te verhogen en heeft schadelijke effecten op het ongeboren kind. Baat het niet dan schaadt het niet gaat dus niet altijd op.

VERTROUW OP JE LICHAAM

We zijn met zijn allen hartstikke goed bezig als het gaat om onze gezondheid. Waarom zouden we dan zo makkelijk omgaan met vitaminen? Vertrouw op je lichaam en je eetpatroon. Vitaminen en mineralen worden namelijk veel beter opgenomen uit voeding dan uit een supplement. Daarbij krijg je met een gevarieerd eetpatroon alles binnen wat je nodig hebt. Vegetariërs en veganisten raad ik aan wat alerter te zijn. Vermoed je toch een tekort, laat dan je bloed even testen bij de huisarts. Met die informatie kun je eventuele tekorten specifiek aanpakken en je lichaam precies geven waar het om vraagt.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button