BorduurwerkBreien en haken

Patronen Berekeningen En Voorbeelden

Als je kleding begint te breien, kom je uiteindelijk tot het besef van één eenvoudig ding: hoe dan ook, je hebt een patroon nodig. Het is één ding als je een oneindige voorraad stof hebt (hoewel dit zelden gebeurt) – knip en knip details tot het perfect is. Maar als er iets wordt gebreid, moet elk detail worden verbonden en dit gaat niet zo snel! Een breipatroon bespaart aanzienlijk veel tijd en laat u ook van tevoren weten of het gebreide ding los of aangrenzend zal zijn. Mee eens – dit is erg belangrijk. En dus, hoe maak je een breipatroon?

Met tijdschrift gebreide modellen is het eenvoudiger: er worden meteen patronen ingesteld. Maar er is tenslotte weinig beschrijving van breien  elke vakvrouw heeft haar eigen manier van breien, wat betekent dat van hetzelfde garen, volgens dezelfde beschrijving, twee vakvrouwen twee verschillende kledingstukken kunnen breien breder en smaller, authentieker en korter. En als er geen patroon is, of heb je zelf een stijl bedacht? Het komt misschien niet goed uit wat, en daarom is het patroon het beste te bouwen. Ja, een eenvoudige berekening van lussen is niet genoeg  je hebt ook een papieren patroon nodig waarmee je een mooi stuk kunt breien zonder het meerdere keren te verbinden.

Wel, we waren overtuigd van het belang van het patroon. Nu hebben we een patroon nodig. Hoe bouw je een breipatroon? Net als bij stoffenproducten meten, berekenen en tekenen we.

Hoe maak je een patroon?

Het basispatroon voor gebreide kleding is een tekening van de ontwikkeling van je figuur, indien uitgedrukt in een geometrische taal. Al op patroonbasis wordt elk betonproduct gemodelleerd – frontlijnen en zijnaden, zakken en een sluiting worden aangebracht. Het hebben van een basispatroon om een ​​patroon voor iets te bouwen, inclusief gebreid, is niet moeilijk.

Voer eerst metingen uit. We hebben nodig:

 • nekomtrek Osh (je hebt de helft van de maat nodig, deel door twee);
 • Og borstomtrek (halve maat);
 • Heupomtrek Ob (halve maat);
 • lengte langs de rug vanaf de zevende wervel (steekt uit in de nek) tot de taille Dt;
 • schouderlengte Dp;
 • arm lengte dr;
 • omtrek van de pols van Oz (halve maat);
 • product lengte Di.

Definieer vergoedingen voor de pasvorm:

 • voor zomerse breigoed 2 cm;
 • voor warme kleding 4 cm;
 • voor een gebreide jas met een voering van 6 cm.

Voeg de maat van de borstplooi toe: deze is gelijk aan de maat van je BH.

Daarnaast vullen we de berekening aan rekening houdend met het soort garen: voor mohair en een opengewerkt of los patroon verwijderen we 2 cm toelagen, omdat ze erg uitgerekt zijn.

Gebruik onze foto met een voorbeeld voor maat 48 en probeer je patroonbasis te bouwen. Let op de rekenformules en aanvullende constructies (2 cm, 6 cm) die nodig zijn voor een mooie pasvorm op de figuur:

 • bouw een dimensionaal raster: leg de lijn van de nek, borst, heupen, onderkant opzij;
 • bouw een rugpatroon: bereken de halslijn, leg de schouderlengte opzij met een pasvorm van 1 cm, schets de armsgatlijn, leg de heupen en taillepunten opzij, sluit aan;
 • Aan de voorkant bouwen: omlijn de nek, schouder, heupen en taille, bouw een borstplooi (het is aanwezig in een gebreid product, maar het is zelden open);
 • bouw een lange mouw: markeer de lengte van de mouw, de hoogte van de okata erop, markeer de breedte van de mouw aan de boven- en onderkant, trek een lijn van okat.

Hier heb je de basis. Nu hoeft u er alleen nog gevormde naden en delen op aan te brengen.

Er is dus een patroon. Nu rijst een redelijke vraag: hoe bereken je het patroon voor breien?

Hoe een breipatroon berekenen?

Berekeningen zijn gebaseerd op het breien van een monster. Neem breinaalden en garen en probeer het patroon te binden met het hoofdpatroon van het product. Het mag niet te klein en niet te groot zijn. Rek het monster een beetje uit, je kunt het zelfs stomen met een strijkijzer. Stel dat je 25 lussen hebt gescoord, 20 rijen hebt gebreid en je hebt een vierkant van 10×10 cm. Je kwam er dus achter dat je 1 cm 2,5 lussen in de breedte hebt en 1 cm 2 rijen in de lengte van het product. De berekening van het patroon voor breien is gebaseerd op deze twee cijfers.

Dus als je een canvas van 60 cm breed hebt, moet je 2,5 x 60 = 150 lussen + 2 zoom kiezen. Hoeveel is er in hoogte tot het armsgat? Laat 70 cm – dan moet je 140 rijen breien. Hoeveel moeten we verminderen om in het armsgat te komen? Controleer de tekening: als 1 cm, dan worden 3 lussen verkregen. En als 3 cm? 2,5 x 3 = 7,5, afronden op 8.

Op deze manier kunt u het patroon gemakkelijk in slechts 15 minuten berekenen. Vervolgens hoeft u alleen maar de geregistreerde berekeningen te controleren, u hoeft alleen maar uw breiwerk regelmatig op het patroon toe te passen – alleen voor controle, om niet op een dwaalspoor te raken.

Dus we ontdekten dat je voor het breien een patroon moet bouwen. We hebben de basis gelegd en leren tellen. Wat nu? En nu  een waar genoegen! Breien gaat veel sneller en u hoeft niet van streek te zijn dat u tevergeefs tijd heeft doorgebracht door te wijd of te smal te breien. Brei, combineer, laat je gebreide patronen zien!

Benthe de Leeuw

Benthe, ik schrijf al heel lang nuttige en gezondheidsartikelen. Ik weet dat redacteur zijn van Plezier.net echt een voorrecht is.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button