Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /home/plezier/public_html/wp-config.php on line 87
Pantalica: de prachtige honingraatgraven van Sicilië | Plezier.net
ReizenCultuur reizenOutdoor reizen

Pantalica: de prachtige honingraatgraven van Sicilië

Tussen de Hyblaean-bergen van Icily is er een prehistorische begraafplaats genaamd de Pantalica Rocky Necropolis. Pantalica is gevuld met duizenden graven die lijken op een bijenkorf opgesteld op de muren van een kloof, gebruikt in de bronstijd tussen de 13e en 7e eeuw voor Christus. Deze plaats, eeuwenlang bewoond door verschillende volkeren, is een van de centrale koninkrijken van Sicilianen.

De necropolis heeft een grote natuurlijke schoonheid, met hoge kliffen rondom en duizend jaar lang geopend door rivieren die in extreem smalle valleien stromen. Door zijn ligging verandert de necropolis in een natuurlijk kasteel dat moeilijk te bereiken is.

Pantalica: de prachtige honingraatgraven van Sicilië
Het interieur van een van de rotsgraven van Pantalica

De Pantalica Necropolis in de Sortino-regio op Sicilië strekt zich uit over 1200 meter van noord naar zuid en 500 meter van oost naar west. Het is gelegen in de vallei van de rivieren Calcinara en Anapo. In het ruige terrein van grotten en kliffen zijn 5.000 van deze graven of grafkamers te zien. De meeste hiervan zijn uitgehouwen in kalksteen. De graven zijn klein van formaat, vierkant, rechthoekig of elliptisch van vorm. Binnen lijken sommige op kunstmatige grotten met meer dan één kamer.

De necropolis bestaat uit vijf verschillende groepen begraafplaatsen verspreid over een groot gebied. De Filiporto necropolis, die uit ongeveer 1000 graven bestaat, bevindt zich aan de zuidwestkant van Propaan. De noordwestelijke necropolis is een van de oudste in de regio en is aanwezig in de necropolis van Cavetta in prehistorische en latere graven en uit rotsen gehouwen huizen. Er zijn ongeveer 1000 graven die zeer steile hellingen bedekken met uitzicht op de noordelijke necropolis Calcinara-rivier. De zuidelijke necropolis strekt zich uit over 1 kilometer langs de Anapo-rivier, met de overblijfselen van grote uit rotsen gehouwen woningen op de hellingen in het oosten.

Pantalica: de prachtige honingraatgraven van Sicilië

Op het hoogste punt van het plateau zijn de ruïnes van het Anatoron (groot paleis) een van de oudste bouwwerken in de regio. B.C. De Anatoron, vermoedelijk gebouwd rond 1100, lijkt op een miniatuur Myceens paleis dat werd gebruikt in de Byzantijnse periode en heeft Myceense architectuur. Vermoedelijk was het het paleis van de Pantalica-heerser of een soort religieus gebouw. Omdat er geen prehistorische huizen op de geërodeerde heuvel staan, blijft de locatie van de oorspronkelijke prehistorische nederzettingen onduidelijk.

Pantalica werd gesticht door inheemse mensen van de Siciliaanse kust en ontwikkelde zich tot de late bronstijd / begin van de ijzertijd. Graven voor Christus. Het werd uitgehouwen vanaf de 12e eeuw voor Christus en werd grotendeels verlaten toen de Grieken zich rond de zevende eeuw voor Christus in dit gebied vestigden.

Later werd de regio geïdentificeerd met de Sicanites (Sicilianen). Rond 1300 voor Christus verlieten de Sicanieten hun nederzetting aan de kust en vestigden zich in de vallei tussen de Anapo-rivieren in het zuiden en Calcinara in het noorden. Ze zochten hun toevlucht in ontoegankelijke en verspreide berggebieden, omdat ze defensieve karakters hadden. Ze gebruikten bestaande natuurlijke kalksteengrotten en uitgehouwen kunstmatige fragmenten voor woningen.

Pantalica: de prachtige honingraatgraven van Sicilië
Pantalica (Sicilië): Plattegrond van Anaktoron (paleis van de koning). Verticale luchtfoto gemaakt met luchtfotografie

Toen de Sicelen (een van de drie gemeenschappen die de Sicilianen vormden) arriveerden, verdreven ze de Sicanieten die zich in vele delen van Sicilië vestigden en werden beschouwd als een van de oorspronkelijke Siciliaanse volkeren. In de jaren 800 voor Christus vestigden deze gemeenschappen zich westwaarts in de regio van de Sicanian Mountains die hun naam droegen.

De naam “Pantalica” is in de Byzantijnse taal. De oude naam van de necropolis kwam niet voor in historische bronnen. Pantalica is mogelijk gerelateerd aan de oude Hybla, een van de pre-Griekse nederzettingen.

Volgens wetenschappers stichtte koning Hyblon van Megara Hyblaea, een Griekse kolonie, de regio in 728 voor Christus. De uitbreiding van het Syracuse koninkrijk in het binnenland en de oprichting van Akrai in 664 veroorzaakten de ineenstorting van de kolonie die zich in de regio vestigde. De nederzetting werd in 665 voor Christus verwoest tijdens de Hellenistische kolonisatie van de stad Syracuse. Palazzo del Principe (Anaktoron) is een van de laatst overgebleven sporen uit die periode, evenals duizenden tombes die in kleine grotten uit de rotsen zijn gehouwen.

In de vroegchristelijke en Byzantijnse periodes werden nieuwe graven gebouwd. Na een eeuw van stilte diende Pantalica als een belangrijk verdedigingspunt tegen de Arabische invasie van Sicilië in de 8e en 9e eeuw na Christus.

Pantalica: de prachtige honingraatgraven van Sicilië
De rotsgraven van Pantalica, Sicilië

Pantalica werd later een toevluchtsoord dat de Arabieren “Buntarigah” (grot) noemden. Saracenen (moslims) hadden ontdekt dat deze ontoegankelijke kloof de perfecte schuilplaats voor hen was. Nadat de vallei bezet was door de Noormannen, werd deze volledig verlaten.

Oude huizen die in de Byzantijnse tijd op rotsen zijn gebouwd, zijn nog steeds te zien, samen met kleine rotskapellen genaamd Grottas.

Paolo Orsi, een Italiaanse archeoloog, begon tussen 1895 en 1910 met het opgraven van de site, maar veel van de graven bleken lang geleden geplunderd te zijn. Tijdens de opgravingen werden materialen van Myceense oorsprong en monumentale overblijfselen opgegraven die de identificatie van Anactoron mogelijk maakten. Veel vondsten (aardewerk, bronzen werktuigen, botten) zijn te zien in het Paolo Orsi Archeologisch Museum in Syracuse op Sicilië.

Pantalica is Europa’s grootste stenen necropolis die de ontwikkeling van de beschaving gedurende drieduizend jaar heeft meegemaakt. Tegenwoordig wordt het Gewest beschermd en beschermd onder zeer goede omstandigheden. In 2005 werd het samen met de nabijgelegen historische stad Syracuse uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.

Pantalica: de prachtige honingraatgraven van Sicilië

Als u de graven van Pantalica wilt zien en bezoeken, kunt u de regio bereiken vanuit de steden Ferla en Sortino in de provincie Syracuse. Ferla biedt de meest directe toegang tot de regio. Als je echter tijd hebt, is de weg van Sortino naar Pantalica de mooiste, en als je voor deze weg kiest, heb je de kans om veel ruïnes te zien, waaronder Anaktoron.

Wandelpaden beginnen vanaf het controlepunt van de boswachter. Als alternatief zijn rondleidingen beschikbaar.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button