Smartphones

OnePlus 9 heeft betere camera’s nodig

OnePlus 9 heeft betere camera's nodig - geen chique Hasselblad-logo

De camera’s op OnePlus-telefoons zijn nooit het sterke punt geweest voor die apparaten. En OnePlus lijkt het te weten. Maar de oplossing waarop het bedrijf zich naar verluidt heeft gericht voor de komende OnePlus 9 misschien wel de volledig verkeerde manier om het te repareren.

Onlangs doken berichten op dat de OnePlus 9 camera’s zal bevatten die zijn gemaakt met de hulp van Hasselblad wanneer de nieuwe telefoon arriveert, mogelijk al volgende maand. Als dit gerucht klopt, verspilt OnePlus mogelijk zijn tijd. Camerahardware is nooit een probleem geweest voor OnePlus-telefoons, dus samenwerking met een bedrijf dat gespecialiseerd is in traditionele fotografie lijkt niet de juiste oplossing voor dit probleem.

Verbeteren camerapartnerschappen telefoons?

Partnerschappen tussen smartphonemakers en andere bedrijven komen vrij vaak voor. Kijk maar naar team-ups zoals Huawei en Leica, of Sony en Zeiss. De precieze details van hoe deze bedrijven helpen, variëren, maar het is meestal een gezamenlijke inspanning waarbij alle aspecten van de camerahardware en -software van een telefoon worden afgestemd en ontworpen.

OnePlus 9 heeft betere camera's nodig

Telefoonfabrikanten zoals Huawei zijn partnerschappen aangegaan met cameraspecialisten zoals Leica. (Afbeelding hier: de Huawei Mate 40 Pro)

Deze team-ups hebben echter geen succes gegarandeerd. Als je de telefoons bovenaan onze lijst met beste cameratelefoons bekijkt, hebben ze gemeen dat ze uitstekende computationele fotografie hebben, niet de naam van een beroemde camerafabrikant op de achterkant van de handset. Het helpt dat op één na alle van de tien telefoons op de lijst zijn gemaakt door Apple, Google en Samsung. Dit zijn drie bedrijven met voldoende middelen om gemakkelijk hun eigen cameratechnologie te ontwikkelen, maar de rest van de smartphonemarkt moet de leiding volgen van deze goed gefinancierde techreuzen.

Ervan uitgaande dat het lek over OnePlus en Hasselblad klopt, weten we nog steeds niet precies wat de twee bedrijven samen hebben uitgewerkt. Maar gezien de staat van dienst van OnePlus met cameratelefoons, is het de vraag of Hasselblad echt kan helpen.

Een teleurstellende camerageschiedenis bij OnePlus

Terugkijkend op het afgelopen jaar van de vlaggenschepen van OnePlus, zoals de OnePlus 8 en OnePlus 8T, is een van de dingen die deze telefoons gemeen hebben, middelmatige cameraprestaties. Zelfs de OnePlus 8 Pro, die we prezen voor het maken van foto’s van hoge kwaliteit, kan geen consistente resultaten produceren als het gaat om opnamen bij weinig licht of close-up portretten. Dat is anders dan de iPhone 11 Pro waartegen we het hebben getest – en die telefoon is sindsdien vervangen door de iPhone 12 Pro, die foto’s met nog meer zelfvertrouwen verwerkt.

OnePlus 9 heeft betere camera's nodig

De camera’s van de OnePlus 8 Pro zijn in orde, maar ze kunnen niet tippen aan de beste cameratelefoons.

Het is een soortgelijk verhaal over de budgetlijn Nord van OnePlus. De originele OnePlus Nord heeft een voordeel ten opzichte van vergelijkbare geprijsde telefoons door simpelweg meer speciale cameralenzen te hebben en een redelijk fatsoenlijke Nightscape-modus voor weinig licht te bieden, maar hij kan niet overeenkomen met de kleur die je krijgt van de enkele lens van de iPhone SE. Evenzo kon de goedkopere OnePlus Nord N10 de Google Pixel 4a niet bijhouden, die afhankelijk is van enkele van de beste camerasoftware in de branche.

Het is geen geheim wat er moet werken op de verschillende camera’s van OnePlus. Het is de software, niet de lenzen zelf.

OnePlus 9: waar we op hopen

Het resultaat van de samenwerking tussen OnePlus en Hasselblad zal cruciaal zijn als OnePlus zichzelf wil versterken als een waardig alternatief voor Apple, Samsung en Google voor krachtige mobiele fotografie. Het is de kunst dat Hasselblad zijn expertise toepast op de door software geleide fotografie waarop smartphones moeten vertrouwen, anders verliezen ze de draagbaarheid die ze zo nuttig maakt.

Het toevoegen van luxere lenzen of het afstemmen van de sensoren zorgt voor een betere fotografie-ervaring op de OnePlus 9, maar niet een die goed genoeg is om te concurreren met de iPhone 12 Pro Max, Samsung Galaxy S21 Ultra of andere toptelefoons.

OnePlus 9 heeft betere camera's nodig

(Afbeelding tegoed: Dave2D / YouTube)

Gelukkig hebben we andere OnePlus 9-geruchten die aantonen dat OnePlus naast dit Hasselblad-partnerschap naar nieuwe software kijkt. Tilt-shift, focus peaking en andere nieuwe fotomodi zijn opgemerkt in de nieuwste bèta van OxygenOS, OnePlus ‘Android-gebaseerde launcher. OnePlus heeft ook verschillende filters en foto-effecten op eerdere telefoons aangeboden, en meer kunnen nuttig zijn voor klanten die graag uniek ogende foto’s hebben. Er is momenteel echter geen bewijs van welke wijzigingen OnePlus eventueel zal aanbrengen in de basisfotoverwerking.

Op basis van geruchten heeft de OnePlus 9 veel te bieden buiten zijn camera’s, waarbij de telefoon naar verwachting een 6,5-inch display zal hebben met een vernieuwingsfrequentie van 120 Hz en een high-end Qualcomm-systeem-op-chip (ofwel de Snapdragon 888 of de Leeuwenbek 870). De kans is groot dat OnePlus zijn telefoon nog steeds kan positioneren als een goedkoper premium-alternatief voor duurdere vlaggenschepen.

Of de prestaties van de camera deel uitmaken van de vergelijking, valt echter nog te bezien.

De beste OnePlus Buds-deals van vandaag

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button