DierenHuis Dieren

Moeten Honden Fokken?

Veel hondeneigenaren voelen een soort schuldgevoel wanneer ze besluiten om hun hond (en) niet te fokken . Sommige ouders van huisdieren doen dit niet vanwege morele en ethische overtuigingen (bijv. Overbevolking), terwijl sommige fokkers sommige van hun honden weggooien uit hun fokprogramma. Ongeacht de redenering achter deze beslissing, denken hondenbezitters vaak aan deze vragen:

  • Moeten honden fokken?
  • Is het ongezond om geen hond te fokken?
  • Moeten alle honden ouderschap krijgen?

Kortom, honden hoeven niet te fokken, maar frustratie kan voortkomen uit een gebrek aan seksuele interacties van de man. Terwijl, bij de vrouwelijke hond, niet fokken zowel goede als slechte gezondheid en hormonale gevolgen kan hebben . Over het algemeen is het prima als je je honden niet fokt, maar verwacht dat ze nog steeds tekenen van willen paren vertonen. Bij vrouwen zullen deze tekenen zichtbaar worden tijdens haar hitte, en mannen zullen de neiging hebben om vrouwen rond te bulten en te achtervolgen.

Uiteraard spreekt dit artikel alleen over intacte mannelijke en vrouwelijke honden; als je je hond hebt gecastreerd of gesteriliseerd, kun je elk ander artikel dan dit lezen.

Moeten mannelijke honden paren?

Honden zijn niet geëvolueerd zoals de mensheid dat heeft gedaan. Waar we een seksuele partner kiezen voor een langdurige relatie, denken honden nog steeds met de primaire mindset van onmiddellijke voldoening. Als een hond plezier wenst, vooral een reu, zal hij zijn natuurlijke instinct volgen en dat plezier nastreven. Hoewel ze niet nodig hebben om te paren, is het een basisinstinct van hun aard om seksuele bevrediging na te streven.

Er is geen echte vereiste voor mannelijke honden om gecastreerd te worden, maar het is iets dat wordt aangemoedigd in westerse samenlevingen om veel ongewenste puppy’s te voorkomen . Als u niet van plan bent uw hond te laten fokken, kan een dierenarts u adviseren over de meest geschikte leeftijd voor sterilisatie. Mythes rond gedragsgewoonten die het gevolg zijn van het niet gecastreerd zijn van je hond, blijven de overhand, ondanks dat er geen bewijs is om dit te ondersteunen.

Het is bijvoorbeeld niet waar dat rusteloosheid bij reuen het gevolg is van niet paren, maar eerder dat dit soort gedrag is omdat een hond een teef op hitte dichtbij kan voelen, maar niet bij haar kan komen. Na gesteriliseerd te zijn, kan een reu in feite kalmer en tevredener worden, omdat de inherente frustratie van ruikende teven op hitte verspreid zal zijn en de hond niet gestrest zal zijn. Het is ook een mythe dat een hond agressiever wordt als hij niet wordt gecastreerd; en in feite is het tegenovergestelde waarschijnlijker het geval; de hond zal rustiger zijn.

Humping

Het is gebruikelijk voor jonge honden die niet zijn gecastreerd om deel te nemen aan het humpen, maar bij oudere honden is het misschien niet zo gebruikelijk. Honden kunnen alles monteren, van kussens tot de benen van een volwassene of zelfs een kind. Als dit soort gedrag regelmatig voorkomt, kan er een dieper probleem zijn. Het is mogelijk dat dit te wijten is aan het feit dat de hond opgewonden of angstig is over iets, bijvoorbeeld de komst van een baby in een huishouden of een reactie op een regelmatige bezoeker. Anderzijds zijn verveling en aandacht zoeken twee veel voorkomende redenen voor honden om levenloze voorwerpen te bulten.

Oplossingen om uw hond te bespringen, zijn misschien om ervoor te zorgen dat hij voldoende mentale en lichamelijke inspanning krijgt. Door de reden voor dit soort gedrag te achterhalen, kunt u de hond uit een kwetsbare situatie verwijderen of aanmoedigen om zich te onderwerpen aan een zit- of ligreactie. Dit zou worden aangemoedigd met een traktatiebeloning. Een belangrijk aspect is ervoor te zorgen dat iedereen in het huishouden zich aan dezelfde regels en methoden houdt bij het omgaan met deze situatie.

Markering

Hoewel het markeren van territorium iets is dat zowel vrouwelijke als mannelijke honden uitvoeren, is het meer een gemeenschappelijk gedrag voor mannelijke honden, vooral als de hond niet is gecastreerd. Markeergebied wordt beschouwd als normaal gedrag voor een hond en het moet niet worden gestraft, ondanks de frustratie die eigenaren hebben. Het is een normale hondeneigenschap die niets te maken heeft met de vraag of de hond al dan niet zindelijk is geweest. Net als bij humping, kan dit gedrag te wijten zijn aan stress en angst, of het gevolg is dat er meer dan één hond in het huishouden is, een afkeer van alleen te zijn. Nieuwe geluiden of geuren in het huis, de routine van de hond worden gewijzigd of vreemden die een huishouden bezoeken, zijn ook factoren waarmee rekening moet worden gehouden.

Moeten Honden Fokken? 9Moeten vrouwelijke honden paren?

Net als mannelijke honden hebben vrouwelijke honden inderdaad een instinctief verlangen om te paren als ze niet zijn gesteriliseerd. Er zijn geen aanwijzingen dat vrouwelijke honden een moederlijk instinct hebben en de behoefte hebben om puppy’s te produceren voor tevredenheid.

Verder is het niet waar te denken dat als ze een prikkelbaar karakter heeft, bevalling haar zal kalmeren; dit komt alleen met volwassenheid en de juiste liefde en aandacht. Tenzij je een professionele fokker bent , is het toestaan ​​van je teef om te bevallen een extreem duur proces met dierenartsvergoedingen voor basiscontroles en een reeks van hondenfokkosten . In geval van problemen tijdens de zwangerschap of bevalling zullen die kosten aanzienlijk hoger zijn.

Voor- en nadelen van fokken

Als ze een probleemloze zwangerschap heeft , zal het nest met puppy’s een enorme hoeveelheid tijd nodig hebben van de kant van de eigenaar om in die vroege weken te worden gevoed. Een belangrijke overweging voor elke fokker is waar de puppy’s terechtkomen. Naast een morele verantwoordelijkheid, zijn er bepaalde wetten die de terugkeer van huisdieren regelen. In het geval dat geschikte huizen niet worden geïdentificeerd voor de puppy’s, kan de fokker worden achtergelaten met een nest jonge honden die een verlangen naar seksueel plezier hebben tijdens hun ontwikkeling. In deze situatie is overweging om je teef te laten castreren een prioriteit.

Als u niet wilt dat uw hond paren, is het natuurlijk een goed idee om haar zo vroeg mogelijk te laten steriliseren, maar de dierenarts is de beste persoon om u te adviseren over de tijd voor deze procedure. Er zijn aanwijzingen dat er gezondheidsvoordelen zijn voor het laten castreren van uw vrouwelijke hond, met het voorkomen van schadelijke aandoeningen op latere leeftijd.

Leeftijd waarop vrouwelijke honden seksueel actief worden

Er is geen vaste tijdlijn hiervoor. Kleinere rassen kunnen vanaf zes maanden seksueel actief worden , waarbij sommige vrouwen hun eerste warmtecyclus iets eerder, na vier maanden, hebben. Kleinere rassen fietsen ook vaker dan grotere honden. Bij grotere honden kan het iets van zes maanden tot een jaar duren, en het is niet ongebruikelijk dat vrouwen vanaf twee jaar een normale cyclus ontwikkelen , en afhankelijk van het ras kunnen vrouwelijke honden vanaf één tot drie cycli per jaar.

Vrouwelijke honden kunnen mannelijke honden aantrekken vanaf het begin van de hitteperiode , maar ze kan een week tot tien dagen niet accepteren van hun voorschotten. Tekenen dat de hond inderdaad zwanger is geworden, kunnen een witte afscheiding, bloeding en zwelling in het vaginale gebied zijn. In tegenstelling tot mensen, zijn vrouwelijke honden vruchtbaar, zelfs als ze ouder worden, en hoewel het langer kan duren voordat ze een nest produceren, zijn ze nog steeds perfect in staat om dit te doen. Er is het risico op aanzienlijke gevolgen voor de gezondheid van oudere honden die zwanger worden.

De periode waarin een hond warmte heeft is verdeeld in verschillende fasen , dit zijn de proestrus , estrus en diestrus cycli . De pro-oestruscyclus kan van een week tot tien dagen duren en is zichtbaar door een gezwollen vulva en bloedafvoer. De oestruscyclus duurt vijf tot tien dagen, gedurende welke tijd de vrouwelijke ovulatie, de afscheiding minder wordt, maar tijdens deze periode zal de vrouwelijke hond interesse tonen in mannelijke honden. Ten slotte is de diestruscyclus wanneer het vrouwtje zwanger wordt of niet.

Hebben honden nog een hond nodig?

Honden hebben niet direct een andere hond in het huishouden nodig op voorwaarde dat ze een structuur hebben die door alle mensen in dat huishouden wordt verstrekt. Dit gezegd hebbende, honden houden er niet van om alleen te zijn, vooral voor langere tijd. Naarmate honden meer gedomesticeerd zijn geworden, is het gezelschap waarnaar ze hunkeren meestal met mensen. Net als mensen zijn honden individuen, elk met hun eigen kenmerken en eigenschappen.

Om een ​​tweede hond te krijgen of niet

Als u overweegt een andere hond te kopen, is het mogelijk dat uw reden is om gezelschap te bieden aan uw bestaande hond. Er is geen specifiek bewijs dat uw hond een hond in huis nodig heeft voor gezelschap. Het is belangrijk dat uw hond regelmatig contact heeft met andere honden en op een speelse manier met hen omgaat – dit zou onderdeel moeten zijn van socialisatie . Er is geen bijzondere reden om hem of haar een huisgenoot te geven. Toch houden honden over het algemeen van elkaars gezelschap: ze rennen in hetzelfde tempo, net als dezelfde spellen, enzovoort.

Er moet aan worden herinnerd dat uw hond een deel van het huishouden voelt en veilig is in het weten dat hij of zij zeer geliefd is. Werkverplichtingen leiden er vaak toe dat honden lange tijd alleen worden gelaten. Veel eigenaren nemen hun toevlucht tot de toevoeging van een andere hond aan het huishouden om gezelschap voor de eerste te bieden. De toevoeging van een ander vierbenig dier in het huis is hier echter mogelijk geen oplossing voor. Als hondeneigenaar, vermijd je gebrek aan aanwezigheid te vervangen door een andere hond : dit resulteert alleen in twee droevige en eenzame honden.

Als u ervoor kiest om aan uw roedel toe te voegen, is het niet nodig dat honden dezelfde rassen of leeftijden hebben. Het is belangrijker dat hun persoonlijkheden compatibel zijn. Veel eigenaren merken dat hun bestaande hond voelt en concurreert met de nieuwe. Dit wordt weergegeven over dingen zoals voedsel, water, bezit van speelgoed en zelfs voor uw affecties. Er moeten voorzieningen worden getroffen om ervoor te zorgen dat er voor elke hond aparte slaapgedeeltes en / of bedden zijn en aparte voer- en waterbakken. Dit heeft betrekking op de pakketstructuur die moet worden ingesteld door alle mensen in het huis. Het is ook raadzaam dat er voldoende ruimte in het huis is om elke hond zijn eigen ruimte te geven.

Wanneer naar een andere hond

Er is geen vaste tijd dat u de toevoeging van een andere hond aan uw roedel moet overwegen. Uw huidige hond kan van alles zijn vanaf een jaar oud, moet volledig zijn getraind (wat zal helpen wanneer een tweede hond aankomt). Dit komt omdat het voor hen vanzelfsprekend is om de leiding van de hond te volgen. Probeer er echter voor te zorgen dat u meerdere dagen thuis bent om het gedrag van beide honden te observeren. Tijdens deze periode wilt u weten dat de tweede hond zowel comfortabel is als uw primaire hond, zowel in elkaars gezelschap als in het huis.

Honden van hetzelfde geslacht

Hoewel ras en leeftijd geen rol spelen bij het toevoegen aan uw roedel, is meer aandacht nodig voor het geslacht van een tweede hond. Er zijn aanwijzingen dat er een conflict kan zijn als twee teven in hetzelfde huis aanwezig zijn. Het is onduidelijk of sterilisatie dit al dan niet verbetert en opnieuw zou neerkomen op de persoonlijkheid van elke teef. Twee reuen hebben meer kans om gemakkelijk samen te wonen. Als je seksen mengt, tenzij je specifiek van plan bent om deze twee honden te fokken, hadden ze allebei het sterilisatieproces moeten doorlopen.

Als het uw bedoeling is om met beide honden te paren, is het niet raadzaam om ze voor langere tijd met rust te laten. Hun gedragspatronen moeten ook nauwlettend worden gevolgd en uw dierenarts moet worden geraadpleegd voordat de honden seksueel betrokken kunnen raken.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button