Gezondheid en FitnessDieetKetogeen Dieet

Meerdere Soorten Keto Dieet

In dit boek hebben we het over ‘het keto dieet’. Er is echter meer dan één type ketogeen dieet. Het is belangrijk te weten welke de beste voor je is, omdat ze allemaal op iets verschillende manieren werken. Hier kijken we naar de drie verschillende soorten ketogeen dieet en op wie ze zijn gericht.

Standaard ketogeen dieet

Meerdere Soorten Keto Dieet Het eerste type ketogeen dieet is het dieet dat de meeste mensen volgen: het standaard ketogeen dieet (SKD) en wellicht degene waarvan je hebt gehoord, zelfs als je niet wist hoe die werd genoemd. Ben je nieuw in het keto dieet, dan moet je hier beginnen. Het is ook het geschiktst voor diegenen die hun le- vensstijl willen veranderen en/of gewicht verliezen. Het volgt de standaard macroverhouding van 75 procent vet, 20 procent eiwit en 5 procent koolhydraten. Waar dit op neerkomt, verschilt van persoon tot persoon, afhankelijk van je gewicht, lengte en geslacht, maar je zult waarschijnlijk zo’n 20 tot 50 gram koolhydraten per dag eten. Dit zijn netto koolhydraten: het totale aantal koolhydraten minus de koolhydraten uit vezels. Eet je minder dan zo’n 30 gram koolhydraten per dag, dan zou dit voldoende moeten zijn om je lichaam in ketose te brengen.

Targeted ketogeen dieet

Meerdere Soorten Keto Dieet Het targeted dieet (TKD) is anders, omdat het op zeer specifieke tijdstippen van de dag je koolhydraatlimiet opheft om de prestaties van je trainingen te verbeteren. Dit wordt meestal gebruikt door mensen die vertrouwd zijn met de effecten van het keto dieet, en het dus al toepasten en precies hebben geleerd hoeveel gram koolhydraten hun lichaam aankan. Het is zeker niet voor beginners. Het doel van dit dieet is om je trainingsprestaties te behouden. Je eet de juiste hoeveelheid koolhydraten in een venster vóór de geplande sportbeoefening om je lichaam een snelle energiestoot te geven. Het lichaam kan dit dan tijdens de training effectief gebruiken en verbranden, zonder de toestand van ketose te lang te onderbreken.

Het doel is om 25 tot 50 gram koolhydraten te eten (vrijwel je hele dagelijkse limiet) 30 tot 60 minuten voor een trainingssessie. Je dient koolhydraten te kiezen die makkelijk verteerbaar zijn, omdat je ener- gie nodig hebt die snel vrijkomt, zodat je die kunt gebruiken. Je riskeert ook maagklachten als je iets met te veel suiker of fructose eet. Na de sport eet je het beste een eiwitrijke maaltijd zonder al te veel vet. Vet dat direct na het sporten wordt gegeten, kan je spierherstel beperken, terwijl eiwitten het verbeteren.

Het ketogeen dieet voor atleten en bodybuilders

Meerdere Soorten Keto Dieet Ten slotte is er het cyclisch ketogeen dieet (CKD), zeer gericht op ervaren atleten. Het is niet voor beginners en voor de meeste mensen ook niet geschikt. Het is voor mensen die snel vet willen verliezen, maar ook veel spiermassa willen opbouwen, en dus vooral populair bij bodybuilders.

Het omvat een eetcyclus die schommelt van da- gen met veel koolhydraten naar dagen met weinig koolhydraten, en is gericht op degenen die een injectie koolhydraten nodig hebben voor sport en lichaamsbouw. Ervaring is vereist om te weten hoe je persoonlijke cyclus moet werken voor dit dieet.

Meestal volg je een normaal ketogeen dieet, met 20 tot 50 gram koolhydraten per dag, meestal vijf tot zes dagen per week. Daarna zou je één tot twee dagen je koolhydraatinname enorm moeten verhogen, tot 450 of 600 gram per dag (zo’n 50 procent van je dagelijkse inname: ‘carb-loading’ fase). Er is een groot verschil tussen het gebruik van TKD en CKD bij actieve mensen. TKD is voor wie vaak sport, maar spierglycogeen op een gematigd niveau wil behouden. Het geeft je lichaam een extra glycogeenstoot wanneer je dat nodig hebt – dus net voor sport – zodat je hard kunt trainen en je fysieke prestaties kunt verbeteren. Daarna keer je meteen terug naar je standaarddieet dat je lichaam gewend is. CKD gebruikt echter de langere ketoseperioden tussen koolhydraten om spierglycogeen volledig uit te putten en die op koolhydraatdagen te herstellen.

TKD en CKD is er voor wiens fysieke prestaties er toe doen – met specifieke doelen of competitief. Voor de meeste mensen is SKD perfect; je kunt een normaal, gezond activiteitsniveau behouden zonder je keto dieet te veranderen. Lees nu verder over het effect van het keto dieet op fysieke prestaties.

Eiwitrijke diëten

Meerdere Soorten Keto Dieet Er is nog een vierde versie van het dieet. Het is een variatie op SKD, maar met een hoger eiwitgehalte. Veel mensen geloven dat tijdens ketose het eiwit van je lichaam wordt afgebroken. Naarmate je lichaam gewend raakt aan ketose, wordt het verlies van spierweefsel tot een minimum beperkt, zelfs bij SKD. Verhoog je je eiwitten te veel, dan heeft dit invloed op je ketose-toestand en bereik je mogelijk je doelen niet. Voor sommigen, vooral wie regelmatig gewichten heft, kan een verhouding van 60% vet, 35% eiwit en 5% koolhydraten effectief zijn.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Controleer ook
Close
Back to top button