BorduurwerkBreien en haken

Maak Kennis Met De Techniek Van Het Werken Met Wol

Vilten van wol is een oude manier om allerlei producten te maken door de vezels van gesponnen wol te weven. Heb je de laarzen gezien? Dit is het eenvoudigste voorbeeld van een vilten product. Door te vilten kun je echter niet alleen laarzen krijgen.

De ondervrouwen van de hele wereld maken nu vilten speelgoed, sieraden en zelfs vilten kleding. Heb je vilt geprobeerd? Maak kennis met de twee basisvilttechnieken en probeer het zeker!

Droogvilten van wol

Droogvilten wordt ook wel genoemd vilten. Bij deze methode wordt vilt gemaakt met speciale naalden. Knollen wol worden herhaaldelijk doorboord door naalden. Serifs die zich op de naald bevinden, verwarde wol met de staat van vilt. Droogvilten is een uitstekende techniek om volumineuze producten te maken.

Maak Kennis Met De Techniek Van Het Werken Met Wol

Droogviltgereedschap van wol

Alles wat je nodig hebt voor droog vilten (behalve natuurlijk wol) zijn een paar speciale naalden voor het vilten van verschillende diktes. Dit is een speciaal stuk gereedschap in de vorm van de letter L. Het profiel van deze naald kan driehoekig, stervormig of kroonvormig zijn. Alle viltnaalden hebben inkepingen om het proces effectief te maken. Bovendien variëren de naalden in aantal. Hoe kleiner het nummer, hoe dikker de naald voor je. Helemaal aan het begin van het viltproces worden dikke naalden gebruikt en voor de uiteindelijke afwerking dunne naalden.

Hoe verloopt het proces van droogvilten?

Om het proces te starten, heb je wat wol nodig. Nadat je het tussen je handpalmen hebt gerold, draai je het in een vrij strakke cilinder of bal. Sluit nu het werkstuk af door er een naald diep in te steken en probeer eerst het product van binnenuit af te dichten. Het werkstuk moet van alle kanten gelijkmatig worden verwerkt met een naald en geleidelijk draaien. Als het al moeilijk is om door te prikken, moet je een dunnere naald nemen. De gereedheid van het onderdeel is gemakkelijk te controleren – het mag niet vervormen wanneer het wordt samengedrukt.

Nat vilten

Natvilten wordt ook wel genoemd vilten. Voor nat vilten zijn geen naalden nodig, maar wel een warme zeepoplossing. Natvilten wordt gebruikt om schilderijen en panelen te maken. Van vilten doeken, als ze dun genoeg zijn, kun je zelfs kleding naaien!

Maak Kennis Met De Techniek Van Het Werken Met Wol

Wolviltgereedschappen

Naast de wol zelf heb je voor nat vilten ook nodig:

  • waterdicht strooisel (rubberen mat, noppenfolie);
  • zeep (vloeibaar, baby);
  • warm water;
  • mesh (klamboe, onder gips, tule gordijn);
  • handdoek gemaakt van katoen, linnen;
  • spuitpistool.

Hoe verloopt het proces van natvilten?

Wolvilten begint met het feit dat je het substraat met een gegolfd oppervlak naar boven verspreidt. Leg het in kleine parallelle strengen wol. Leg de volgende laag loodrecht op de vorige. Heb alleen 3-4 lagen nodig.

Bereid vervolgens een warme zeepoplossing voor. Bevochtig het hele werkstuk gelijkmatig – eerst met gewoon water en daarna met een sopje. Bedek het werkstuk met een gaas en begin met cirkelvormige bewegingen in alle richtingen glad te strijken. Wanneer je merkt dat het gaas gemakkelijk langs het werkstuk glijdt zonder de vezels eruit te halen, is het viltproces voltooid. Nu rollen we de andere kant: draai het product om en wrijf het opnieuw in een cirkelvormige beweging.

Aan het einde van het proces trekt u gemakkelijk met uw vingers aan de rand van het product. Als er nog maar een paar haren in je vingers zitten, heb je het proces voltooid. Als je een hele streng hebt uitgetrokken, moet je meer rollen. Als het proces is voltooid, hoeft u alleen het afgewerkte canvas met warm water af te spoelen om de zeep af te wassen en te drogen. Voor het drogen kunt u het product in een handdoek wikkelen om het water eruit te persen, maar u kunt het niet verdraaien om niet te beschadigen en niet te vervormen. Droog het canvas op een rooster in horizontale positie.

Wat voor soort wol neem je mee?

Het is onmogelijk om een ​​duidelijk antwoord te geven op de vraag welke viltwol beter is. Het hangt allemaal af van welk product u van plan bent te maken. Nieuwkomers nemen echter zelden complexe producten als kleding of beeldhouwkunst aan. Als u besluit om uw eerste eenvoudige speelgoed of handtas te maken, kunnen we u veilig adviseren over wol voor het vilten van de PTO.

PTO van wol is perfect voor droog vilten. Het is niet te dun, dus het wordt snel en gemakkelijk gerespecteerd. Heldere, vrolijke kleuren en blijvende kleuren zijn nog enkele pluspunten aan de beoordeling van deze jas.

Het is ook goede wol voor natvilten, wat het meest geschikt is voor dichte producten: bijvoorbeeld handtassen, slippers, panelen. Door de lage prijs kan elke naaister niet alleen miniatuur, maar ook vrij grote meesterwerken van deze wol maken.

We hopen dat ons verhaal over vilten uit wol je zal inspireren tot nieuwe heldendaden! We wensen je een snelle belichaming van je creatieve ideeën!

Benthe de Leeuw

Benthe, ik schrijf al heel lang nuttige en gezondheidsartikelen. Ik weet dat redacteur zijn van Plezier.net echt een voorrecht is.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button