Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /home/plezier/public_html/wp-config.php on line 87
Kruissteek Voor Beginners Of Om Te Leren Prachtig Te Borduren | Plezier.net
BorduurwerkBreien en haken

Kruissteek Voor Beginners Of Om Te Leren Prachtig Te Borduren

Borduren is een van de meest voorkomende en favoriete bezigheden van naaldvrouwen van alle leeftijden. Van de verschillende soorten borduurwerk is het kruissteek dat de grootste aantrekkingskracht heeft en sinds zijn oprichting zijn populariteit niet heeft verloren. Dit was mede te danken aan de brede mogelijkheden van deze techniek – kruissteekpatronen op kleding, tafelkleden, kussens, servetten en andere accessoires en decorartikelen, evenals het maken van schilderijen en panelen, terwijl borduurwerk bijna eindeloze mogelijkheden biedt voor het vertalen van een verscheidenheid aan ideeën – van eenvoudige afbeeldingen tot schilderijen van wereldklassiekers.

Uit de les leer je:

 1. Soorten kruis
 2. Cross Stitch technieken
 3. Schroefdraadbevestiging
 4. Soorten floss
 5. Borduurnaalden
 6. Over het canvas en zijn keuze
 7. Hoop en hun typen
 8. Hoe u een kant-en-klare kit kiest voor kruissteek
 9. Werkplekvoorbereiding
 10. Kruissteek
 11. Registratie van het voltooide werk

We borduren een kruis

Kruissteek is een manier om een ​​patroon op een canvas te borduren met een naald en gekleurde draden (mouline-draad) of andere draden voor borduren met de “kruis” -techniek. Kruissteek verwijst naar de telbare soorten handwerk. Het belangrijkste element is de kruissteek, die bestaat uit twee kruisende schuine steken. Er zijn veel soorten kruis; in kruissteek wordt meestal de techniek in volledige kruis of halve kruis gebruikt.

Eenvoudig kruis – staat voor twee diagonale kruissteken. In de regel starten ze het, van rechts, van boven naar beneden, diagonaal naar links en eindigen – van onder naar rechts, van diagonaal naar links. Een belangrijk kenmerk van kruissteken: alle bovensteken moeten plat liggen en in één richting, lager – in de tegenovergestelde richting.

Half kruis – Dit is de eerste steek bij het maken van een eenvoudig kruis.

Dubbel (“Bulgaars” kruis)– een techniek die door de grotere complexiteit minder vaak wordt toegepast. Het is een afwisseling van simpele kruisen en kleine rechte lijnen ertussen.

Kruissteek Voor Beginners Of Om Te Leren Prachtig Te Borduren

Kruissteek Voor Beginners Of Om Te Leren Prachtig Te Borduren

Er zijn ook andere soorten “kruis” te onderscheiden: een langwerpig kruis, een langwerpig kruis met een steek, een Slavisch kruis, een recht kruis, afwisselende kruisen, een asterisk, Leviathan, een rijstnaad, een Italiaans kruis.

Overweeg hoe u kunt leren hoe u een kruis met een beginner kunt borduren, waar u moet beginnen en wat u daarvoor nodig heeft.

Cross Stitch technieken

Het kruis is de gemakkelijkste naad om te leren. Zelfs beginnende vakvrouwen kunnen eenvoudige kruissteek uitvoeren, omdat het niet veel tijd en moeite kost om de techniek onder de knie te krijgen. Kruissteek is gemakkelijk te leren en voor kinderen. Voor hen is dit niet alleen een opwindende activiteit, maar ook een hobby die helpt bij het ontwikkelen van artistieke smaak en een gevoel van schoonheid, wat doorzettingsvermogen en concentratievermogen bevordert.

Er zijn verschillende manieren om een ​​’kruis’ te maken:

1. De klassieke techniek van kruissteek – de Engelse methode of “Back the needle”

De traditionele manier om een ​​kruis te borduren, ook wel Engels genoemd, bestaat uit het opeenvolgend uitvoeren van elk individueel kruis.

2. Deense manier

Bij het gebruik van de Deense methode worden alle onderste steken op een rij uitgevoerd, van links naar rechts horizontaal, en na het einde van de rij worden ze gesloten met bovenste steken, in omgekeerde volgorde.

3. Eenvoudige diagonaal

Procedure Gebruik deze techniek om te borduren, waarbij u eerst de steken van onder naar boven maakt, en vergeet niet om de onder- en bovenzijde af te wisselen en vervolgens in omgekeerde volgorde van boven naar beneden.

Een stapsgewijs diagram wordt weergegeven in de afbeelding:

Kruissteek Voor Beginners Of Om Te Leren Prachtig Te Borduren

3.1. Dubbel diagonaal (van links naar rechts)

Overweeg zorgvuldig het circuit om deze techniek te proberen. Het geborduurde gedeelte wordt weergegeven door een dubbele ketting van rode vierkanten.

Procedure begin vanaf de onderkant te borduren met twee enkele steken in parallelle vierkanten. Als je de zijkant hebt afgemaakt, ga je weer naar beneden, sluit je de steken en maak je kruisjes.

Een stapsgewijs diagram wordt weergegeven in de afbeelding:

Kruissteek Voor Beginners Of Om Te Leren Prachtig Te Borduren Kruissteek Voor Beginners Of Om Te Leren Prachtig Te Borduren

3.2. Dubbel diagonaal (van rechts naar links)

De techniek van diagonaal borduren van rechts naar links is heel anders dan dezelfde, maar van links naar rechts, ondanks de schijnbare gelijkenis. Als je de dubbele diagonaal al van links naar rechts beheerst, wees dan voorzichtig bij het uitvoeren van deze techniek.

Procedure Begin vanaf de onderkant te borduren en ga geleidelijk omhoog. Diagonale steken moeten worden afgewerkt, waarbij het kruis alleen in de buitenste rij wordt afgewerkt. Als je het einde hebt bereikt, kom dan terug en voltooi de kruisen van de diagonale steken in de binnenste rij.

Een stapsgewijs diagram wordt weergegeven in de afbeelding:

Kruissteek Voor Beginners Of Om Te Leren Prachtig Te Borduren Kruissteek Voor Beginners Of Om Te Leren Prachtig Te Borduren

4. Verticale kruissteek

Procedure Begin bovenaan met borduren met diagonale steken naar beneden. Nadat je alles hebt gedaan, ga je verder omhoog en voltooi je de kruisen met bovenste steken.

Een stapsgewijs diagram wordt weergegeven in de afbeelding:

Kruissteek Voor Beginners Of Om Te Leren Prachtig Te Borduren

5. De toename van kruisen

Procedure Begin met borduren vanaf de langste rij. Naai diagonale steken. Als u met minder steken naar de rij gaat en deze voltooit, borduurt u niet de hele volgende rij met meer steken tegelijk. Na het voltooien van het fragment, voltooit u de diagonale steken in rijen met een groot aantal gevulde “cellen” van het canvas, terwijl u omhoog komt. Vul vervolgens de kruisen in zoals aangegeven in het diagram.

Stapsgewijs schema:

Kruissteek Voor Beginners Of Om Te Leren Prachtig Te Borduren

6. Wandtapijt (half kruis)

We moeten ook de Tapestry-techniek noemen. Veel mensen houden van deze techniek vanwege de tijdsbesparing bij de implementatie.

Een tapijtsteek is een halfkruis dat van links naar rechts onder loopt. Wanneer u een rij van rechts naar links borduurt, wordt de richting van de steek gewijzigd – van rechts naar boven links naar beneden. De steken zijn strikt parallel aan elkaar. De draad mag tijdens het werk niet worden vastgedraaid.

Een belangrijk kenmerk van de Tapestry-techniek is de uitvoering van steken – ze moeten allemaal in één richting worden gericht, terwijl het canvas strak in de borduurring moet worden gespannen, maar niet scheef moet worden getrokken. Als de stof tijdens het borduren niet wordt uitgerekt, zal het na voltooiing van het werk moeilijk zijn om het voltooide patroon uit te lijnen.

Kruissteek Voor Beginners Of Om Te Leren Prachtig Te Borduren

Zet de draad vast

Perfect uitgevoerd werk kent geen knopen. Hoe bereik je dit?

Borduren begint

Aan het begin van het werk aan borduren, moet u de draad fixeren. Dit kan als volgt worden gedaan volgens de “Loop” -methoden: een stuk draad-mouline-draad moet in het midden dubbel worden gevouwen en de resulterende lus moet in het oog van de naald worden geregen. Steek de naald in de hoek van de “cel” van het canvas zodat de naald naar de voorkant uitsteekt, en de lus die we in de vorige stap hebben gemaakt, blijft van binnenuit. Breng de naald na een kleine inkeping naar de verkeerde kant, rijg door de lus en zet de knoop vast. Vervolgens beginnen we te borduren.

Als je nog steeds vragen hebt over het repareren van de thread, kun je in de video in detail zien hoe de “Loop” -methode wordt uitgevoerd.

Voortzetting van het werk

Een ander veelvoorkomend type werk met een thread is het samenvoegen van een nieuwe thread. Deze techniek kan nodig zijn als het nodig is om de kleur van de draad te veranderen of als de werkdraad voorbij is. Om voorzichtig een nieuwe draad te bevestigen, strekt u deze voorzichtig onder een paar steken vanaf de achterkant van de afbeelding uit naar de plaats waar u ermee gaat werken. Maak op dit punt een “achterste naald” steek en ga door met borduren.

Borduren afmaken

Om het borduren te voltooien, zet u de draad vast met de back-naaldtechniek. Dit kan op een vergelijkbare manier worden gedaan, zoals het bevestigen van een draad. Leid de resterende staart, ongeveer 5 centimeter lang, door de volgende paar steken aan de verkeerde kant. Bevestig het met de “terug naar de naald” -steek. Gedaan.

Keuze en werk met floss

Kruissteek Voor Beginners Of Om Te Leren Prachtig Te Borduren

Traditioneel worden speciale draden genoemd floss.

Mouline-draad – fabrieksmatig garen, minder vaak met de hand gemaakt, speciaal gemaakt voor borduurwerk, evenals andere soorten handwerk.

Voor uw werk kunt u elke draad kiezen, zelfs gewone draad om te naaien (het is beter om alleen voor eenvoudige schilderijen te gebruiken), maar in de regel is het beter om te kiezen uit katoen of zijdegaren. In sommige gevallen is fijn wollen garen geschikt.

Mouline-draad is verkrijgbaar in verschillende kleuren en tinten. Moderne producties beperken zich niet, proberen zelfs de meest verfijnde vakvrouwen te plezieren en bieden klanten een breed scala aan kleuren – van klassieke tinten tot de zeldzaamste.

Naalden

Naalden voor borduren hebben geen speciale parameters nodig – elk zal het doen. Onthoud een paar nuances die u zullen helpen het handwerkproces te vereenvoudigen en mooi en nauwkeurig borduurwerk te maken.

1. Let op de vorm en grootte van het oog van de naald. Een draad moet er gemakkelijk in kunnen worden gestoken, maar tegelijkertijd mag het canvas niet worden vervormd wanneer het er doorheen gaat.

2. Als je een grof canvas hebt, neem dan een middeldikke naald met een stompe punt.

3. De dikte van de naald hangt af van de dichtheid van het canvas: hoe dichter deze is, hoe dunner de naald.

Canvas

Canvas – Dit is de basis voor borduren. Het is een speciaal gemaakt canvas gemarkeerd met cellen, de plek voor het borduren van een kruis met behulp van draden. Canvas is gemaakt van verschillende materialen – katoen, linnen, een mix van materialen, plastic.

In borduurpakketten vindt u een canvas waarop al is gedrukt. Tijdens het handwerk is het gevuld met geborduurde kruisjes. Deze techniek wordt het “gedrukte kruis” genoemd. Als het canvas geen tekening heeft, wordt de techniek “telkruis” gebruikt, d.w.z. je moet zelf het aantal kruisen tellen.

Als u zelf het canvas kiest, moet u op de dimensie letten. Dimensie is een waarde uit Engelse tradities en betekent het aantal kruisen per inch canvas. De canvasafmeting is te vinden aan de hand van de markering (nummer toegewezen aan het canvas).

De volgende afmetingen zijn populair:

 1. Canvas nummer 14 (55 cellen per 10 cm) – geschikt voor beginnende borduursters. Het is vrij groot, dus het is gemakkelijk om erop te borduren zodat u geen vergrootglas of bril hoeft te gebruiken. Het kan zelfs in twee toevoegingen worden geborduurd met draad om het canvas beter te vullen. Het borduurwerk op zo’n canvas is netjes, maar wees voorbereid dat de foto iets meer kan uitkomen dan op een canvas met een andere dimensie.
 2. Canvas nummer 16 (60 cellen per 10 cm) is geschikt voor borduursters met ervaring. De grootte van de kruisen erop zal kleiner zijn, dus de afbeelding zelf is iets kleiner dan op canvas nr. 14 en de kruisen zullen dichter zijn. Het wordt ook aanbevolen om in twee draden te borduren.
 3. Canvas nummer 18 – zeer klein (72 cellen per 10 cm). Om ermee te werken heb je speciale apparaten nodig (bijvoorbeeld een vergrootglas). U kunt als twee draden borduren, dus in één draad – afhankelijk van de gewenste borduurdichtheid. Dit canvas is ideaal voor het maken van schilderijen die zeer realistisch zijn.

Ook vindt u in canvaswinkels nr. 8 – gebruikt voor training (kan worden geborduurd met een kruis, halfkruis), nr. 11 – gebruikt voor eenvoudige patronen, maar ook voor het borduren van tafelkleden, servetten, enz., Nr. 20 – de kleinste, gebruikt voor borduurwerk met tapijtsteek of om elegantie te geven aan gewoon borduurwerk.

Canvas voor kruissteek kan van verschillende soorten zijn – Aida (AIDA) en Hardanger. Dit zijn de meest populaire onder naaldvrouwen.

Canvas Aida is het handigst voor borduren met een geteld kruis, omdat de kruisen soepel en netjes zijn zonder veel moeite. Het bestaat uit 100% katoen en het canvas is de basis van 4×4-draden die heldere vierkanten vormen. Er kunnen de volgende afmetingen zijn: 8, 11, 14, 16, 18, 20.

Canva Hardanger is een linnen doek met een uniform weefsel, dus de borduurster bepaalt zelf de grootte van de kruisen. Meestal wordt er tapijt op geborduurd, maar kruissteek- of steekborduurwerk is ook mogelijk. Het wordt alleen gebruikt door ervaren borduursters, dus voor beginnende naaldvrouwen is het raadzaam om het canvas Aida te nemen.

Een belangrijk punt bij het werken met canvas is het krimpen van het katoenen canvas na het wassen. Het gebeurt langs de gedeelde lijn, dus u moet het canvas op de juiste manier knippen, zodat het geborduurde patroon symmetrisch blijft en niet in hoogte uitrekt. Dit is het meest relevant voor schilderijen over het hele werkoppervlak, voor schilderijen met een lege achtergrond zal een dergelijke vervorming minder opvallen.

Hoop

De hoepel is een apparaat voor het bevestigen en trekken van het canvas. Ik heb verschillende diameters en van verschillende materialen.

 1. Een plastic hoepel is een handige en goedkope optie voor beginners. Lichtgewicht, breed scala aan diameters, maar kwetsbaar. Ze kunnen het canvas ook vervormen als het te “los” is.
 2. Houten hoepels kunnen niet alleen verschillende diameters hebben, maar ook vormen (rond, vierkant, rechthoekig). Lichtgewicht, comfortabel, veelzijdig, het canvas glijdt er niet uit, zoals plastic. Het belangrijkste voordeel is dat de buitenring open is, de diameter wordt geregeld door een schroef, zodat het canvas niet vervormt wanneer het wordt bevestigd. Als je een houten hoepel hebt, kun je werken met stof van elke dikte.
 3. Een borduurring is een borduurring en een frame in één. Eerst trek je het canvas om te borduren, en dan hang je het aan de muur. Universeel, een grote verscheidenheid aan vormen en maten, rek het canvas goed uit zonder het te vervormen.
 4. De stoelbeugel is een optie voor degenen die serieus geïnteresseerd zijn in borduren. Dankzij het been met een “voet” worden ze op de stoel gemonteerd, waardoor je met twee handen kunt werken. Naast het feit dat het proces sneller gaat, worden uw armen, rug en nek niet moe, omdat u het borduurwerk niet hoeft vast te houden.

Er zijn andere soorten hoepels, maar deze zijn duurder voor professionals, voor beginners zijn de genoemde opties voldoende.

De grootte van de borduurring is erg belangrijk: hoe groter de borduurring, hoe minder verankering van het canvas nodig is om fragmenten van de afbeelding te borduren, waardoor het canvas minder snel wordt beschadigd. Kies voor de rest naar smaak en budget.

Een kant-en-klare set kiezen voor borduren

Dus nu heb je alle benodigde kennis en hulpmiddelen om te beginnen met borduren. Het blijft alleen om het patroon voor borduren te bepalen. Fabrikanten bieden een breed scala aan kant-en-klare patronen en kits voor kruissteek, en de verscheidenheid aan ideeën voor schilderijen zal zelfs de meest kieskeurige naaister inspireren. Omdat je gewoon een beginnende vakvrouw bent, zijn niet alleen patronen, maar kant-en-klare kits voor kruissteek het beste voor jou. Ze hebben alles wat je nodig hebt voor handwerk, dus je hoeft geen canvas en floss te kiezen voor een toekomstige foto, en het schema is uitgerust met nuttige notities, waardoor je meteen de juiste kleur vindt in de set draden. Je hoeft alleen maar een borduurring te kiezen en geduldig en enthousiast te zijn.

Om ervoor te zorgen dat het eerste werk met borduren niet het laatste wordt, moet u de keuze van een kant-en-klare set voor borduren zorgvuldig benaderen, anders loopt u het risico de interesse in het werk te verliezen vanwege de complexiteit van het gekozen borduurwerk.

Hoe kiest u het eerste borduurpakket? Deze tips zijn handig voor beginners:

1. Welk formaat foto te kiezen?

Maak geen grote foto’s met complexe patronen. Ja, ze zijn zo mooi dat je ze zeker allemaal wilt borduren en trots aan de muur wilt hangen. En zulke foto’s zullen zeker verschijnen, maar het is beter om te beginnen met iets eenvoudigs om te begrijpen hoe je met borduren moet werken. De beste optie is een tekening van 25×25 cm: zodat je oefent, tijd hebt om te proeven van handwerken en het resulterende schilderij je kamer zal versieren.

2. Hoe kies je een foto?

Voor beginners zullen foto’s met veel kleine details niet werken. Bovendien vertraagt ​​dit het proces enorm. Het is beter om een ​​foto te maken met grote details: ornamenten en ‘plot’-tekeningen (huizen, speelgoed, schepen) worden snel geborduurd.

U kunt dit schema bijvoorbeeld proberen:

Als je van meerdere sets houdt, kijk dan welk kleurenschema je het leukst vindt, met welke draden zal het prettiger werken. Let ook op het schema in de kit. Patronen voor borduren zijn gekleurd en zwart en wit. Hier is het een kwestie van smaak: sommige mensen zien de kleur graag in het diagram tegelijk, terwijl anderen denken dat zwart-wit de aandacht niet afleidt met een rel van kleuren, en de markeringen erop worden duidelijker uitgedrukt.

3. Welk canvas moet in de set zitten?

Kits kunnen verschillende canvas bevatten. Besteed aandacht aan de markering. Het canvasnummer wordt toegewezen afhankelijk van de grootte en dichtheid van de kruisen. Canvas No. 14 is ideaal voor beginners. Als de set canvas nr. 16 bevat, zijn de kruisen kleiner en dichter, waardoor u moeilijker kunt borduren. Canvas nr. 18 is het moeilijkst, hier heb je misschien zelfs een vergrootglas nodig.

4. Wat moet de eerste borduurpakket zijn?

Allereerst moet hij geliefd zijn! Dan gaat borduren gemakkelijker en wordt handwerken een plezier.

Werkplekvoorbereiding

De belangrijkste vereiste voor de werkplek – u moet comfortabel zijn. Omdat borduren meer dan een uur duurt, moet de plaats handig zijn. Een zachte stoel is het meest geschikt.

Benthe de Leeuw

Benthe, ik schrijf al heel lang nuttige en gezondheidsartikelen. Ik weet dat redacteur zijn van Plezier.net echt een voorrecht is.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button