BorduurwerkBreien en haken

Kralenwerk Voor Beginners

De techniek van kralenwerk op het canvas lijkt op kruissteek. Daarom hebt u om te beginnen bijna dezelfde materialen en gereedschappen nodig:

 • kralen
 • kraal naald
 • dunne draad
 • schotel voor kralen (of zelfs meerdere)
 • schaar
 • hoepel (bij voorkeur vierkant)
 • canvas
 • stof
 • regeling voor borduurwerk

Kenmerken van de materiaalkeuze

Laten we allereerst praten over kralen. Kraalborduurwerk voor beginners kan een echte kwelling zijn als u voor ongelijke kralen kiest. Natuurlijk wil de beginnende vakvrouw geen geld uitgeven aan dure materialen (wat als ze het niet leuk vindt?), Maar dit is niet het geval wanneer je moet sparen. Integendeel, het is gemakkelijker om van dure kralen te leren. Het beste voor borduurkralen – Tsjechisch en Japans. Het is beter gekalibreerd en behoudt zijn kleuren lang (bijna voor altijd). Budget Chinese kralen kunnen zowel kleine als grote kralen in één zak bevatten, en dit is erg lastig.

Ik moet zeggen dat de keuze van het canvas met alle verantwoordelijkheid moet worden benaderd. We hebben al genoemd hoe je het juiste canvas kiest voor kralenborduurwerk, maar blijf hier opnieuw bij stilstaan. De kralen moeten volledig in de canvascel liggen – ze mogen niet te klein of te groot zijn. Voor te kleine kralen zal de basisstof zichtbaar zijn, het patroon zal zeldzaam, lelijk blijken te zijn. Te grote kralen vervormen het borduurwerk, het buigt met een bol. Voor borduren is het dus nodig om kralen van slechts één fabrikant, één nummer te selecteren en vervolgens zorgvuldig het canvas te selecteren. Dit kan moeilijk zijn, daarom geven we enkele voorbeelden van relaties:

 • Canvas Aida 6 is geschikt voor kralen van maat 4/0
 • voor kralen 6/0 Aida 8
 • voor kralen 8/0 Aida 11
 • voor kralen 10/0 Aida 14
 • Canvas Aida 16 is geschikt voor kralen 11/0
 • voor kralen 12/0 Aida 18
 • voor kralen 15/0 Aida 22

Nog een belangrijk punt: de meeste soorten kralen zijn niet rond, maar ovaal. Daarom is het wenselijk om een ​​canvas te kiezen waarvan de cellen met elkaar overeenkomen in een verhouding van 1: 1,3.

Wat betreft de draden, u hoeft de draden niet speciaal voor kralen te nemen. Dergelijke draden zijn natuurlijk sterker en de kralen rafelen ze niet, maar de belasting van het borduurwerk is niet zo groot dat de kralen beginnen te vallen. Gewone naaigaren zijn geweldig voor kralenwerk. Voor lichte kralen zijn lichtgrijze of witte draden ideaal, en voor donkere kralenkralen – zwart.

Het patroon voor borduren met kralen kan rechtstreeks op het canvas worden aangebracht of een afbeelding vertegenwoordigen die in cellen is getekend. Als je niet erg voorzichtig bent, verdient de eerste optie de voorkeur, maar de tweede is ook redelijk realistisch om mee om te gaan.

Kralenwerk Voor Beginners Kralenwerk op een canvas zonder patroon is helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Het is op zijn minst veel eenvoudiger dan vergelijkbare kruissteek. Als een vakvrouw probeert een ornament met één kleur te borduren en vervolgens doorgaat naar een andere, om draad te sparen, hebben de kralen dit niet nodig – er is tenslotte maar één draad. Meestal worden kralenschilderijen in rijen geborduurd, dus aandacht is het enige dat je nodig hebt om zonder patroon op het canvas te borduren.

Natuurlijk is voor een beginnende vakvrouw een eenvoudig schema geschikter: met een klein aantal kleuren en een klein formaat. Maak je geen zorgen, je slaat snel je hand en al snel is het mogelijk om te beginnen met het borduren van kralen!

Hoe te beginnen?

Kraalborduurwerk begint op dezelfde manier als kruisborduurwerk. Neem de stof, leg het canvas erop en zet het vast langs de rand. Trek de stof samen met het canvas op de borduurring. Bereid de kralen voor, rijg de naald in.

Het moeilijkste aan borduren is de eerste steek. Zoals je weet, is het een slechte smaak om de draden met knopen te bevestigen. Om de draad vast te maken, drukt u op het uiteinde van de draad terwijl u deze door de stof trekt en maakt u een paar kruissteeksteken. De draad houdt stevig vast.

Voor borduren met kralen op het canvas wordt traditioneel een halfkruis gebruikt, dat ook wel de kloosternaad wordt genoemd (je kunt hier lezen over de soorten naden). Ga langs de rijen en je zult slagen.

Kralenwerk Voor Beginners

Als er 6-8 cm draad op de naald overblijft, kan deze worden afgesneden. Om te beginnen, breng het naar de verkeerde kant, sleep het onder de verkeerde steken en knip het dan pas af. U mag geen kortere staarten achterlaten, anders kunnen ze worden losgemaakt van de verkeerde steken en gaat het naaien open.

Nadat het borduurwerk is voltooid, moet het worden gestoomd. Toch is het niet automatisch om perfect gelijkmatige steken te leggen: sommige zijn strakker, andere zwakker en als gevolg daarvan kan het borduurwerk enigszins vervormd zijn. Leg het borduursel op de handdoek met kralen naar beneden en stoom erover. Draai het patroon vervolgens om en maak het recht met je handen. Laat het borduurwerk totdat het volledig is afgekoeld. En pas daarna kunt u het in actie brengen – u kunt het bijvoorbeeld in een frame rangschikken.

Kralenwerk Voor Beginners

Benthe de Leeuw

Benthe, ik schrijf al heel lang nuttige en gezondheidsartikelen. Ik weet dat redacteur zijn van Plezier.net echt een voorrecht is.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button