DieetKetogeen Dieet

Keto Dieet:de voordelen

Koolhydraatarme diëten zijn niet nieuw, en hun voordelen zijn bekend. In de loop der jaren kregen ze te lijden onder negatieve berichtgeving: velen geloofden dat de hoge vetinname schadelijk was en de risicofactoren voor hartziekten en cholesterol liet toenemen.

Keto Dieet:de voordelen

De afgelopen decennia is echter veel onderzoek gedaan naar de verdiensten van een koolhydraatarme levensstijl. Deze studies bewezen dat een koolhy- draatarm dieet juist gezond en heilzaam kan zijn.

De diëten zelf zijn ook geëvolueerd. Het keto dieet mag dan koolhydraatarm zijn, het is gebaseerd op gezond, evenwichtig eten. Het gaat erom een goede variëteit aan voedingsmiddelen te kiezen.

Keto Dieet:de voordelen

Gewichtsverlies

Een van de belangrijkste redenen waarom veel mensen zich aangetrokken voelen tot een koolhydraatarme manier van eten, is om af te vallen. Koolhydraten bannen uit je dieet is een snelle en gemakkelijke manier om vet en kilo’s te verliezen. In de beginfase kan er een plotseling en dramatisch gewichtsverlies zijn, maar dit is meestal vochtverlies. Het dieet langdurig volgen kan echter leiden tot een groot maar gestaag gewichtsverlies en je daarna ook helpen je streefgewicht te behouden.

Keto Dieet:de voordelen

Er zijn een paar redenen waarom koolhydraatarme diëten effectiever zijn dan pakweg vetarme diëten. De toename van het eten van op vet gebaseerd voedsel betekent dat je je over het algemeen langer voldaan voelt. Bij het bannen van koolhydraten uit je dieet en het matig eten van eiwitten en vetrijke producten, daalt de eetlust meestal. Dit leidt uiteraard tot minder calorieën en dus een gewichts- afname. Dit is de sleutel. Veel lijners falen simpelweg omdat ze honger hebben. Honger moedigt slechte voedselkeuzes aan. Neem honger weg en je hebt veel meer kans om je aan je dieet te houden.

Keto Dieet:de voordelen

Het langdurige gewichtsverlies komt van het uitgangspunt dat de overstap naar keto een veran- dering van levensstijl is en niet louter een dieet. Door het lichaam in ketose te dwingen en te stoppen zodra je je streefgewicht hebt bereikt, krijg je een jojo- effect en stijgt de kans op gewichtstoename. Het is veel beter om dit dieet als langetermijnplan aan te gaan. Ben je eenmaal op streefgewicht, dan kun je misschien iets meer koolhydraten uit een gezonde bron introduceren en toch de voordelen behouden.

Betere bloedresultaten

Er zijn veel voordelen van het keto dieet dat je aan de buitenkant niet zo merkbaar kunt zien als gewichtsverlies. Een daarvan is een verhoging van het HDL-cholesterolgehalte. Zoals eerder vermeld, was een van de zorgen over een vetrijk dieet ver- hoogde cholesterol, maar het is belangrijk om te begrijpen hoe cholesterol in het lichaam werkt.

Keto Dieet:de voordelen

Ten eerste heeft je lichaam zowel cholesterol als lipoproteïnen, waarvan de laatste dragers zijn die cholesterol door je lichaam transporteren. Deze moleculen bestaan uit vet en eiwitten. Er zijn nogal wat verschillende soorten lipoproteïnen, maar de- gene die we het vaakst horen zijn LDL en HDL: lipoproteïnen met lage dichtheid en met hoge.

LDL-cholesterol is van het ‘slechte’ type. Het vervoert cholesterol uit de lever en naar de rest van het lichaam, waar het schadelijk kan zijn. Het is belangrijk om dit LDL-cholesterol laag te houden. HDL-cholesterol doet het tegenovergestelde: het voert cholesterol weg van je lichaam en naar de lever, waar het naar behoefte kan worden gebruikt of als afvalproduct kan worden verwijderd. Hoge niveaus van HDL-cholesterol verlagen je risico op hartaandoeningen. HDL-cholesterolwaarden kunnen worden verhoogd door goede vetbronnen te eten, het hoofdbestanddeel van het keto dieet. Lage niveaus van LDL-cholesterol kunnen het risico op diabetes en hartproblemen verminderen. Wereldwijde studies tonen aan dat een koolhydraatarm dieet kan helpen om het HDL-cholesterolgehalte te verhogen.

Keto Dieet:de voordelen

Het keto dieet zou ook de triglycerideniveaus helpen te verlagen. Triglyceriden zijn vetmoleculen in je bloed. Een hoog niveau hiervan kan je risico op hartaandoeningen verhogen. Triglyceriden worden meestal tegelijkertijd met cholesterol gecontroleerd, hoewel ze verschillen. Hoge niveaus van triglyceriden kunnen de wanden van de slagaders verdikken, wat kan leiden tot een beroerte of een hartaanval. Hoge triglyceriden kunnen soms ook worden opgemerkt samen met andere aandoeningen, zoals diabetes ty- pe 2, schildklierproblemen en leverziekte. Daarom is het belangrijk om je triglycerideniveaus te beheersen.

Keto Dieet:de voordelen

Enkele van de beste manieren om je triglyceride- niveaus te verlagen, zijn (indien nodig) gewicht verliezen, overtollig calorieverbruik verminderen, suikerhoudende, geraffineerde en eenvoudige koolhydraten vermijden en veel gezonde vetten eten. Het keto dieet voldoet aan al deze voorwaarden. Het keto dieet helpt ook nog eens mee je bloed- druk en dus je risico op veel ziekten te verlagen.

Professioneel advies en begeiding

Keto Dieet:de voordelen
We hebben hier de vele voordelen van het keto dieet genoemd inzake het behandelen of voorkomen van verschillende kwalen. Heb je diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterol of een andere aandoening, dan dien je altijd een arts te raadplegen alvorens een nieuw dieet te volgen. Dat geldt ook voor het keto dieet. Hoewel het voor veel mensen veilig is, is het vragen van medische begeleiding en advies verstandig. Je arts kan je op weg je vertellen of ze denken dat het dieet je ten goede zal komen, je mee op het goede pad houden en je symptomen volgen.
 

Keto als therapeutisch dieet

 
Het ketogeen dieet is gebruikt voor medische doeleinden, maar ook als keuze of levensstijl. Een koolhydraatarm dieet werd gebruikt om kinderen met moeilijk te beheersen epilep- sie te behandelen. Studies tonen dat door een toestand van ketose en het passeren van meer ketonlichamen door de hersenen, epileptische aanvallen minder vaak gebeuren.
 
Deze diëten worden gegeven onder zeer strikte voorwaarden. Voor opgroeiende kinderen is het belangrijk voldoende eiwitten te eten, evenals het juiste aantal calorieën voor hun leeftijd en gewicht. Dit ‘klassieke therapeutische ketogene’ dieet bestaat al sinds de jaren 1920, maar het wordt nu niet zo veel toegepast dankzij enorme verbeteringen in moderne anti-epilepsie medicatie.
 
Keto Dieet:de voordelen
 
Het ketogeen dieet is ook onderzocht als een manier om het risico op andere ziekten of aandoeningen te verminderen of ze te genezen. Tot op heden zijn er gerapporteerde verbanden tussen een keto dieet en mogelijk therapeutisch gebruik voor de ziekte van Alzheimer, motorneuronziekte, autisme, hersenkanker, ernstige hoofdpijn, de ziekte van Parkinson en slaapstoornissen. Er is nog veel meer medisch onderzoek nodig op dit gebied, maar het is wel heel spannend.
 
Het keto dieet kan ook therapeutisch nuttig zijn bij de behandeling en controle van diabetes. Diabetes.co.uk: “Ketogene diëten zijn zeer effectief in het bereiken van twee gemeenschappelijke doelen bij diabetescontrole: het verlagen van de bloedglucosespiegel en gewichtverlies.”Goed nieuws, want diabetes type 2 komt veel vaker voor. Diabetes.co.uk heeft ook een forum – handig om met andere diabetici te praten over een koolhydraatarme levensstijl en de controle over insuline.
 

Invloed op insuline

 
Eten we koolhydraten, dan worden ze suikers – vooral glucose – die we als brandstof kun- nen gebruiken. Ons lichaam is hier zeer efficiënt in, vooral omdat we al zo lang koolhydraten eten. Deze glucose komt in de bloedbaan en verhoogt onze bloedsuikerspiegel – een natuurlijk proces. Het lichaam reageert op deze stijging door insuline te produceren, een hormoon met veel belangrijke rollen in het lichaam. Het vertelt de lever-, spier- en vetcellen wanneer de bloedsuikerspiegel hoog is en ze glucose uit het bloed moeten opnemen voor energie. Dit houdt de bloedsuikerspiegel mee onder controle. Heeft het lichaam voldoende energie, dan signaleert insuline de lever om de overtollige glucose op te nemen en op te slaan als glycogeen.
 
Keto Dieet:de voordelen
Mensen die niet in staat zijn om de belangrijke insulinespiegels te produceren, hebben diabetes type 1. Omdat het lichaam geen signaal krijgt om glucose uit het bloed op te nemen, zoekt het naar alternatieve brandstofbronnen. De lever produceert ketonen om energie te compenseren. In dit geval kunnen de hoge niveaus van ketonen echter leiden tot ketoacidose, een zeer gevaarlijke aandoening voor diabetici. Hoewel ze gelijkaardig klinken, zijn ketoacidose en ketose heel verschillende dingen. Diabetische ketoacidose (DKA) is levensbedreigend en komt door de combinatie van hoge bloedsuikerspiegel, hoge ketonniveaus en onvoldoende insuline. Daarom is het belangrijk voor type 1-diabetici om hun dieet te volgen en de juiste hoeveelheid insuline te injecteren.
 
Type 2 diabetes komt voor wanneer het lichaam niet effectief reageert op de insuline die het aan- maakt. Het wordt vaak geassocieerd met overgewicht of een inactieve levensstijl. Het lichaam kan dan minder glucose uit het bloed opnemen, wat leidt tot hogere bloedsuikerspiegels. Het keto dieet kan de symptomen van diabetes type 2 mee behandelen en onder controle houden. Het helpt op natuurlijke wijze de bloedsuikerspiegel te verlagen door koolhydraten te bannen. Dit verlaagt dus de behoefte aan insuline.
 

Je goed voelen 

 
Het keto dieet kan ook een positieve invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van je hersenen. De hersenen zijn gewend om glucose als brandstofbron te gebruiken, maar kunnen ook op ketonen draaien. Men denkt dat het gebruik van ketonen veel positieve effecten op de hersenen kan hebben. Veel hiervan is ingebed in complexe wetenschap, maar keto-volgers geven anekdotisch bewijs van verbeteringen.
 
 
Een van de meest voorkomende reacties is dat het dieet resulteert in meer mentale helderheid en meer focus. Sommigen beschrijven het als een ‘mist’ waarvan ze nooit wisten dat die was. Een keto dieet kan ook migraine verminderen en het geheugen verbeteren. Een theorie hierachter is dat het eten van veel koolhydraten, vooral eenvoudige koolhydraten, ervoor zorgt dat onze bloedsuikerspiegel snel stijgt en daalt. Ken je nog dat lome gevoel van de middag om 15.00 uur? Het komt vaak doordat je bloedsuikerspiegel na de lunch daalt en lusteloosheid en vermoeidheid veroorzaakt. Het is moeilijk om gefocust te blijven op wat je doet als je je zo voelt. Met een keto dieet vermijd je die stijgingen en dalingen van de bloedsuikerspiegel, zodat je energieniveaus de hele dag stabiel blijven.
 
Keto Dieet:de voordelen
Happy young woman with vintage music headphones around her neck, smiling happily and sitting on stairs with a take away coffee cup against urban city background.
 
Ze voelen zich niet alleen mentaal alerter, hun energieniveau begint ook te stijgen, zo verklaren volgers. Dit is vooral het geval wanneer de hunkering naar koolhydraten als energiebron begint af te nemen en het lichaam productiever wordt in het gebruik van ketonen als brandstof. Een deel hiervan is te wijten aan de manier waarop de insulineniveaus worden gestabiliseerd, zoals hierboven vermeld. Ook zit er veel vet in het lichaam voor energiegebruik. Nu je lichaam goed is geworden in het gebruik van vet als brandstof, kan het beginnen met het benutten van deze reserves, waardoor je veel energie krijgt. Er zijn ook meldingen dat mensen beter slapen met het keto dieet, hoewel er minder aanwijzingen zijn waarom dat zo zou zijn. Het is een voordeel dat in elk geval zeker positief is.
 
 
Het algemene welzijn verbetert vaak door het dieet zelf, maar een deel ervan komt door het verdwijnen van een eerdere ongezonde levensstijl. Door het voedsel dat je eet weer te gaan controleren, word je minder afhankelijk van het toegeven aan hunkeringen naar junk-food. Een geweldig gevoel!
 

Een waaier aan voordelen

 
Dit zijn dus de meest voorkomende voordelen van het keto dieet, maar op online forums en websites kun je er nog veel meer lezen. De meeste komen van mensen die ontdekten dat het dieet een grote impact heeft gehad bij hen op verschillende gebieden.
 
Zo kunnen de ontstekingsremmende voordelen van een keto dieet mensen met PDS helpen. Het is bewezen dat het verminderen van suikerinname kan helpen om IBS-symptomen te beheersen.
Keto Dieet:de voordelen
 
Bij vrouwen die lijden aan polycysteus ovarium syndroom (PCOS), vaak gekoppeld aan insuline- resistentie, kan het keto dieet helpen tegen diens bijwerkingen en de hormoonspiegels mee beheersen.
 
Je ontdekt de voordelen het best door het dieet zelf te proberen. Wanneer je je verbeteringen opmerkt, kun je die ook noteren in een dagboek. Een geweldige manier om gemotiveerd te blijven als je toch zin krijgt in koolhydraten.

Gerelateerde Artikelen

Geef een reactie

Controleer ook
Close
Back to top button