DieetKetogeen Dieet

Keto Dieet Bijwerkingen & Risicos

Begin je voor het eerst met het keto dieet, dan kun je enkele bijwerkingen ervaren. Veel daarvan zijn tijdelijk en tekenen dat je lichaam zich aanpast aan een nieuw dieet en het verbranden van een andere energiebron. Sommige dingen, zoals slechte adem, vermoeid- heid en snel gewichtsverlies, zijn te verwachten bij zo’n extreme verandering in dieet. Hoewel niet altijd aangenaam, ervaren de meesten die het keto dieet volgen, deze bijwerkingen; ze zouden moeten verdwijnen zodra je lichaam zich heeft aangepast. Het is echter de moeite waard om op de hoogte te zijn van andere bijwerkingen en te weten wat normaal is en wat niet.

Keto-griep

Een veel voorkomende bijwerking voor degenen voor wie de ketogene manier van eten nieuw is, heet ‘keto-griep’. Dit is niet erg aangenaam en symptomen kunnen zijn: hoofdpijn en andere pijnen; zwakte: vermoeidheid; een daling van energieniveaus; en concentratieproblemen – eigenlijk zoals bij normale griep. Keto-griep komt meestal voor in de eerste week van het keto dieet, meestal rond dagen drie tot vijf, hoewel het varieert van persoon tot persoon. Niet iedereen ervaart dit, en sommigen hebben misschien maar een paar symptomen. Veel van de symptomen komen door het water en de zouten die je verliest.

Keto-griep zou vrij snel vanzelf moeten verdwijnen zodra je aan het dieet went. Voor sommigen is dit echter niet zo. Heb je het moeilijk, dan moet je misschien je koolhydraatinname verhogen en langzamer overstappen op een keto dieet: je begint met een meer gematigd koolhydraatarm dieet en gaat stap voor stap. Deze koolhydraten moeten wel komen uit gezonde bronnen, dus geen zetmeelrijke koolhydraten. Zo krijg je nog steeds veel van de voor- delen van een koolhydraatarm dieet.

 

Ervaar je keto-griep, dan kun je jezelf op een paar manieren helpen. Zorg dat je genoeg eet. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar je hebt net zoveel calorieën nodig als voorheen. Het is gemakkelijk om calorierijke koolhydraten te bannen en niet te vervangen door voldoende keto-vriendelijk voedsel. Je hebt calorieën nodig om te functioneren en meer eten kan helpen bij keto-griep symptomen. Deze calorieën moeten vooral uit vet komen. Het verho- gen van je vetinname geeft je lichaam meer om mee te werken als het energie verwerkt, dus je zou de vermoeidheid moeten voelen wegebben. Sport kan helpen om je energieniveau te verhogen en de her- senmist te verdrijven: probeer in beweging te blijven.

Zout- en vochtverlies

Begin je een keto dieet, dan verandert je lichaam de manier waarop het water en elektrolyten (zouten, zoals natrium, kalium en magnesium) verwerkt. Je zult zien dat je veel meer water moet drinken dan normaal bij een keto dieet. Gewoon water helpt niet om de verloren zouten te vervangen, en veel water drinken zal je elektrolytenbalans nog verder verzwakken. Dit kan veel problemen veroorzaken. Uitdroging kan je geheugen, concentratie en focus aantasten. Een gebrek aan elektrolyten kan leiden tot spierkrampen, hoofdpijn en constipatie. Dit kan heel snel gaan en een voortdurend gebrek aan water en zouten kan zich ontwikkelen tot iets heel gevaarlijks. Het is dus vitaal om water en verloren zouten te vervangen. Drink minimaal acht glazen water per dag. Thee en koffie kunnen ook voor meer vocht. Check je urine: bij lichtgeel ben je goed gehydrateerd.

Keto Dieet Bijwerkingen & Risicos Je kunt een elektrolytoplossing drinken met speciale zouttabletten die oplossen in water, of je kunt het zout in je voedsel verhogen en producten kiezen die rijk zijn aan magnesium en kalium. Niet genoeg water drinken en te veel zout verlie- zen, kan op de lange termijn tot veel ernstiger effecten leiden. Onderzoek suggereert dat mensen met een keto dieet meer risico lopen op nierstenen als ze niet genoeg water drinken.

Wie kan het keto dieet beter mijden?

Hoewel geschikt voor velen, zijn er mensen die geen keto dieet mogen volgen zonder eerst een arts te raadplegen. Val je in een van deze categorieën, dan raden we je aan om met je arts te praten, die met je kan bespreken of het dieet geschikt is voor jou:

Keto Dieet Bijwerkingen & Risicos

  • Mensen met diabetes, type 1 of type 2
  • Mensen met een geschiedenis van nier- ziekte of nierstenen
  • Mensen met reeds bestaande lever -of alvleesklieraandoeningen
  • Mensen met zeldzame aandoeningen zoals spierdystrofie
  • Zwangere of zogende moeders
  • Mensen met een geschiedenis van eetstoornissen
  • Minderjarigen
  • Mensen met voorgeschreven medicatie

Keto voor mensen met ondergewicht

Het keto dieet wordt vooral geassocieerd met gewichtsverlies en is populair onder mensen met overgewicht en die hun gezondheid willen verbeteren. Een van de bijwerkingen van dit dieet is, althans in het begin, snel ge- wichtsverlies. Veel hiervan is water en vloei- stof, die vrijkomen uit het lichaam als het zich aanpast aan vetverbranding als energiebron.

Degenen met ondergewicht zullen het mogelijk moeilijk hebben met het keto dieet, dat meer gewichtsverlies kan veroorzaken dan aanbevolen. Sommigen verliezen gemakkelijker gewicht dan anderen, en de effecten van het dieet kunnen daarom sterker zijn. Ook worstelen sommigen met ondergewicht met vitamine- en mineraal- tekorten, die kunnen verergeren bij dit dieet.

Keto Dieet Bijwerkingen & Risicos Wil je het proberen, dan is het vitaal ervoor te zorgen dat je genoeg calorieën en gezonde vetten eet. Zo compenseer je de bijwerkingen van het keto dieet zoveel mogelijk en probeer je je gewicht te behouden of zo nodig aan te komen. Het is geen gemakkelijk evenwicht. Heb je een geschiedenis van eetstoornissen, dan wordt het keto dieet meestal niet aanbe- volen, omdat vitamine- en mineraaltekorten al een veel voorkomende bijwerking van eetstoornissen zijn.

Je kunt misschien een gematigd koolhy- draatdieet volgen, met genoeg eiwitten en veel vet, in plaats van het meer extreme keto dieet. Je kunt ook koolhydraten halen uit gezonde, natuurlijke bronnen en toch veel van de voordelen van een koolhydraatarme levensstijl genieten.

Veranderingen in toiletgewoonten

Een andere mogelijke bijwerking zijn veranderingen in je toiletgewoonten. Bij elke verandering van dieet kan het even duren voordat alles op zijn plaats valt en je stoelgang kan veranderen. Sommigen ondervinden geen last van de omschakeling, maar het is meer dan waarschijnlijk dat je aanvankelijk een paar veranderingen waarneemt. Je kunt geconstipeerd raken, vooral als je te veel vezels uit je dieet bant.

Of omgekeerd, je kunt last krijgen van diarree als je meer vet gaat eten. In beide gevallen helpen een paar aanpassingen in je dieet – en het ook wat tijd geven. Van de twee komt constipatie vaker voor. Dit komt door het bannen van koolhydraten, waarschijnlijk de belangrijkste vezelbron in je dieet. Als je niet genoeg drinkt, kan dat constipatie veroorzaken. Het is niet alleen ongemakkelijk; het is ook niet goed als je te lang geconstipeerd bent, omdat dit het risico op dingen als aambeien kan vergroten. Je kunt ook een opgeblazen gevoel en maagkrampen ondervinden.

Raak je geconstipeerd, dan dien je je waterinname meteen te verhogen. Je moet er ook voor zorgen dat je genoeg vezelrijk voedsel eet uit niet-koolhydraat- rijke bronnen. Dit omvat groenten zoals asperges, broccoli en spinazie. Je kunt ook vezels halen uit avocado’s, bramen en aardbeien. Sommige zaden bevatten veel vezels, maar je krijgt gemakkelijk koolhydraten binnen als je er te veel eet.

Tekorten in vitaminen en mineralen

We zijn gewend om veel van onze vitaminen en mineralen uit koolhydraatbronnen te halen, dus als je voor het eerst een keto dieet begint, kun je vrij snel merken dat je een tekort hebt aan bepaalde micro-nutriënten. Je bent misschien niet gewend je eten zo te plannen en het is makkelijk om dingen over het hoofd te zien die je in het verleden als vanzelfsprekend beschouwde.

Het is echter vitaal een breed scala aan voedings- middelen te proberen te eten om alle micronutriënten te dekken. Er zijn veel koolhydraatarme voedingsmid- delen die een scala aan vitaminen en mineralen bevatten; er is gewoon wat meer onderzoek en planning nodig om ervoor te zorgen dat je keto- maaltijden rijk zijn aan voedingsstoffen.

Keto Dieet Bijwerkingen & Risicos Een van de tekortkomingen in micronutriënten die veel voorkomen bij het starten van een keto dieet, is het eerder genoemde natrium. Het is vitaal voor een goede werking van het menselijk lichaam. Streef elke dag naar 3000 tot 5000 mg natrium. De andere belangrijke zouten – kalium en magnesium – zijn even vitaal. Verhoog je kalium met paddestoelen, boerenkool, avocado en spinazie. Eet voor magne- siumrijke maaltijden oesters, pompoenpitten, snijbiet.

Krijg je een tekort aan zouten, met name na- trium, dan kun je beenkrampen krijgen, een veel voorkomende bijwerking van het ketogeen dieet. Hoewel meestal niet ernstig, is dit een teken dat je je inname van elektrolyten moet controleren tot de krampen voorbij zijn.

Gezondheid van vrouwen

Als je voor het eerst met het keto dieet begint, kan het lichaam behoorlijk wat stress krijgen. Dit kan enige invloed hebben op het vrouwelijk lichaam en de hormonale cycli. Als je niet genoeg calorieën eet in het dieet, en soms alleen al vanwege het gebrek aan koolhydraten, kan het zijn dat je menstruatie een paar maanden stopt of onregelmatig wordt.

Dit is nog niet zo goed gedocumenteerd en het meeste bewijs is anekdotisch. Overkomt je dit echter, dan is het belangrijk om met een arts te praten. Die kan je vertellen waarom het gebeurt en of het veilig is om door te gaan met het keto dieet. Mogelijk dien je je koolhydraatinname een beetje te verhogen om je normale cyclus te hervatten.

Keto Dieet Bijwerkingen & Risicos
Ben je zwanger, of geef je borstvoeding, dan is het keto dieet normaal niet aanbevolen. Het kan leiden tot ontwikkelingsproblemen tijdens de zwangerschap, dus een matige hoeveelheid koolhydraten is beter.

Als je zwanger probeert te worden, kan een on- regelmatige cyclus het veel moeilijker maken om te voorspellen wanneer je ovuleert. Het wordt dan afgeraden met een dieet te beginnen of door te gaan zonder eerst je arts te raadplegen. Die kan je helpen risico’s te bepalen en je voedingsbehoeften met je te plannen. Er zijn aanwijzingen dat langdurige maternale ketose de ontwikkeling van een baby, inclusief de hersenen en het zenuwstelsel, kan beïnvloeden. Het wordt meestal niet aanbevolen om een keto dieet te volgen tijdens de zwangerschap.

Vrouwen die borstvoeding geven, moeten mogelijk ook meer koolhydraten blijven innemen om ervoor te zorgen dat hun baby alle nodige energie en voedingsstoffen krijgt. Een matig in plaats van hoog koolhydraatgehalte wordt als goed beschouwd, maar raadpleeg altijd eerst een arts.

Ernstiger Risico’s

Veel van de dingen die we hier hebben behandeld, zijn bijwerkingen en voor veel daarvan is de oplossing aan te passen wat je eet en drinkt. Er zijn echter enkele veel ernstigere risico’s en gevaren bij het keto dieet. Deze kunnen slechts een zeer klein percentage van alle keto-lijners treffen, maar je gezondheid moet altijd op de eerste plaats kome stoppen met het keto dieet als je je zorgen maakt. Raadpleeg dan meteen ook een arts.

Heb je onderliggende nier- of leverproblemen, dan is het keto dieet mogelijk niet geschikt voor je. Deze organen worden immers extra belast als je ketonen gaat produceren en meer water verliest. Heb je bijvoorbeeld nierstenen gehad, dan dien je je arts te raadplegen voor je overschakelt op een keto dieet.

Voor diabetici zijn er veel potentiële voordelen bij het volgen van een keto dieet: zo helpt het om je bloedsuikerspiegel te verlagen. Gebruik je echter insuline, dan dien je eerst met je diabetesbehandelaar spreken. Een keto dieet is mogelijk niet geschikt bij het nemen van bepaalde medicijnen en kan zelfs je risico op hypoglykemie verhogen.

Mensen met schildklierproblemen moeten ook voorzichtig zijn met het keto dieet. Hoewel een koolhydraatarm dieet kan helpen bij sommige schildklieraandoeningen, kan dit dieet ook symptomen verergeren, zoals hersenmist, slapeloos- heid en spijsverteringsproblemen. Wil je een koolhydraatarm dieet volgen, dan dien je eerst je arts te raadplegen. Begin je met het keto dieet en merk je dat je toe-stand verslechtert, dan dien je je koolhydraatinname te verhogen om de juiste hoeveelheid voor je lichaam te ontdekken.

De basisregel is dat als je gezondheidsproblemen hebt, je altijd een gezondheidsdeskundige dient te spreken voor je een nieuw dieet volgt. Dat betekent niet dat je het keto dieet niet kunt proberen, maar het advies is om dit onder medisch toezicht te doen.

Benthe de Leeuw

Benthe, ik schrijf al heel lang nuttige en gezondheidsartikelen. Ik weet dat redacteur zijn van Plezier.net echt een voorrecht is.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Controleer ook
Close
Back to top button