BorduurwerkBreien en haken

Kanzashi Handwerk van Linten

Heb je ooit mooie bloemen van zijden linten gezien? Nu zijn ze erg populair. Deze bloemen zijn vaak geen industriële productie, maar handgemaakt. De techniek van het werken met linten heet kanzashi.

Het woord is Japans, het vertaalt zich ruwweg als “haarspeld”. Waarom heet de techniek van handwerken van linten kanzashi? Omdat het aanvankelijk alleen werd gebruikt om lange haarspelden te versieren die Japans haar in een traditioneel kapsel vasthouden. Soms zeggen ze ook ‘kanzashi’ of ‘kansashi’.

Soorten kanzashi van linten

Handwerk van tapes is eigenlijk maar één type kanzashi. Kanzashi-haarspelden zijn ook versierd met metalen linten, edelstenen, botten, schildpad. In Japan wordt wat we Kanzashi noemen Khan Kanzashi genoemd en is ook onderverdeeld in verschillende typen.

Tsumami is het maken van bloemblaadjes en andere figuren van zijden vierkanten. Je kunt gewone zijde gebruiken, maar linten die in vierkanten zijn gesneden, zijn veel handiger in het werk: zijde, satijn, nylon.

Mizuhiki is een hulptechniek die wordt gebruikt om een ​​bloem (of andere vorm) beter te detailleren. Een touwtje is gedraaid van speciaal papier, dat vervolgens wordt gebruikt om meeldraden, stampers, antennes en andere soortgelijke elementen te maken. De string is vaak versierd met kralen en mooie facet kiezels.

Kansashi’s belangrijkste techniek

Traditioneel worden zijden vierkanten gebruikt om kanzashi-producten te maken. De vierkanten worden op een bepaalde manier gevouwen (afhankelijk van het type blad of bloemblad dat je wilt ontvangen), met lijm of vuur (een aansteker, een goed verwarmde soldeerbout) in een bloem bevestigd en de afgewerkte bloem wordt op een haarspeld, haarspeld of ergens anders bevestigd.

Kanzashi  Handwerk van Linten Kanzashi  Handwerk van Linten Kanzashi  Handwerk van Linten

Kapashi van kapron-tapes

Zoals we al vermeldden, worden linten meestal gebruikt voor kanzashi. Wat zijn de geluidsbanden? Ja, dat kan! Voor de basis worden meestal brede tapes gebruikt. Je kunt traditionele zijde gebruiken, maar kapron-linten zien er veel interessanter uit in het product.

Het meest populaire type handwerk zijn kanzashi-bloemen van linten. En zoals de praktijk laat zien, verliezen beginners om een ​​of andere reden satijnen linten vrij snel hun uiterlijk. Nylon tapes daarentegen behouden lange tijd volume en elasticiteit. Bovendien zien ze er door hun doorschijnendheid erg luchtig uit. Kapron-linten zijn meestal breder dan zijden, ze zijn goedkoop en betaalbaar – het is gewoon perfect voor beginners.

Kanzashi  Handwerk van Linten

Kanzashi dun lint

Ik moet zeggen dat dunne linten ook worden gebruikt om kanzashi-bloemen te maken. Maar ze hoeven niet in kleine vierkantjes te worden gesneden. Dunne linten worden in vrij lange segmenten gesneden en op een bepaalde manier gevouwen, waardoor ze lange sierlijke bloembladen krijgen – zoals een aster of dahlia. Dus als je dunne linten hebt, zullen ook zij prima werken.

Kanzashi  Handwerk van Linten

Niet alleen bloemen!

Hoewel we het constant hebben over bloemen en bladeren, kun je met kanzashi niet alleen ze maken. Ambachtsvrouwen maken origineel fruit en bessen van linten, en dieren gemaakt van linten gemaakt in de kanzashi-techniek zijn bijzonder interessant. Vogels, vissen, vlinders, honden, cantharellen – al deze schattige motieven kun je ook leren van tapes te maken!

Kanzashi  Handwerk van Linten Kanzashi  Handwerk van Linten

Kanzashi  Handwerk van Linten Kanzashi  Handwerk van Linten

Kanzashi is, zoals je kunt zien, een zeer interessante, zij het complexe, handwerktechniek. De kanzashi-techniek vereist niet alleen vindingrijkheid, maar ook nauwkeurigheid, een stevige hand. Als er echter een verlangen is, kan zelfs een kind de kanzashi-techniek aan. Wil je het proberen?

Benthe de Leeuw

Benthe, ik schrijf al heel lang nuttige en gezondheidsartikelen. Ik weet dat redacteur zijn van Plezier.net echt een voorrecht is.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button