Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /home/plezier/public_html/wp-config.php on line 87
Irish Lace Brei en Kanttechnieken Voor Beginners | Plezier.net
BorduurwerkBreien en haken

Irish Lace Brei en Kanttechnieken Voor Beginners

Volgens de legende bedachten ze gebreide zeilers van Ierse kant. Terwijl ze weg waren van hun huis en de groene heuvels van het zoete Ierland misten, breidden ze in de vrije tijd bloemen en klavers van de draden van scheepstouwen.

Een geloofwaardiger verhaal vertelt dat het breien van Iers kant werd gegenereerd door de mode voor Vlaams kant, of beter gezegd, voor Brusselse kant. Deze veter was ongelooflijk duur. En om het gezin te voeden, bedachten de arme Ieren hun eigen, originele manier van verdienen. Dat is in tegenstelling tot de ambachtsvrouwen van het continent, ze gebruikten geen naald, maar een haak. Het werk vorderde dus veel sneller.

De beschrijving van Iers kant, als een soort kant, valt volledig samen met het Brusselse kant – dit zijn afzonderlijke complexe motieven die in het canvas met elkaar zijn verbonden door middel van de achtergrond of rechtstreeks. Het verschil ligt uitsluitend in de uitvoeringstechniek. En natuurlijk in nationale kleur.

De basiselementen van Iers kant lijken hetzelfde te zijn gebleven – het zijn allemaal dezelfde bladeren, krullen, bloemen en complexe vormen. In de loop van de tijd ontwikkelden Ierse ambachtsvrouwen echter enkele kenmerken die hun werk onderscheiden – bijvoorbeeld volumetrische elementen, pompons, gebreide kanten strikken.

Kan ik leren Iers kant te breien voor een moderne naaister? Niet alleen mogelijk, maar ook noodzakelijk, want Iers kant is weer helemaal in de mode! Wat is hiervoor nodig? Niet zozeer: verlangen, doorzettingsvermogen, maar ook garen en een haak.

Draden voor Iers kant hebben verschillende diktes nodig, anders lukt het je niet in speciale volumetrische motieven. Traditioneel gebruikten breiers in Ierland vlas, maar moderne naaldvrouwen zijn helemaal niet gemakkelijk te krijgen. Garen is echter ook geschikt voor Ierse kant – dun gemerceriseerd katoen is bijzonder goed.

Het is een beetje verduidelijking waard wat voor soort threads en waarom. De dunste draden worden gebruikt om de achtergrond te breien. Er zijn draden van gemiddelde dikte nodig om de hoofdmotieven te breien. Dikke draden zijn nodig om volumes te creëren. De basis van een dikke draad (het wordt een bourdon genoemd) is gebonden met draden van gemiddelde dikte. Soms worden bourdon-draden van gemiddelde dikte gebruikt, waarbij ze drie of zes samen worden gevouwen.

Er zijn twee haken voor werk. Dun wordt gebruikt om de achtergrond uit te breien en dikker om de basismotieven te vervullen.

We hebben de gereedschappen en materialen bedacht. Misschien een eenvoudig Iers kant breien?

Iers kant breien voor beginners

De techniek van het haken van Ierse kant verschilt enigszins van de gebruikelijke haaktechniek – vanwege de bourdons. Bourdons worden in elk element gebruikt. Laten we proberen een soort bloem te binden. Bijvoorbeeld de traditionele ‘roos’. Hoe te beginnen? Wikkel eerst de draad 3-4 keer om je vingers om een ​​ring te maken. Je hebt een bourdon. Gebruik de bourdon nu als een ring van luchtlussen en bind hem in kolommen. Het is niet verboden om ook decoratieve elementen te gebruiken – ringen en pico. Vervolgens maken we bourdons voor de bloemblaadjes, die binden we ook. Bloemblaadjes kunnen uit meer dan één rij bestaan.

Irish Lace  Brei en Kanttechnieken Voor Beginners

Op dezelfde manier worden alle elementen gebreid – krullen, bladeren, bloemen. Probeer een van deze elementen te koppelen. We hebben voor u de eenvoudigste elementen gekozen: het perfecte Ierse kant voor beginnende breiers.

Mix Ierse kant

Om Ierse kant te strikken, volstaat het niet om allerlei bloemen en bladeren in te slaan. Dit zijn slechts afzonderlijke elementen die nog steeds met elkaar moeten worden verbonden. Verbind Ierse kant op vele manieren.

De eenvoudigste manier is om de motieven eenvoudig aan elkaar te naaien. Maar dit is niet de beste optie. Echt Iers kant wordt gebreid met een gebreid gaas.

Irish Lace  Brei en Kanttechnieken Voor Beginners

Er zijn enorm veel roosters – recht en schuin, met dezelfde en verschillende cellen. Maar meshing is in ieder geval een nogal ingewikkeld proces. Laten we eens kijken hoe we Ierse kant professioneel kunnen combineren.

Eerst heb je een vrij grote tablet nodig – zo groot dat het past bij het patroon van je toekomstige product (als er veel onderdelen zijn, moet er minstens één, de grootste, passen). Bovenop het patroon worden motieven naar beneden gelegd. Schik ze in groepen of afzonderlijk – creëer een compositie naar jouw smaak. Vervolgens worden de motieven vastgezet met spelden. En ga dan verder met de verbinding via het raster.

We herinneren je eraan dat dunnere draden nodig zijn voor het gaas – dit is nodig zodat het gaas niet in het oog springt en eigenlijk de achtergrond is. Het net van breiwerk van Ierse kant is het meest nauwgezette en lange deel van het werk, maar helaas kun je niet zonder. Het haken van Iers kant wordt niet alleen beschouwd als een van de meest tijdrovende soorten handwerk.

Je kunt ook Ierse kant met een naald combineren. Niet stikken, namelijk een naaldnet maken. Makkelijker is het niet, maar misschien wel handiger voor u. Het net is gemaakt van draden door weven en elke draad is gedraaid, waardoor het effect van een gebreide kolom ontstaat.

Zoals je kunt zien, is de Ierse breitechniek vrij complex en tijdrovend. Iers kant is voor beginners, zelfs met stapsgewijze instructies is het niet zo eenvoudig! Maar alles is alleen voor het eerst ingewikkeld. Geloof me, als je deze techniek wilt beheersen, zal niets je stoppen. En misschien vertel je jezelf welbewust hoe je Ierse kant breit.

Benthe de Leeuw

Benthe, ik schrijf al heel lang nuttige en gezondheidsartikelen. Ik weet dat redacteur zijn van Plezier.net echt een voorrecht is.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button