Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /home/plezier/public_html/wp-config.php on line 87
Hoe vindt u het beste ijs in Italië | Plezier.net
Eten en DrinkenFoodie reizen

Hoe vindt u het beste ijs in Italië

Er is nergens zoiets als Italië als het gaat om ijsjes (of ijs, zoals de lokale bevolking het zou noemen). Italië staat wereldwijd bekend om zijn ijsjes en er is geen enkele stad of dorp dat je in Italië zult bezoeken waar je geen zelfgemaakte ijssalon zult vinden. Het is een van mijn favoriete dingen over Italië en afgaand op de reacties hier (en op Instagram) sta ik hier niet alleen voor.

ik kwam er net achter dat de allereerste ijsjes werden uitgevonden in het oude Griekenland, waar sneeuw werd gemengd met honing en fruit in Athene om oude ijsjes te geven. (Soortgelijke dingen gebeuren over de hele wereld op verschillende plaatsen meer dan 2000 jaar geleden!)

Het is voldoende om te zeggen dat Italiaans tegenwoordig (misschien wel) de wereldexperts zijn als het gaat om het maken van ijsjes. Ze zijn er zo goed in dat niets echt in massa geproduceerd hoeft te worden – het gebeurt in relatief kleine batches, in vrij kleine operaties die ertoe leiden dat mensen net die extra tijd en zorg besteden om ervoor te zorgen dat ze je het best mogelijke aanbod geven.

Dit alles natuurlijk in verschillende mate. Sommige plaatsen zijn gewoon absoluut geweldig in de dingen, sommige plaatsen zijn niet zo geweldig. In het verleden was het feit dat de gelato zelfgemaakt was genoeg om te weten dat het goed was, maar tegenwoordig is het lastiger om te vertellen welke plaatsen goed zijn en welke – kortom de beste ijssalon in elke stad, stad te onthouden en dorp in heel Italië! Hier kom ik binnen. Na een aantal jaren Italië te hebben bezocht, waarvan elke reis vrijwel de klok rond het eten van gelato betekende, heb ik een talent ontwikkeld om te weten waar ik het beste ijs in Italië kan vinden en waar ik het kan vermijden.

Ik kan echter niet alle eer op mij nemen, veel van mijn kennis over waar te gaan voor ijs in Italië is te danken aan de lokale bevolking die ik heb ontmoet. Ik heb vaak een foodtour gedaan, gedineerd met de lokale bevolking, ontmoet mijn Italiaanse vrienden in hun steden, ging op roadtrips met het Italiaans (op een gegeven moment was ik minstens een keer per maand in Italië voor meer dan een jaar) En het is echt dankzij de kennis die we hebben opgedaan dat ik enkele snelle en gemakkelijke tips kan delen over waar ik de beste ijsjes (gelato) in Italië kan vinden.

Meer specifiek, let op de kleuren in pistache en bananen. Als de pistache heldergroen is of de banaan heldergeel, is dit niet de gelateria voor jou. De reden is dat geen van die twee van nature in die kleur komt. Natuurlijk is pistache eigenlijk meer lichtbruin van kleur en banaan is meer lichtgrijs van kleur.

Vooral pistache is een belangrijke, omdat het een dure noot is, omdat ijssalons van mindere kwaliteit meestal verschillende noten (bijvoorbeeld amandelen) gebruiken om het ijs te maken en gewoon kunstmatige kleur- en / of smaakstoffen toevoegen. Als een ijssalon / gelateria op ingrediënten als deze slipt, kunt u er zeker van zijn dat ze dat over de hele linie doen met de andere ijsjes die ze verkopen. Het punt is, de echt goede plaatsen gebruiken echte ingrediënten. Ze nemen de tijd om de beste dingen te maken en willen niet beknibbelen op dit soort dingen, dus vermijd overal met felgroen pistache-ijs of felgele bananengelato.

De aard van hoe ambachtelijke ijs wordt gemaakt, betekent dat in tegenstelling tot Italiaanse ijsjes van lagere kwaliteit, de goede ijs meestal tamelijk viskeus is * en niet hoog kan worden opgestapeld zoals goedkoop ijs kan. Dit komt omdat gelato van echt goede kwaliteit niet zoveel lucht bevat, vanwege de manier waarop het wordt gekarneerd (wat geweldig is omdat het betekent dat je meer smaak in je ijs krijgt).

Het punt is, goede gelato heeft de neiging om zijn vorm te verliezen wanneer hij hoog wordt opgestapeld en heeft de neiging gewoon plat te vallen, terwijl de soorten van lagere kwaliteit hun vorm veel meer behouden (net als de meeste van uw in de winkel gekochte ijsjes).

Dit is als het duidelijkste teken dat het ijs waarschijnlijk commercieel wordt gemaakt en niet hetzelfde niveau van aandacht heeft gehad als het goede zelfgemaakte spul.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb een bak pindakaas Ben en Jerry’s in de vriezer waar ik de hele dag met verschillende intervallen aan werk (ik probeer echt wat terughoudendheid hier te oefenen, maar het zal waarschijnlijk zijn allemaal verdwenen binnen het uur) dus ik heb niets tegen winkelijsjes. Het is gewoon niet waarom je naar Italië reist.

De gelatos in Italië zijn verbluffend en je zult nergens ter wereld hetzelfde vinden, dus als je in Italië bent, wil je jezelf echt de best mogelijke gelato-ervaring geven.

Terug naar mijn oorspronkelijke punt over tubs in gelateria’s in Italië – ze zijn meestal afkomstig van massaproductie-installaties en zijn zeker niet het soort gelato dat je in Italië wilt hebben. Waar je met name op moet letten, zijn de cilinders, wat een behoorlijk goed teken is dat je op de juiste plaats bent.

Als dat niet lukt, zijn die rechthoekige metalen kuipjes ook geen slecht teken – het enige probleem daarmee is dat zowel goede als slechte ijsjes de neiging hebben erin te ‘leven’, dus het is een moeilijker signaal om te gebruiken bij het bepalen of een plaats goed of niet.

Heb je ooit aardbeien buiten het seizoen gekocht? Ze zien er geweldig uit, voelen goed en smaken uiteindelijk meer als zure citroenen dan aardbeien. Het is zo frustrerend (vooral omdat ik weiger het weg te gooien en in plaats daarvan elke keer te overwinnen als ik probeer het punnet af te maken). Hetzelfde geldt voor druiven, pruimen … enz.

Mijn (nogal langdradige) punt hier is dat als je in de winter een gelateria binnenloopt en aardbeienijsjes vindt, je misschien een beetje op je hoede bent. Het zegt niet dat de ijssalon in het bijzonder slecht is – het zegt alleen dat je misschien de niet-seizoensgebonden wilt vermijden om teleurstelling te voorkomen.

Hoe vindt u het beste ijs in Italië

Het is duidelijk dat je nog steeds seizoensfruit uit de seizoenen kunt halen – dankzij verbazingwekkende supply chain-netwerken over de hele wereld, maar de allerbeste ingrediënten zijn degenen die in het seizoen zijn en niet te ver hebben moeten reizen.

Merk op hoe dat ‘testen’ niet alleen ‘testen’ is? Nou, het bewijs zit fundamenteel in de pudding en dus als je echt niet zeker bent, kun je altijd vragen om ze te proeven. Ik herinner me dat ik me vroeger ongemakkelijk voelde over het vragen. Ik had gewoon het gevoel dat ik vroeg: “Kun je me alsjeblieft gratis ijs geven?” Ik kwam er al snel achter dat het acceptabel is om zoveel smaken te proberen als je wilt.

Dit geldt voor zoveel meer dan alleen gelatos. Het is van toepassing op vrijwel alles wat met eten te maken heeft, of je nu op een ventermarkt in Singapore bent of in de straten van Florence, op zoek naar ijsjes – mensen zullen in de rij staan ​​voor iets goeds. Je zou zelfs bijna kunnen beweren dat een wachtrij een goede zaak is om op te letten als je op zoek bent naar ijsjes in Italië, omdat het betekent dat de gelateria veel gevraagd is voor zijn heerlijke gelato.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button