DierenHuis Dieren

Hoe Siberische Huskies te Fokken

Het fokken van Siberische husky’s vereist het selecteren van twee sterke werkers uit gezonde bloedlijnen. Er zijn tal van hoogwaardige fok Huskies (zowel dammen als hengsten), maar niet veel fokkers nemen deel aan trektochten, sleeën of werkproeven en wedstrijden. Zorg ervoor dat je je best doet om je honden en puppy’s de oefening te geven die ze nodig hebben om hun natuurlijke drive te bevredigen.

Voor diegenen die zich afvragen hoe husky’s te fokken , dit artikel is een uitgebreide gids over de specifieke aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het organiseren van de paring van Huskies om uw eigen bloedlijn op te bouwen. Onthoud dat alle hondenrassen dezelfde richtlijnen volgen , maar er zijn enkele rassen met een paar kanttekeningen.

Achtergrond van Husky Breeding

Het ras behoort tot de Spitz familie van honden. Het is ontstaan ​​in het noordoosten van Siberië. De inheemse Chukchi-mensen fokten hun honden voor het trekken van sleeën en het hoeden van rendieren. De middelgrote honden zijn gefokt om te kunnen werken in barre koude omstandigheden. Siberische Husky’s hebben uithoudingsvermogen en snelheid in de sneeuw en ijs. Ze hebben een speciale stofwisseling die zich kan aanpassen aan de meest veeleisende behoeften. Hun jassen zijn dubbellaags en hun poten beschermd door de toegevoegde vacht erop. De staart wordt gekruld over de rug gehouden en is vosachtig. Het wordt meteen een neusverwarming wanneer de hond achterover leunt voor een rust. Al deze attributen werden selectief in hen gefokt door de Chukchi en blijven tegenwoordig belangrijk in het ras.

Wolf-achtige verschijning

Het wolfachtige uiterlijk van de Siberische Husky doet sommigen denken dat het een nauwe bloedverwantschap heeft met wolven. Recente studies en ontdekkingen toonden enige vermenging met de Grijze wolf en de nu uitgestorven Taymyr wolf traden waarschijnlijk op sommige punten in de evolutionaire geschiedenis van de hond op. Genetische studies hebben echter bevestigd dat het ras niet meer verwant is aan de wolf dan andere honden.

Oorsprong

De hond werd naar Alaska gebracht door mensen die de hulp nodig hadden van deze behendige sledehonden . De hond werd beroemd in de Verenigde Staten na een difterie-epidemie in 1925 in Nome, Alaska. De broodnodige medicijnen moesten van het treinstation in Nulato naar Nome worden getransporteerd – een afstand van 400 mijl. De laatste etappe van de reis vereiste dat de hondenslee over verraderlijk met sneeuw bedekt en ijzig terrein moest navigeren. De weersomstandigheden waren verschrikkelijk, want stormachtige wind en sneeuw maakten van reizen een heroïsche onderneming. Het hondenteam van Siberian Huskies met Leonhard Seppala aan de leiding kreeg de klus te klaren en de Siberian Husky werd een nationale kampioen en erg populair. De leidende hond van het Seppala-team kreeg de naam “ Togo “. Togo’s team reisde het langste en meest verraderlijke deel van de “Great Race for Mercy” . Een andere hond genaamd “ Balto ” (eigendom van Gunnar Kaasen) voltooide de laatste 85 mijl van de beroemde serumrun en werd herdacht met een standbeeld in Central Park, NYC .

Officiële erkenning

Leonhard Seppala en zijn partner, Elizabeth Ricker, vestigden een kennel in Poland Springs, Maine . Alle honden in de Verenigde Staten zullen waarschijnlijk hun afkomst kunnen traceren tot deze bloedlijn. De American Kennel Club erkende het ras officieel in 1930. De ouderclub in de Verenigde Staten werd opgericht in 1938. Hoewel Seppala enkele pogingen deed om het ras in Europa te introduceren, was hij grotendeels mislukt. De ouderclub van de Siberische Husky in Groot-Brittannië werd pas in 1977 opgericht.

Seppala Siberian Sled Dog

De Seppala-bloedlijn van werkhonden (inclusief de beroemde “Togo”) wordt geadverteerd door sommige fokkers als onderdeel van een apart ras genaamd de Seppala Siberian Sleddog . Deze fokkers die zich voornamelijk in Canada bevinden, proberen de sledehond te vestigen als zijn eigen afzonderlijke ras. Momenteel herkent geen register het.

Populariteit

Siberische husky’s zijn altijd een populair ras geweest. Sinds de beroemde Nome difterie-run, zijn ze een gewild ras in de Verenigde Staten. Siberische Husky’s rangschikte 12 van de 194 rassen in de AKC’s rassenlijst van 2017 . Het heeft die rang sinds 2014.

Hun recentere populariteit is ook voortgezet door generaties kinderen die de animatiefilm 1995 , ‘Balto’, bekeken. Deze film herdenkt losjes de Nome difterie-run en een van zijn Siberische Husky-helden, een echte hond met dezelfde naam. (De echte Balto is momenteel gevuld en in het Cleveland Museum of Natural History).

In fictie is het personage in de kindershow “ Paw Patrol ” met de naam Everest een vrouwelijke Siberische Husky. Beroemde eigenaren van het ras omvatten Ben Stiller, Miley Cyrus en Rita Ora.

Temperament

De Chukchi-mensen accepteerden hun honden als onderdeel van hun gezin. Vroeg in het fokken van deze hond waren ze nauw verbonden met hun mensen. Deze hond is een echte roedelhond. Het heeft het gezelschap van mensen nodig. Het is betrouwbaar rond kinderen. Het wordt meestal beschreven als een loyaal ras met een streep van koppigheid in training. Deze honden zijn goede huisdieren als ze vaak worden uitgeoefend.

Siberische Husky’s hebben de reputatie dat ze voor een lange tijd naar buiten willen. De Chukchi stonden de honden gewoonlijk toe om een ​​vrije loop te hebben in de zomermaanden. De “Call of the Wild” blijft blijkbaar bij het ras. Ze hebben een hoog hek nodig om ze veilig in hun achtertuin te houden. Het is bekend dat ze over hekken van maximaal acht voet springen. Een gemiddelde hond zal echter worden beperkt door een hek van zes voet.

Hoe Siberische Huskies te Fokken
three young husky puppies sleeping on a white background
Husky’s zijn geen goede waakhonden ondanks hun intimiderende blik.

Deze dieren zijn geen goede waakhonden. Hoewel ze loyaal en liefdevol zijn voor hun eigen mensen en misschien tijd nodig hebben om zich volledig op te warmen voor vreemden, missen ze de aanleg voor de wachtbaan. Vreemdelingen worden in het algemeen meer behandeld als potentiële vrienden dan vijanden. Ook blaffen Siberische husky’s over het algemeen niet veel. Ze hebben echter wel de neiging tot huilen .

Problemen met deze honden, waaronder een beetje ondeugendheid en destructiviteit, betekenen meestal onvoldoende beweging. Ze hebben de neiging om items te graven en op te kauwen (vooral als ze zich vervelen). Deze honden doen het het beste in een huis waar ze kunnen sporten. Hun gemiddelde grootte maakt ze geschikt voor het wonen in een appartement, maar alleen als regelmatige actieve oefening onderdeel is van hun normale regime.

Gezondheidsproblemen bij het fokken van Siberische husky’s

Siberische husky’s zijn over het algemeen een gezond ras met een gemiddelde levensduur van van veertien jaar . Voorzien van een goede hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie, zullen Huskies zonder twijfel een lang gelukkig leven leiden. Leven in een appartement is, hoewel mogelijk, vaak een bron van frustratie en verveling voor zo’n actief ras (vergelijkbaar met de Border Collie ).

Epileptische aanvallen

Siberische Husky’s kunnen een aanleg voor epilepsie erven . Dit soort epilepsie wordt primaire of idiopathische epilepsie genoemd . Idiopathische epilepsie manifesteert zich meestal tussen de leeftijd van zes maanden en drie jaar. Een hond ermee zal aanvallen krijgen. Door de aanvallen kan de hond plotseling stoppen en staren, kwijlen, spier- / ledemaattrekkingen vertonen of een volledige instorting van convulsies. Een hond met epilepsie heeft meestal levenslange medicatie nodig om aanvallen te beheersen. Honden met epilepsie mogen niet worden gefokt.

Oogproblemen

Verschillende genetische oogziekten komen voor in het ras waaronder juveniele cataracten, cornea dystrofie en progressieve retinale atrofie. Deze ziekten, hoewel genetische, zijn niet gerelateerd aan de oogkleur van de hond.

Jeugdstaar ontwikkelen zich bij zeer jonge honden. De bewolking geassocieerd met hun ontwikkeling zal duidelijk zijn bij honden rond de leeftijd van drie maanden. Cataract blijft het zicht van de hond verdoezelen. De ernst van de aandoening neemt in de loop van de tijd toe. Zonder medische tussenkomst wordt de hond blind. Chirurgie is noodzakelijk om gezichtsverlies te herstellen. Honden met deze aandoening mogen niet worden gefokt. Ongeveer 8% van de geteste honden had last van de aandoening.

Corneale dystrofie is een aandoening waarbij lipiden zich vormen en verzamelen op het hoornvliesoppervlak. Er zijn drie soorten: epitheliaal, stromaal en endotheel. Siberische Husky’s ontwikkelen epitheel en stromaal. Jonge honden zullen deze oogproblemen hebben. Ze ontwikkelen zich meestal vanaf de leeftijd van zes maanden. Er is minimaal verlies van het gezichtsvermogen van hen en geen behandeling. Vrouwelijke honden hebben meer kans om het te hebben dan mannelijke honden. Men denkt dat het wordt veroorzaakt door een recessief gen. Momenteel is er geen genetische test voor. De incidentie van de ziekte is ongeveer 4% van de honden.

Progressieve retinale atrofie (PRA) wordt veroorzaakt door een recessief gen in de meeste rassen. In de Siberische Husky wordt gedacht dat zijn variant een X-gebonden toestand is. Deze ziekte vernietigt het netvlies en zal uiteindelijk blindheid veroorzaken. Er is geen remedie voor. De beste optie voor fokkers en potentiële eigenaren van gezelschapsdieren is om te controleren of de hond de genetische oogonderzoekstest van Optigen heeft doorstaan. Fokkers met een hond die bekend staat als drager, moeten goed nadenken over de hond die deel uitmaakt van een fokprogramma. Alle partners moeten worden gescreend en mogen geen dragers zijn. Ongeveer 2% van de honden zal deze ziekte hebben.

Uveodermatologisch syndroom is een zeldzame ziekte die Siberische husky’s treft bij andere rassen. Er wordt gedacht dat het een auto-immuunziekte is, misschien veroorzaakt door een virus. Hoewel de ziekte andere delen van het lichaam kan beïnvloeden, waaronder het zenuwstelsel, is het grootste probleem bij honden met de ogen. Het kan blindheid veroorzaken. De eerste tekenen van de ziekte zijn roodheid en pijnlijke ogen, gevoeligheid voor licht en latere depigmentatie van de neus, lippen, pootjes, enz. Deze ziekte is niet te genezen. Het wordt behandeld met immunosuppressiva.

Aangeboren larynxverlamming

Puppy’s geboren met larynxverlamming kunnen minder kracht vertonen dan hun nestgenoten. Deze waarschijnlijke genetische aandoening zorgt ervoor dat de spieren die de stembox ondersteunen in elkaar zakken en atrofiëren. De eerste symptomen kunnen gering zijn, zoals een luidruchtige ademhaling of een hoest . Deze aandoening komt meer voor bij oudere honden, maar in het Siberische Husky-ras komt het voor bij puppy’s die al drie maanden oud zijn. Bij oudere honden is de behandeling meestal medisch beheer van de symptomen met bronchusverwijders. Honden die ermee mee mogen doen, mogen geen lange periodes van oefening doen. Chirurgie is een goede optie, vooral voor jongere honden. Als de aandoening onbehandeld blijft, kan dit leiden tot ademhalingsobstructie tot het punt van instorting en overlijden.

Er is nog geen genetische test voor larynxverlamming. Studies hebben het mutante gen bij Siberische Huskies nog niet kunnen isoleren (hoewel er wel een leek voor te komen in een verwant gemengd ras, Alaskan Husky ).

Gangliosidosis

Gangliosidosis is een genetische ziekte die voorkomt in het Siberische Husky-ras. Bij deze ziekte heeft het lichaam van de hond een defect in zijn lysosomale opslag resulterend in onjuist koolhydraatmetabolisme . Symptomen zijn onder meer hoofdschudden, lethargie, epileptische aanvallen en een gebrek aan coördinatie. Deze toestand is uiteindelijk fataal. Er is geen medicijn. De ziekte is een recessief gen . Er is genetische testen voor.

Andere gezondheidsproblemen

Hypothyreoïdie komt van tijd tot tijd bij deze honden voor. Het wordt meestal veroorzaakt door auto-immuun thyroiditis, een genetische ziekte. Symptomen zijn traagheid, gewichtstoename en een vacht van slechte kwaliteit. Honden met hypothyreoïdie hebben levenslange medicijnen nodig voor de aandoening Regelmatige lichaamsbeweging is van vitaal belang om deze honden gezond te houden. Ze zijn gefokt voor werk in zware omstandigheden , en een neiging tot obesitas wordt geassocieerd met zowel hartaandoeningen als bepaalde vormen van kanker (met name lymfoom).

Heupdysplasie is zeldzaam in het ras. In deze toestand is er een aangeboren afwijking in het kogelgewricht of de dijbeenkop van de benen van de hond. Het is een genetisch gekoppelde aandoening die leidt tot verlammende artritis en pijn naarmate de hond ouder wordt. Fokkers van deze behendige werkhond zijn waakzaam geweest in het voorkomen van het uit de genenpool en zijn grotendeels succesvol geweest. Siberische Husky’s staan ​​111e van de 114e rassen in zijn voorkomen.

Hoe Siberische Huskies te fokken

Het fokken van Siberische husky’s is gemakkelijker dan het fokken van de meeste andere rassen dankzij de algehele goede gezondheid en uitgebalanceerde anatomie van het ras. De Husky is een trek- en werkras , en daar is hij heel goed in, vooral bij temperaturen onder nul. Daarom geloven veel fokkers, douches en liefhebbers allemaal dat je ervoor moet zorgen dat je honden hun natuurlijke drive vervullen. Bovendien kan tijdens de uitverkoop aantonen dat uw Huskies solide werknemers zijn, zodat u uw prijzen kunt verhogen.

Nestgrootte

De nestgrootte van Siberian Huskies is tussen 4 en 8 puppies met 6 het meest gerapporteerde aantal. Het is duidelijk dat de algehele gezondheid van het vrouwtje en de stoeterij ertoe doen. Andere factoren die het aantal puppy’s in een nest beïnvloeden, zijn de lichaamsgrootte van de moeder, haar dieet en haar inteeltcoëfficiënt .

Whelping Issues

Whelping gebeurt in de meeste gevallen zonder menselijke tussenkomst. De tarieven van C-sectie voor dit ras zijn laag. De anatomie van de hond vormt geen obstakels voor de natuurlijke geboorte. Natuurlijk zal waakzaamheid tijdens het werpen geboortecomplicaties en puppyverlies verminderen. Zorg ervoor dat u regelmatig dierenartsoverleg bijwoont tijdens de zwangerschap om zich snel aan te passen aan het begin van een probleem.

Geaccepteerde kleuren

De rasstandaard biedt een grote verscheidenheid aan acceptabele kleuren zonder dat er een reden voor diskwalificatie is. Siberische Husky’s kunnen in zuiver wit zijn, of meer typisch in grijs / wit , houtskool , koper , agouti [19459003 ], rood , sable en piebald zijn veel voorkomende voorbeelden.

Oogkleur is typisch blauw, maar donkere ogen of een combinatie van oogkleuren voldoen aan de rasstandaard. Fokkers hebben een ruime speelruimte voor het fokken van een aantal interessant uitziende honden met gezonde lichaamstypes. De enige diskwalificatie van het ras door de AKC betreft de grootte van de hond . De Siberische Husky is gefokt om een ​​middelgrote behendige hond te zijn. De rasstandaard diskwalificeert honden van meer dan 23 ½ inch en teven 22 inch op de schoft. Fokkers moeten deze nummers in gedachten houden bij het selecteren van fokparen.

Werk- en rodelprogramma’s

Eigenaars van het ras erkennen dat de hond is gefokt om te werken. Siberische husky’s vormen nog steeds een praktische functie in Arctische omgevingen . De ouderclub in de Verenigde Staten heeft vijf programma’s opgezet en uitgevoerd om de oorspronkelijke functie van het ras te helpen voortzetten.

Het eerste programma wordt de Sled Dog Class genoemd op speciale shows . In dit programma worden individuele honden op de proef gesteld door een slee te trekken voor een set afstand en gewicht. Prijzen en certificeringen worden door de ouderclub voor de hond bewaard. Deze evenementen bieden zowel een leuke manier voor mensen om hun honden te exposeren, maar bieden ook een stimulans om winnende sledehonden te fokken.

Een tweede programma is het Sled Dog Degree Program . In dit programma tonen teams van honden hun behendigheid in het harnas. Een team van honden variërend in aantal van zes tot tien. Honden moeten de slee trekken voor een ingestelde kilometerstand en racen voor tijden. Awards en certificeringen voor de individuele winnaars worden opnieuw onderhouden door de Parent Club.

Voor mensen die niet in de buurt van de sneeuwbanken van Alaska wonen, biedt de ouderclub het Working Pack Dog Program . In dit programma kunnen honden prestatieprijzen behalen door gewogen pakketten op paden van verschillende lengtes te dragen. Nogmaals, dit soort beloning geeft een stimulans om de hond in een werksituatie te krijgen.

Ook worden er elk jaar Kennel Awards uitgereikt aan die kennels die excellentie bereiken in het presenteren van hun gezonde en capabele sledehonden in een solo- of teamomgeving. De Werktrofee en De Lombard-Norris Sled Dog Team Award geven kennels de mogelijkheid om te concurreren in verschillende evenementen en punten te verzamelen . Kennels moeten aan alle vereisten voldoen en de awards aanvragen om in aanmerking te komen.

De ouderclub erkent dat er enkele fokkers zijn die een apart ras op de markt brengen, zogenaamd met betere “karbonades” dan de originele Siberische Husky. Potentiële kopers moeten met enige scepsis kijken naar claims dat de Seppala Siberian Sleddog op de een of andere manier een superieure werkhond is. Dit is een ras dat door de geschiedenis heen fokkers heeft toegewijd aan het werkkarakter van de hond en geen conformatienorm.

Verzorgingsvereisten

Siberische husky’s hebben een jas die is gebouwd om koude van -30 ° F te weerstaan. Ze hebben een dikke ondervacht en een toplaag van beschermhaar. Ze worden geboren met slechts een korte pluizige vacht die zal duren tot ze volwassen zijn (ongeveer 10-14 maanden). Een volwassen Siberische Husky verliest alle puppybont en deze wordt vervangen door zijn volwassen tweelaagse vacht.

Siberische Husky’s worden vaak aangehaald als schone honden. Ze zijn meestal vrij van hondengeuren en vereisen geen regelmatig bad. Hun jassen moeten minstens wekelijks worden geborsteld om matten in de ondervacht te voorkomen. In Siberië werpen Siberische Husky’s niet seizoensgebonden af. In warmere klimaten zijn deze honden echter seizoensgebonden overvloedige shedders . Ze zullen hun ondervacht minstens twee keer per jaar “blazen” (vaker in warmere klimaten). Gedurende deze tijd is het verstandig om dagelijks te poetsen om een ​​opeenstapeling van hondenbont te voorkomen.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button