DierenHuis Dieren

Hoe Maltese Honden te Fokken

Onze gratis uitgebreide gids voor het fokken van Maltese honden biedt aanwijzingen voor ethische fokkers van Maltese puppy’s. Van de geschiedenis van het ras tot de beste praktijken bij het fokken van Maltese honden, we behandelen alle gronden zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen.

Wanneer je je afvraagt ​​ hoe je Maltese honden moet fokken , moet je begrijpen dat het allemaal begint met begrijpen hoe hoektanden paren en functioneren seksueel en genetisch . Het fokken van honden vindt min of meer dezelfde reis, ongeacht het ras. Aangezien een Maltezer echter aanzienlijk verschilt van een Duitse Dog, zijn er overwegingen om in gedachten te houden tijdens het fokken van Maltese rashonden.

Achtergrond van de Maltese fokkerij

Het Maltese ras dankt zijn naam aan Malta, een eiland voor de kust van Italië. Het was een bloeiende zeehaven in 3500 voor Christus. Mensen uit veel verschillende delen van de wereld handelden daar.

Oorsprong

De oorsprong van de Maltese hond is enigszins onzeker. Het is misschien niet inheems in het gebied. Sommige experts denken dat het afkomstig is van een ras van het Spitz-type in China. Het is echter vrij duidelijk dat een hond die identificeerbaar is als een Maltezer al in 1000 voor Christus in het Middellandse-Zeegebied werd gevonden. De hond werd aangeduid als “Melitaie” of de Griekse naam voor Malta. Er zijn Griekse keramische stukken ontdekt die het ras uitbeelden. De grote filosoof Aristoteles in de 4e eeuw voor Christus merkte op hoe de hond in perfecte verhouding was voor zijn kleine formaat. Ook vereerden de Grieken hun geliefde huisdieren met graven.

De Maltezer bleef een populair huisdier toen de zonsondergang op de Griekse overheersing aanleiding gaf tot het Romeinse rijk. De Romeinse satirist Marcus Valerius Martialis in de eerste eeuw na Christus beschreef het hondje in een van zijn gedichten:

Issa is dartelender dan de mus van Catulla. Issa is zuiverder dan de kus van een duif.

Issa is zachter dan een meisje. Issa is kostbaarder dan Indiase edelstenen.

Tenzij de laatste dagen dat ze licht ziet haar voor altijd van hem weggrijpen, heeft Publius haar foto laten schilderen.

Romeinse adellijke dames droegen hun huisdieren bijna op de manier als een noodzakelijk accessoire om in het openbaar te worden gezien. In Egypte werd de hond gegeven aan de vrouwen van de harem die geloofden dat het ’s nachts genezing kon genezen. De legende zegt ook dat rond het jaar 60 na Christus de Romeinse gouverneur van Malta, Publius, St. Paul een Maltezer presenteerde als dank voor de inspanningen van St. Paul in de genezing van zijn vader. (St. Paul’s schipbreuk op Malta en de genezing van de De vader van de gouverneur wordt in de Bijbel verteld in Handelingen 28: 1-10 ). De associatie van de hond met genezing leverde het de naam The Comforter .

Beroemde eigenaren

Het ras ging door tot in de middeleeuwen in Europa en werd in China gefokt. In de 16e eeuw herdenkt de Italiaanse dichter Ludovico Ariosto de hond in zijn gedicht “Orlando Furioso” . In Groot-Brittannië, royals zoals Mary Queen of Scots (1542-1587) , Queen Elizabeth I (1533-1603) , en Queen Victoria (1819-1901) [19459013 ] waren allemaal Maltese eigenaren.

Gezelschap

Maltese honden zijn nooit gefokt voor het werk. Ze worden al eeuwenlang gewaardeerd als gezelschapshonden . In de 16e en 17e eeuw probeerden Europeanen selectief de Maltese te fokken tot de grootte van een eekhoorn. Deze inspanningen decimeerden het ras en later fokten fokte het in de bloedlijnen cocker spaniels en poedels om het te herstellen. In het begin van de 19e eeuw waren er ongeveer negen verschillende Maltese rassen. Sommige van deze honden hadden een gedeeltelijke kleur of een effen kleur. De andere sportkleuren van deze honden dan wit werden in Engeland getoond van 1902 tot 1913.

Officiële erkenning

Het ras werd voor het eerst geïntroduceerd in de Verenigde Staten in 1877 als de “Maltese Lion Dog” op de eerste Westminster Show in New York. Het ras werd erkend door de American Kennel Club in 1888.

De eerste Maltese club werd opgericht in 1906 en werd de Maltese Terrier Club of America genoemd. De eerste specialiteit van de Nationale Maltese Club werd gehouden in het Waldorf Astoria Hotel in New York op 30 november 1917. Tegen het einde van de jaren 1950 waren er twee Maltese clubs in Amerika – de Maltese Dog Club of America en de Maltese Dog Fanciers van Amerika. De twee clubs sloten zich uiteindelijk aan bij een enkele ouderclub in 1961, de American Maltese Association .

De rasstandaard werd aanvaard en geratificeerd door de American Kennel Club in 1963.

Temperament

De Maltese honden zijn goedgehumeurd. Hoewel ze klein zijn, hebben ze uithoudingsvermogen. Het zijn actieve metgezelhonden die een wandeling zullen maken met hun eigenaar.

Maltese honden hebben het gezelschap van zijn mensen nodig. Deze honden kunnen last hebben van verlatingsangst als ze te lang alleen worden gelaten. Door hun kleine formaat zijn ze ideaal voor wonen in een appartement. Deze relaxte honden met een zacht karakter zijn geschikte huisdieren in gezinnen met oudere kinderen. Hoewel ze geen bijzonder vervelende hond zijn, zijn ze te klein voor huishoudens met zeer jonge kinderen.

Maltezer kan vatbaar zijn voor blaffen . Deze neiging heeft geleid tot het probleem in Zuid-Korea en Australië van mensen die hun huisdieren achterlaten.

Populariteit

Het veelzijdige en mensminnende Maltese hondenras blijft populair bij het grote publiek. Volgens de ranglijst van de American Kennel Club in 2017 waren ze het 33e hondenras uit 194 in populariteit.

Het Maltese ras heeft door de jaren heen steeds dicht bij deze rang gehandhaafd. Net als in de afgelopen jaren is de Maltezer de raskeuze geweest van belangrijke en beroemde mensen . Oude beroemdheden zoals zanger / acteur Frank Sinatra en actrice Elizabeth Taylor bezaten Maltese honden .

De hond “Harley” van Heather Locklear is vaak met haar gefotografeerd. Leona Helmsley verliet haar Maltezer, “Trouble”, een trustfonds van 12 miljoen dollar, waarmee een Maltezer tot de rijkste hond ter wereld maakt . Ook zorgde een paar miljoen meer dollars van het landgoed Helmsley ervoor dat Trouble in het mausoleum van de familie werd begraven.

Hoe Maltese Honden te Fokken
Het verzorgingsregime moet het poetsen van de tanden van de hond omvatten.

Gezondheidsproblemen bij het fokken van Maltese honden

Maltese zoals de meeste rassen in de Toy-groep zijn langlevende honden. De gemiddelde levensduur is 12-15 jaar oud met honden in de bovenste tieners die veel voorkomen . Maltezen hebben weinig genetisch gerelateerde ziekten. Ook zijn die genetische ziekten en aandoeningen waarvoor het het meest vatbaar is, niet onmiddellijk levensbedreigend.

Patella luxatie

Een niet-bedreigend maar algemeen genetisch probleem van de Maltezer is patella luxation . In deze toestand heeft de hond een probleem met zijn knieschijf die uit zijn plaats komt (“luxatie”). De normale knieschijf functioneert vanaf de aangebrachte plaats in het dijbeen van de hond. De ontwrichting van de knieschijf kan de hond in eerste instantie pijn doen. Normaal gesproken is het enige symptoom echter de ongebruikelijke gang en de kreupelheid van de hond . Patella-luxatie manifesteert zich meestal bij jonge honden rond de leeftijd van vier maanden. Het is een aandoening die niet goed reageert op de behandeling. Chirurgische ingreep kan de dislocatie verhelpen, maar de kans is ongeveer 50% dat deze opnieuw zal optreden. Pijn kan optreden wanneer het ontwrichte gewricht artritis ontwikkelt.

De vervorming in het dijbeen en de knieschijf is genetisch. Sommige hondenrassen zijn er gevoeliger voor dan andere. De Orthopedische Stichting voor dieren rangschikt de Maltese 50e van bijna 200 rassen voor de incidentie van knieschijfproblemen. Voordat een hond wordt gefokt, moet deze op dit probleem worden onderzocht. Honden met de aandoening mogen niet worden gefokt. Kopers van puppy’s moeten verzoeken dat ze voor deze aandoening worden onderzocht en worden gecertificeerd als vrij van deze.

Progressieve retinale atrofie

In PRA degenereren de staven en kegels (d.w.z. fotoreceptoren) van het oog. Deze genetische aandoening kan honden op elke leeftijd treffen. Een vorm ervan ontwikkelt zich bij puppy’s. Het leidt meestal tot blindheid binnen een jaar of twee. Er is geen remedie.

Maltese honden zijn 155e gerangschikt door de OFA in zijn optreden van de ziekte. Er is een genetische test ontwikkeld om een ​​autosomaal recessieve variant van deze ziekte te detecteren. Het genetische type is echter rasspecifiek. De Maltese hond staat niet op de lijst met rassen waarvan is aangetoond dat de tests nuttig zijn. Honden met deze aandoening mogen niet worden gefokt.

Hartproblemen

Maltese rang 117e door de OFA op rassen die het meest getroffen zijn door hartproblemen. Hartproblemen zijn echter de nummer één doodsoorzaak in het ras .

Meer dan twintig procent van de Maltese sterfgevallen zijn te wijten aan hartproblemen waarbij de mitralisklepziekte de primaire is. Bij mitralisklepziekte resulteert zwakte in de kleppen in de achterwaartse bloedstroom. De verstoorde bloedstroom voorkomt dat het zuurstofrijke bloed naar de cellen in het lichaam stroomt. Het is de meest voorkomende oorzaak van een hartruis. De aandoening treft meestal middelbare leeftijd en oudere honden. In het begin zijn er geen duidelijke symptomen. Naarmate de tijd vordert, leidt mitralisklepaandoening tot congestief hartfalen naarmate de klep meer en meer bloed lekt. De hond begint te vertragen in uithoudingsvermogen en kan een hoest ontwikkelen als vloeistof zich begint op te hopen in de longen van de hond.

Bij mensen zou deze aandoening chirurgisch kunnen worden behandeld. Helaas is een operatie geen haalbare optie voor honden. Medicijnen zoals diuretica, ACE-remmers en een zoutarm dieet kunnen worden gebruikt om de hond enige tijd te kopen, maar de toestand zal uiteindelijk fataal zijn.

Aangeboren afwijkingen

Aangeboren afwijkingen zijn de derde belangrijkste doodsoorzaak in het Maltees . Drie van de belangrijkste zijn:

  1. levershunts ,
  2. colitis en
  3. hydrocephalus .

In lever shunts , het kanaal dat bloed naar de lever voert voor ontgifting is misvormd en niet goed verbonden met het orgaan. Bloed wordt niet goed gezuiverd. Pups die met deze aandoening worden geboren, zullen niet goed groeien. Symptomen zijn onder meer desoriëntatie en epileptische aanvallen. Levershunts kunnen chirurgisch worden gecorrigeerd.

Colitis betekent ontsteking in de dikke darm van de hond. Verschillende ziekten kunnen colitis veroorzaken, waaronder de ziekte van Crohn en inflammatoire darmaandoeningen. Symptomen zijn onder meer diarree en krampen. Diarree kan bloederig zijn. Colitis komt en gaat meestal met opflakkeringen van verschillende ernst. Symptomen ervan kunnen medisch worden behandeld, maar er is geen remedie.

Honden geboren met hydrocephalus hebben lekkage van hersenvocht in de schedel. Bij jonge puppy’s is dit niet altijd meteen duidelijk. Borden omvatten een groot fontanel (de zachte plek op de bovenkant van het hoofd), een koepelvormig hoofd en ogen die naar beneden kijken. De lekkage van de vloeistof veroorzaakt verhoogde druk op de hersenen. Naarmate de druk toeneemt, kan de hond epileptische aanvallen krijgen en moeite hebben met normaal lopen. Hydrocephalus kan leiden tot onomkeerbare hersenschade en de dood. Het kan chirurgisch worden behandeld. Honden met een van deze aangeboren aandoeningen mogen niet worden gefokt.

Ingestorte luchtpijp

Het kraakbeen van de luchtpijp of luchtpijp kan verzwakt raken en beginnen in te storten. Deze zwakte is een genetisch probleem dat vaak wordt gezien bij speelgoedhondenrassen. De symptomen zijn onder meer een toeterende hoest en een blauwachtige tint langs de tandvleesrand. De beste behandeling is een operatie, maar medicijnen kunnen hoesten en moeizame ademhaling verlichten.

De aandoening kan gebeuren bij honden van alle leeftijden, maar de gemiddelde startleeftijd is zes jaar oud. Obesitas is een risicofactor voor de ontwikkeling van de aandoening. Honden met een bekende aanleg voor de aandoening moeten een harnas dragen en geen kraag.

Overmatig likken

Een veel voorkomend probleem met het Maltees is overmatig likken . Oorzaken van het gedrag variëren van behandelbare pootproblemen zoals een schimmelinfectie tot dingen als verveling en verlatingsangst. Sommige Maltezen lijken deze obsessieve-compulsieve stoornis te ontwikkelen als een manier om de aandacht van hun eigenaren te trekken.

Maltese honden fokken

Het fokken van Maltese honden is relatief eenvoudig dankzij het feit dat het ras over het algemeen gezond is. Er is een krimpende trend, maar de meeste ethische fokkers weigeren deze te volgen, wat het ras redt. Stambomen lezen is de sleutel voor alle fokkers om de juiste honden bij elkaar te mixen en matchen.

Nestgrootte

In het algemeen hebben speelgoedhonden kleinere nesten. De gemiddelde nestgrootte is 2-5 puppy’s met singletons niet ongewoon. Hoewel Maltezen zeer kleine honden zijn, zijn ze niet anatomisch onevenredig. Speelgoedhonden hebben een licht verhoogde snelheid van keizersnede geboorten , maar een Maltese dam moet normaal kunnen whelp.

Hoe Maltese Honden te Fokken
Nesten met één puppy zijn niet ongewoon bij het fokken van Maltese honden.

Paringsoverwegingen

Gemiddeld bereiken Maltese honden seksuele volwassenheid na zes tot acht maanden. Ze presenteren als ras geen specifieke problemen met betrekking tot het paren. Net als bij andere rassen, is het verstandig om een ​​teef minstens een paar normale hittecycli te laten hebben vóór de zwangerschap. Speelgoedrassen hebben een enigszins verhoogde behoefte aan een c-sectie, maar anatomisch Maltees zijn een goed geproportioneerd ras dat het grootste deel van de tijd normaal en zonder veel menselijke hulp kweekt.

Maltese honden en Maltese puppy’s zijn vanwege hun kleine omvang vatbaarder voor hypoglykemie of lage bloedsuiker . Een puppy of hond met hypoglykemie kan gedesoriënteerd, slaperig en onstabiel lijken. Het kan glazige ogen hebben en als de aandoening niet wordt behandeld, kan het epileptische aanvallen krijgen. Honden met hypoglykemie kunnen hun temperatuur niet regelen. Dit probleem is potentieel levensbedreigend voor puppy’s. Ook heeft een hond met een portosystemische levershunt een verhoogd risico op hypoglykemie. Een hond die een beetje honing of Karosiroop op de tong krijgt, zal snel herstellen van de effecten van een lage bloedsuikerspiegel. Een Maltezer moet worden geobserveerd op hypoglykemie nadat hij langdurig aan het sporten is geweest.

De trillingen van hypoglykemie kunnen worden verward met die van White Dog Shaker Syndrome . Bij dit syndroom zullen honden hele lichaamstrillingen hebben. Honden van beide geslachten en alle leeftijden kunnen het syndroom vertonen. De aandoening is niet te genezen en varieert in ernst. De hoofdbehandeling is corticosteroïden. De prognose voor de meeste honden is goed. De aandoening verdwijnt meestal na een paar weken behandeling. Een paar honden moeten hun hele leven lang medische behandeling ondergaan.

Theekopje Maltees / kruisen

Een gezonde Maltezer moet van vier tot zes pond wegen (de standaard vermeldt niet meer dan zeven pond). De Maltezer is een van de rassen geadverteerd in een theekopmaat . Deze honden zijn selectief gefokt om minder dan vijf pond te wegen. Theekopje Maltees kost meer dan een Maltees van normale grootte. Ook hebben theekopjesversies van de Maltezer meer kans op ernstige gezondheidsproblemen .

Sommige fokkers zullen een Maltezer kruisen met een poedel om te maken, die zal worden geadverteerd als een Maltipoo . Dit is een van de vele populaire poedelkruisen. De Maltipoo heeft het voordeel van twee rassen met weinig afstotende genetica. Dit type “ designerhond ” kan een hoger prijskaartje met zich meebrengen.

Verzorgingsvereisten

De rasstandaard vereist dat Maltezen een volledig witte vacht hebben . Enige kleur of citroen op de oren is toegestaan ​​maar niet wenselijk. Maltezen hebben haar, geen vacht. Het ras heeft geen ondervacht. Maltezen werpen minder snel af dan andere rassen. Soms wordt het ras geadverteerd als een hypoallergeen ras . Geen enkel ras is echter volledig hypoallergeen. Het belangrijkste allergeen bij een hond is niet de vacht / haar maar de huidschilfers. Dander is de dode huid die alle honden werpen. Toch maakt de vermindering van het verlies voor sommige mensen een verschil in het niveau van allergiesymptomen.

Het haar is zijdeachtig en voor een exterieurtentoonstelling is een enkele laag lange vacht vereist. De vacht moet worden geborsteld met een speldenborstel. Een vacht die niet vaak wordt geborsteld, wordt snel mat. Een Maltezer kan een geelachtige vlek onder de ogen ontwikkelen . Deze vlekken kunnen worden verlicht door vaak te baden of een washandje. Er zijn speciale doekjes op de markt om dit veel voorkomende verzorgingsprobleem te verwijderen. Af en toe is de ontwikkeling van traanvlekken te wijten aan een infectie. Als dit de oorzaak is, kan een dierenarts een antibioticum zoals cephalexin voorschrijven. Het verzorgingsprogramma moet het poetsen van de tanden van de hond omvatten. Maltezer kan ernstig tandbederf hebben, omdat het ras de neiging heeft om door malocclusie beten te hebben .

Veel Maltese eigenaren kiezen voor de kortere en gemakkelijker te onderhouden “puppy-snit” wanneer de hond zich niet opmaakt voor een exterieurtentoonstelling. De vacht moet recht zijn. Een krullende vacht is een ernstige fout. Krullend haar wordt veroorzaakt door een recessief gen. Optigen verkoopt een eenvoudige genetische test die aantoont of een hond drager is van het gen.

De neus van een Maltezer moet zwart zijn. Een pigmentverlies kan de neus bruin of zelfs roze maken. Dit pigmentverlies treedt meestal op in de wintermaanden. Eigenaren van Maltezer noemen de onregelmatig gekleurde neus een winterneus . De neus zal weer zwart worden wanneer hij wordt blootgesteld aan zonlicht.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button