DierenHuis Dieren

Hoe Lang Zijn Honden Zwanger?

Bij honden varieert de zwangerschapsduur of draagtijd en kan moeilijk te bepalen zijn. Dit komt doordat het sperma van de man een paar dagen leeft en omdat bevruchte eieren tot 48 uur nog steeds vruchtbaar zijn. Daarom is het niet altijd de tijd van het paren die de zwangerschap bepaalt, maar eerder de natuurlijke volgorde van opeenvolgende gebeurtenissen bij beide dieren.

Om een ​​nauwkeurigere meting te verkrijgen , zorgt hormoontest voor een stabielere meting . Deze metingen kunnen exacte dagen geven waarop de progesteronspiegels het hoogst zijn, dagen waarop de teef interesse had gehad in het paren, en de dagen vanaf de eerste dag van de diestruscyclus.

Hoe lang is een hond zwanger?

Hoe Lang Zijn Honden Zwanger?

Volgens de American Kennel Club is de gemiddelde draagtijd van de hond 63 dagen . Na de conceptie van een bevruchte eicel zijn vrouwelijke honden ongeveer 9 weken of tussen 58 en 67 dagen vanaf de fokdatum zwanger. De gemiddelde lengte van de zwangerschap van een hond hangt echter af van verschillende factoren, waaronder de grootte van de moeder, de nestgrootte en het gemiddelde van de gezinslijn.

Verder kan de duur van een zwangerschap bij honden langer worden geleefd, bijvoorbeeld vanwege de nestgrootte . Grotere nesten zijn meestal korter omdat het gebrek aan ruimte vroege arbeid kan veroorzaken. Dit betekent dat er extra ruimte in de baarmoeder is voor groei met kleinere puppytellingen. Evenzo hebben kleinere pups de neiging om langer zwanger te zijn in vergelijking met grotere rassen. Deze twee factoren gaan meestal hand in hand bij het bepalen van de tijd.

Bovendien kun je de geschiedenislijn van de familie van zwangerschappen volgen om te helpen bepalen of ze de neiging hebben om door de hele lijn waar te fokken. Wat betreft om te bepalen of een pup te vroeg is , houd er rekening mee dat rond dag 58 de vroegste is waarin een moeder kan bevallen en nog steeds als veilig wordt beschouwd zoals gewoonlijk, puppy’s die eerder zijn geboren de dag eindigt vaak doodgeboren of sterft binnen een paar dagen.

Hoe lang zijn honden aan het bevallen?

Hoe Lang Zijn Honden Zwanger?

Vrouwelijke honden hebben de neiging om gedurende 12 tot 24 uur en van 1 tot 24 uur in de vroege bevalling te werken tijdens de actieve tweede fase van de bevalling waarin de bevalling plaatsvindt.

Tijdens de laatste fase van de bevalling zal de baarmoederhals van een dam beginnen te verwijden en haar baarmoedercontracties zullen beginnen en worden sterker en pijnlijker door de uren heen. Een hond die in dit stadium volledig aan het bevallen is, vertoont extreme tekenen van pijn en ongemak zoals hijgen, zeuren, rillen en sommige kunnen zelfs overgeven. Deze arbeidsfase is ook de langste. Tegen het einde van deze fase, vlak voordat de pups worden afgeleverd, zal haar baarmoederhals zijn maximale grootte hebben bereikt.

Vaak kunnen fokkers zich bewust zijn van de eerste tekenen van arbeid voordat dilatatie en weeën optreden. In de pre-labor fase van zal een dam vaak weigeren te eten en extreem rusteloos worden totdat ze actieve arbeid verricht waarin de dam gedurende deze tijd een zwarte bol in haar vulva zal vertonen die de nakomelingen vasthoudt. Gedurende deze tijd, wanneer de moeder in haar duwfase is, mag deze zak niet worden verbroken totdat de puppy’s eruit zijn. Dammen weten van nature en instinctief hoe ze de zak zelf kunnen openbreken, maar in het geval dat niet, zullen fokkers en eigenaren moeten ingrijpen. Op dezelfde manier kunnen dammen het koord zelf afsnijden, maar hebben ze misschien hulp nodig door een knoop te maken en tussen de placenta en de knoop te snijden. Op dit moment wordt fokkers geadviseerd om krachtig over de dam te wrijven om te helpen bij het elimineren van resterende vloeistoffen die zich toevallig in haar bevinden.

Fokkers moeten de moeder verlaten met haar puppy’s en intimiteit aanmoedigen, omdat haar krachtige likken ervoor zorgt dat de puppy’s ademen en uiteindelijk evolueren. Fokkers moeten extra waakzaam zijn tijdens het geboorteproces. Veel voorkomende risico’s zoals dystocia , baarmoederbreuken, foetale absorptie , puppy’s die niet goed ademen, of een probleem dat mogelijk een nood-C-sectie vereist zich voordoen en moeten tijdig worden aangepakt. Bovendien zijn sommige factoren die de timing beïnvloeden te wijten aan het ras van de dam. Kleinere rassen, zoals speelgoedrassen, kunnen een week te vroeg leveren, terwijl een groter ras enige vertraging in levertijden kan vertonen.

De 3 fasen van zwangerschap bij honden

De draagtijd voor honden is relatief kort in vergelijking met zwangerschappen bij mensen waarbij de puppy’s zich snel ontwikkelen tijdens een proces van twee maanden.

Hoe Lang Zijn Honden Zwanger?

Fase 1 – Eerste zwangerschap

Hoe Lang Zijn Honden Zwanger?

De implantatie van de embryo’s vindt meestal plaats rond de 5e dag van de zwangerschap.

Tijdens de eerste fase van de zwangerschap bij honden komen embryo’s door de baarmoederhoorns op ongeveer de 7 e dag van de zwangerschap. Dan, rond dag 16, zijn de bevruchte embryo’s genesteld in de baarmoederslijmvlies van de dam terwijl de foetus begint vorm te krijgen en vervolgens, rond dag 28 tot 30, kunnen hartslagen worden gedetecteerd. Op dit moment moet een fokker letten op veel voorkomende symptomen zoals verhoogde eetlust, ochtendmisselijkheid, duidelijke vaginale afscheiding en een meer attente, behoeftige houding in de dam.

Fase 2 – Zichtbare groei

Hoe Lang Zijn Honden Zwanger?

De tweede fase betekent zichtbare groei in de zich ontwikkelende foetus . In de eerste dag van de tweede fase worden oogleden en tenen gevormd en tegen de 40 e dag worden klauwen zichtbaar. Enkele dagen daarna beginnen de vacht en het skelet van de foetus te vormen en tegen dag 50 kunnen dierenartsen bepalen hoeveel pups in het nest zijn. Zoek in deze fase naar tekenen zoals nestelen, gewichtstoename, toegenomen plassen, verhoogde dan later verminderde eetlust en zichtbare foetale beweging in de buik.

Fase 3 – Ontwikkeling van de foetus

Hoe Lang Zijn Honden Zwanger?

In de derde en laatste fase van een zwangerschap bij honden, moet de ontwikkeling van de foetus rond dag 58 voltooid zijn . In deze fase zullen de puppy’s zich instinctief voorbereiden op de bevalling door in positie te komen in het geboortekanaal. Symptomen om in deze fase op te letten zijn een plotselinge daling van de lichaamstemperatuur, rusteloos gedrag, afname van de tailleomvang terwijl puppy’s door het kanaal reizen en hijgen of rillen en zelfs graven.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button