DierenHuis Dieren

Hoe een Hondenfokprogramma te Starten?

In eenvoudige woorden, hondenfokprogramma’s zijn plannen die specifiek zijn ontworpen om honden van hoge kwaliteit te produceren in termen van gezondheid, temperament en persoonlijkheid

Laten we eerlijk zijn: het fokken van honden is moeilijk . Maar als je altijd al van uitdagingen hebt gehouden en geïnteresseerd bent in het fokken van hoogwaardige honden, maar geen idee hebt waar je moet beginnen, dan staan ​​we voor je klaar! Er is ongetwijfeld vraag naar honden van het topras over de hele wereld. Het is echter niet zo eenvoudig om honden van hoge kwaliteit op te voeden als het lijkt. Hondenfokkers moeten verantwoordelijk, bepalend zijn en bovendien moeten ze een perfect hondenfokprogramma hebben dat past bij hun visie.

Als fokker is het van essentieel belang dat u een diepgaande kennis van heeft van het ras dat u grootbrengt en een gunstige omgeving creëert voor hun groei en ontwikkeling.

Waarvoor gebruiken hondenfokkers een fokprogramma?

Vaker wel dan niet, wordt een hondenfokprogramma ontwikkeld en strikt gevolgd door professionele fokkers en hobbyisten. Het is een plan dat, als het wordt gevolgd, zal resulteren in het creëren van de ideale honden – in uiterlijk, doel en temperament!

Er zijn verschillende redenen waarom fokkers een hondenfokprogramma ontwikkelen:

USP

Waarom honden fokken als ze het bestaande zwembad binnen je ras niet verbeteren? Als je een goed fokprogramma hebt, is de kans groot dat je een hond van hoge kwaliteit kunt fokken met topstambomen en met sterke bloedlijnen. Een fokprogramma is een geweldige manier om alle gebieden te markeren waar uw honden superieur zijn aan andere honden .

Visie

Professionele hondenfokkers hebben een visionaire benadering. Dit helpt hen om het fokprogramma dienovereenkomstig aan te passen om de doelen te bereiken. Maar het is ook waar veel hondenfokkers waanvoorstellingen krijgen. Ambitie mag nooit synoniem zijn met waanideeën – zorg ervoor dat je je programma naar een plaatselijke of nationale rasvereniging stuurt voor opbouwende kritiek.

Begeleiding

Fokken kan ongetwijfeld een tijdrovend proces zijn. In zo’n geval hebben fokkers vaker wel dan niet de neiging om gefrustreerd te raken vanwege de lange draagtijd die het met zich meebrengt. Een fokprogramma houdt de fokkers op koers en herinnert hen aan hun langetermijndoelen . Vergeet niet dat om te weten of het fokken succesvol is, je moet wachten op de zwangerschap, en dan een paar jaar om de volwassen puppy’s te beoordelen … Het kost tijd!

Wanneer een nieuw fokprogramma voor honden ontwerpen?

Een hondenfokprogramma werkt als elk ander bedrijfsmodel en vereist behoorlijk wat onderzoek en veel expertise . Als je de eerste keer fokker bent, zijn hier een paar dingen waar je voor moet zorgen voordat je je fokprogramma start:

  • Leer jezelf voldoende over het ras en de rasstandaard
  • Heb geen haast. Laat je hond eerst opgroeien en voltooi al zijn gezondheidscertificeringen.
  • Laat uw hond grondig onderzoeken door uw arts en zorg ervoor dat ze alle vereiste vaccins hebben.

Als u eenmaal expert bent in uw ras en in de meeste hondenfokconcepten , kunt u beginnen na te denken over uw eigen bloedlijn. Dit betekent dat je niet zoveel van je hond moet genieten dat je besluit hem door de jaren heen te fokken.

Hoe moet een ideaal fokprogramma voor honden eruitzien?

Voordat u een hondenfokprogramma start, is het essentieel om alle inhoud of functies te kennen die een nieuw hondenfokprogramma moet hebben om succesvol te zijn. Uiteraard heeft elke fokker zijn eigen richtlijnen en geen fokprogramma is hetzelfde. Als u echter geen van de onderstaande dingen opschrijft, stelt u zich in op fouten.

Houd er rekening mee dat een hondenfokprogramma over het algemeen wordt opgeschreven, maar veel fokkers van oude scholen zetten het nooit op papier. In plaats daarvan werd het in hun gedachten gehouden en werd het generatie na generatie gedeeld. Tegenwoordig zou ik aanraden het op te schrijven om eraan vast te houden .

Rasstandaard

De eerste stap naar het hebben van een ideaal hondenfokprogramma is het kennen van uw hond – zijn ras, zijn fokstandaard en stamboom. Dit is wat de kwaliteit zal bepalen van uw honden die u fokt en of ze rasecht zijn.

Rasstandaarden zijn lijsten van rasspecifieke fysieke en temperamentvolle kenmerken. Bij het fokken van honden wordt het ten zeerste aanbevolen om ervoor te zorgen dat uw hond en hun partner aan zoveel mogelijk normen voldoen. Dit zal u helpen bij het fokken van hoogwaardige honden.

Om meer te weten te komen over uw hondenstandaard, analyseert u de honden zelf aan de hand van de standaard. Als alternatief kunt u ook de hulp inroepen van een expert – mentor, fokker, rechter. Je kunt ook proberen de United Kennel Club of de websites van de American Kennel Club te bekijken om meer te weten te komen over je ras en zijn trends. Neem contact op met uw plaatselijke en nationale rasverenigingen, deze zijn over het algemeen zeer vindingrijk.

Gezondheidsproblemen

Ongetwijfeld is het minste wat je zou verwachten een hond met een slechte gezondheid te fokken. Vaak faalt een heel fokprogramma smerig als de fokker een hond kiest met een erfelijke ziekte of een genetische aandoening [19459334] .

Om ervoor te zorgen dat u aan het begin van uw fokprogramma een gezonde hond kiest, moet u de gedetailleerde medische geschiedenis van de hond achterhalen. Op deze manier zorgt u ervoor dat de hond geen erfelijke ziekte heeft. Er zijn ook betrouwbare DNA-tests beschikbaar.

Zorg er verder voor dat u tijdens het programma regelmatig gezondheidscontroles van uw honden uitvoert om een ​​juiste diagnose en behandeling van onderliggende gezondheidsproblemen te vergemakkelijken voordat deze groot wordt.

Fokkers moeten ook grondig onderzoek doen naar gezondheidsproblemen die veel voorkomen in het ras dat ze ontwikkelen. Door vooraf de oorzaken van de ziekten te kennen, kunt u effectieve stappen in de goede richting zetten. Het onderhouden van een goede relatie met uw dierenarts is de sleutel om snel te handelen indien nodig.

Vaardigheidsdoelen en doel

Wanneer u een hondenfokprogramma ontwikkelt, moet u duidelijk zijn met uw einddoel en moet u een meetbaar doel hebben met betrekking tot het soort honden dat u wilt opvoeden. Het fokken van honden kan natuurlijk een winstgevend avontuur zijn en daarom is de beslissing van de fokkers over het ras dat ze willen ontwikkelen afhankelijk van het doel of de baan waarin ze willen dat hun honden uitblinken.

Veel fokkers ontwikkelen bijvoorbeeld programma’s om ideale huisdieren te fokken. Weer andere fokkers kiezen rassen waarvan in het verleden bekend is dat ze goede boerderijhonden of waakhonden maken.

Voordat u een hondenfokprogramma start, is het essentieel om de vaardigheidsdoelen en het doel te bepalen van de honden die u van plan bent te fokken. Dit is ook noodzakelijk omdat het een van de belangrijkste factoren is als het gaat om het bepalen van de prijs van de honden . Probeer niet iedereen te plezieren. Kies in plaats daarvan een kleine klus en zorg ervoor dat uw honden er de beste in zijn, zonder twijfel.

Afhankelijk van het doel dat u van plan bent om uw honden te dienen, of ze nu naar een gezin gaan als huisdier, naar een vereniging als geleidehonden, of naar een vermogende persoon als showhonden, kunt u halen een betere prijs door uitstekend.

Uiterlijkdoelen

Ongeacht de persoon waarvoor je de hond fokt, een gezond ogende hond is geliefd bij iedereen . Daarom is het van essentieel belang om het uiterlijk van de hond in gedachten te houden wanneer u met een fokprogramma begint. Dit zou je helpen bij het aantrekken van klanten, want vaker kiezen kopers vaker voor een goed uitziende hond met een glanzende vacht, perfecte poten en gezonde ogen.

Als uw honden zijn gefokt om een ​​duidelijk omschreven doel te dienen (boerderijhonden, racehonden, enz.), Wilt u ervoor zorgen dat hun uiterlijk hun uitmuntendheid bij het uitvoeren van dergelijke taken vergemakkelijkt.

Elk hondenras heeft zijn eigen speciale fysieke kenmerken. Hoewel sommige hondenrassen een lange en zware vacht hebben, hebben anderen een korte borstelige vacht. De kleur van de ogen, de bocht van de staart en de vorm van de oren verschillen ook.

Er zijn echter enkele veel voorkomende fysieke eigenschappen van alle gezonde honden die u in uw doelen moet opnemen. Het wordt sterk aanbevolen om te streven naar functies zoals een schone en glanzende vacht , geurvrije oren en frisse adem om snelle kopers aan te trekken.

Temperamentdoelstellingen

Vaker wel dan niet kopen mensen een hond met een specifiek doel in gedachten. Ze willen misschien een hond om hun huis te bewaken, of om hen te helpen in de landbouw, of ze zijn op zoek naar iemand die gewoon kan fungeren als speelkameraadje voor hun kinderen. Gebaseerd op het doel waarvoor ze de hond willen, zoeken ze ook naar een specifiek soort temperament bij honden.

Mensen die op zoek zijn naar een hond als speelkameraadje of familiehuisdier, willen dus een hondenras dat speels en lief is. Aan de andere kant willen degenen die op zoek zijn naar een boerderijhond een hond die kalm en hard werkt met een onvermoeibare drive.

Wanneer u een hondenfokprogramma start , moet u ervoor zorgen dat u temperamentdoelen in het programma opneemt, zodat u kunt werken aan het subtiel verzachten of verharden van het temperament van de honden, afhankelijk van het doel dat u bent fokken ze voor.

Een belangrijk punt om in gedachten te houden is echter om ervoor te zorgen dat de honden die u in eerste instantie voor uw programma kiest, van een stabiel temperament zijn. De honden moeten niet verlegen of te vriendelijk zijn. Bovendien wordt het ten zeerste aanbevolen om fokhonden te vermijden die agressief zijn tegenover andere honden of mensen.

Bloodlines of Interest

Om een ​​fokprogramma te starten, hoeft u niet alleen het juiste hondenras te kiezen, maar ook een sterke bloedlijn, zodat uw honden gezonde puppy’s kunnen produceren. Bloedlijnen zijn belangrijk omdat sterke bloedlijnen waarvan van oudsher bewezen is dat ze sterke en gezonde honden produceren zeker zullen zorgen dat uw fokprogramma in de loop van de tijd een succes wordt.

Aan de andere kant wordt de bloedlijn met honden die zijn bezweken aan genetische ziekten of een algemeen laag sterftecijfer onder pups hebben, als zwak beschouwd.

Terwijl een bloedlijn kiezen voor je fokprogramma, stel je een strategie op door een lijst te maken van alle genomineerde bloedlijnen en de voor- en nadelen van elk van hen te schrijven. De bloedlijn die een groter aantal fysiek en mentaal fit honden heeft en heeft bewezen dat zijn vaardigheden moeten een topkeuze zijn.

Richtlijnen voor het oprichten van aandelen

Als u eenmaal het hondenras hebt bepaald dat u wilt ontwikkelen, is de volgende stap het kiezen van de fokdieren die zullen worden gebruikt voor het fokken van de eerste nesten. Als u een handvol interessante bloedlijnen hebt geselecteerd, moet u uw basisvoorraad daaruit kiezen.

Nadat u een hondenfokprogramma bent gestart, moet u ook partners vinden voor uw fokdieren. Deze partners moeten idealiter afkomstig zijn van andere hondenfokprogramma’s die ervoor zorgen dat u een sterke bloedlijn voor uw honden kunt behouden.

Hoe een Hondenfokprogramma te Starten?

Fokstrategie

Het is raadzaam om een ​​ langetermijn fokstrategie vast te leggen om uw hondenfokprogramma actief te houden. Het fokken kan op twee manieren worden gedaan. De eerste is de inteeltmethode waarbij honden die nauw verwant zijn aan elkaar, zoals broers en zussen of neven, met elkaar worden gepaard. Dit resulteert in een extreem puur hondenras dat alle karaktereigenschappen heeft van een rashond van topkwaliteit – maar ook dramatisch de slechte gezondheidstoestand verhoogt!

De tweede methode omvat het fokken van niet-verwante honden . Dit is een langzamere vorm van fokken, maar het wordt ook beschouwd als veel veiliger omdat het paren van niet-verwante honden de kansen elimineert dat de pups een genetisch defect ontwikkelen door overerving van een recessief gen. Deze methode bevordert ook genetische diversiteit bij honden, wat een van de gewenste eigenschappen is. Er zijn hondenfoktechnieken gevonden tussen deze twee in, zoals oplopend .

Verkoop- en marketingstrategie

Het uiteindelijke doel van een hondenfokprogramma is het ontwikkelen van goed gefokte honden voor verkoop aan vertrouwde eigenaars. Het fokken van honden is slechts de helft van het programma, terwijl de andere helft geschikte potentiële kopers aantrekt . Net als voor elk ander bedrijf, moet er een verkoop- en marketingstrategie zijn, zodat u kunt communiceren met de doelgroep van klanten en uw honden en hun unieke kenmerken kunt presenteren aan de juiste doelgroep.

De marketingkanalen die u gaat gebruiken voor het verkopen van de honden, moeten vooraf worden ingesteld. Bepaalde soorten honden, zoals honden die worden gefokt voor service of voor specifieke doeleinden , zoals de landbouw, moeten uitsluitend worden verkocht aan hun beoogde klanten. Dit kan worden gedaan door hondenshows bij te wonen . Online marketing is ook een geweldige manier om de zichtbaarheid van uw programma te vergroten en meer klanten binnen te halen, vooral op sociale media , of via uw -website .

Feedbackloop

Last but not least moet u altijd een benchmarkstrategie voor de honden hebben, zodat u ze gemakkelijk kunt meten aan de hand van de metrics die u voor uw programma heeft vastgesteld. . Het is ook belangrijk om objectief te zijn en open te staan ​​voor feedback van klanten en andere fokkers. Dit zal u helpen bij het identificeren van uw zwakke plekken en zal u verder helpen bij het verbeteren van de bloedlijn van uw honden voor toekomstig fokken.

Moet ik mijn hondenfokprogramma online publiceren?

Absoluut! Als u uw hondenfokprogramma online publiceert, krijgt u constructieve feedback . Door deskundige opmerkingen en tips van meer ervaren fokkers te krijgen, kun je je programma verbeteren. Voor een succesvol hondenfokprogramma is het immers essentieel om een ​​objectieve aanpak te hebben.

Kan ik mijn hondenfokprogramma in de loop van de tijd bijwerken?

Om een ​​succesvolle fokker te zijn, is het noodzakelijk uw fokprogramma bij te werken als de behoefte zich voordoet . Het wordt echter aanbevolen om het programma pas na de eerste paar nestjes aan te passen. Dan bent u in een betere positie om te weten wat er misgaat.

Klaar om je eigen hondenfokprogramma te lanceren? Heb je vragen? Schrijf ons in de reacties hieronder!

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button