BorduurwerkBreien en haken

Hoe Breinaalden te Kiezen

Breien is een van de oudste kunstvormen. Tegelijkertijd verliest breien zijn populariteit niet in onze tijd. Integendeel: als in de oudheid alleen de uitverkorenen met breien bezig waren, kan nu iedereen het zich eigen maken.

Welke kennis is nodig om te breien? Strikt genomen zijn er slechts drie punten: hoe bepaalde lussen worden gebreid, hoe patronen worden gelezen en welke breinaalden u moet kiezen om te breien. We zullen het artikel van vandaag wijden aan de kwestie van breinaalden.

Waar zijn breinaalden voor?

Om te beginnen zijn breinaalden onderverdeeld in vier hoofdtypen.

Rechte breinaalden – worden alleen gebruikt voor het breien van een directe stof. Dit zijn dubbele breinaalden met stopjes aan de uiteinden.

Hoe Breinaalden te Kiezen

Rondbreinaalden – gebruikt voor rondbreien, vaak ook voor directe webben. Dit zijn twee korte rechte breinaalden verbonden door een flexibel koord of vislijn.

Hoe Breinaalden te Kiezen

Breinaalden – Geschikt voor het breien van kousen (sokken) in een cirkel. Dit zijn korte breinaalden, meestal vier of vijf in een set.

Hoe Breinaalden te Kiezen

Extra breinaalden – worden gebruikt om details (de ingang van de zak, de duim op de handschoen) of complexe ornamenten (“vlechten”) uit te breien. Dit zijn korte breinaalden, vaak gekruld.

Hoe Breinaalden te Kiezen

De keuze van breinaalden

Uit de vorige paragraaf komt de conclusie zelf naar voren: voor elk individueel product heb je je eigen soort breinaalden nodig.

Hoe breinaalden voor beginners te kiezen Er is hier geen universeel advies: je kunt je intuïtie gebruiken, of anders (wat makkelijker is) de ervaring van professionals. Dus, heb je besloten wat je gaat breien?

Meestal worden beginnersbreisters geadviseerd om met iets eenvoudigs te beginnen. Brei eerst een sjaal of snood, dan een muts en dan kun je sokken, handschoenen of zelfs een trui aantrekken! Je krijgt de kans om allerlei soorten breinaalden uit te proberen!

Welke breinaalden om een ​​snood of sjaal te breien? Het hangt allemaal af van welk model je kiest. Als u een eenvoudige sjaal breit, die vervolgens in een cirkel sluit, heeft u gewone rechte breinaalden nodig. Wilt u rondbreien proberen? Kies voor rondbreinaalden met een koordlengte van 80-100 cm.

Welke breinaalden om te kiezen voor breimutsen? Ook hier zijn rondbreinaalden handig. Maar de lengte van het koord zou al minder moeten zijn: 40-60 cm.

Hoe breinaalden voor sokken kiezen? Voor sokken zijn kousennaalden geschikt. Een meer gebruikelijke manier om te breien met vijf breinaalden.

Welke breinaalden zijn het beste voor het breien van grote items: truien, jurken, rokken? Hier heb je misschien een heel arsenaal aan breinaalden nodig! Soms is dit alleen mogelijk met rechte breinaalden, maar sommige modellen hebben ook rondbreinaalden nodig (voor het breien van mouwen en kragen) en hulp (voor het breien van details en patronen).

Hoe de maat van breinaalden kiezen?

Dus met de soorten breinaalden hebben we besloten. Maar dit is niet voldoende. Het is erg belangrijk om te begrijpen hoe u de maat van de breinaalden voor garen kiest. Immers, als de breinaalden te dik zijn, zal het breien los en vaag zijn. En te dunne breinaalden maken het breien te dicht, strak. In beide gevallen zal het niet mooi uitpakken – de breinaalden moeten overeenkomen met het garen volgens het nummer.

Hoe het aantal breinaalden bepalen? Door hun dikte. De dikte van de breinaald is het nummer. Zo hebben breinaalden nr. 2 een dikte van 2 mm.

Hoe Breinaalden te Kiezen

Het is net zo belangrijk om de juiste breinaalden in lengte te kiezen. Als de stof vrij breed is, is het lastig om op korte breinaalden te breien. En als je het werk uitstelt, kan het zelfs van de breinaalden springen. Hoe breder de stof, hoe langer de naalden die je nodig hebt. Het is niet nodig dat het breiwerk volledig past, zoals een laken aan een touw – het is voldoende dat het met lichte plooien op de naald gaat liggen.

En toch, hoe kies je de juiste breinaalden voor garen? Vrij eenvoudig. De dikte van de naalden (dat wil zeggen hun grootte op nummer) moet 1 meer zijn dan de dikte van het garen. Dat wil zeggen, de nummer 2 breinaalden zijn geweldig voor het breien van 1 mm dik garen. Nuance: als het garen complex is (pool, dons, met pailletten), is het beter om breinaalden 2-3 mm dikker te nemen dan garen zonder rekening te houden met de pool. In dit geval wordt breien eleganter.

En wat als je kiest voor garen in onze winkel? Inderdaad, op een afstand om de dikte van het garen te meten, werkt niet. In dit geval heeft u een correspondentietabel nodig van breinaalden en garen:

Garen, lengte 100 g, in meter Aantal naalden
800 1,5 … 3
400 2 … 3,5
300 3 … 4,5
200 4 … 5
150 5 … 6
100 6 … 8
50 of minder 9 … 15

Hoe breinaalden voor garen kiezen op basis van het materiaal?

En nog een belangrijke vraag: van welk materiaal kiezen breinaalden? Breinaalden zijn immers anders, maar is het handig om ze te breien? Het materiaal van de spaken wordt gekozen afhankelijk van de samenstelling en textuur van het garen.

Breinaalden Geweldig voor het breien van wol en acryl. Ze zijn behoorlijk glad en een losse, zachte draad beweegt heel goed langs hun oppervlak. Metalen spaken zijn eeuwig. Ze zijn niet zo gemakkelijk te breken.

Hoe Breinaalden te Kiezen

Voor glad garen zoals zijde of viscose, maar ook voor opengewerkte breien, is het beter om te nemen bamboe of houten breinaalden – ze zijn minder glad dan andere soorten. Bamboe of houten breinaalden zijn ook erg goed voor beginners – het is gebruikelijk dat beginners eerst lussen “verliezen”. Meestal gaan dergelijke breinaalden lang mee. En alleen dunne houten breinaalden breken gemakkelijk.

Hoe Breinaalden te Kiezen

Plastic breinaalden kies voor elk garen, vooral ze zijn goed voor dikke, grote stoffen. Garen glijdt er goed overheen en wat belangrijk is – ze zijn licht. Deze breinaalden zijn duurzaam en flexibel.

Hoe Breinaalden te Kiezen

De juiste keuze breinaalden is het halve werk! Maar als u er nog steeds niet zeker van bent dat u de juiste breinaalden heeft gekozen, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze managers bij het bestellen – zij helpen u graag!

Benthe de Leeuw

Benthe, ik schrijf al heel lang nuttige en gezondheidsartikelen. Ik weet dat redacteur zijn van Plezier.net echt een voorrecht is.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button