BorduurwerkBreien en haken

Handwerkgeschiedenis, Of hoe het allemaal begon

Van oudsher wordt de mens gekenmerkt door een verlangen naar zelfexpressie. Van oudsher tot heden streven mensen naar verschillende soorten creativiteit. Dit blijkt uit de grotschilderingen van primitieve mensen, de versiering van kleding en de vervaardiging van sieraden, het borduren van patronen op kleding en decor. Naast het gebruik van geïmproviseerde gereedschappen, leerden mensen alles te produceren wat nodig is voor handwerk en creativiteit: om speciale planten te kweken en er draden van te maken, om huiden te maken, te weven en te breien, om verf- en verfproducten te maken, om met verschillende materialen te werken. De vervaardigde voorwerpen en ornamenten werden niet alleen decoraties, maar kregen ook de gelegenheid om de status van de eigenaar te demonstreren, sommige kregen sacramentele betekenis.

Een van de oude ambachten die nog steeds populair is, is borduren. Het startpunt in de geschiedenis van het optreden van handwerk wordt beschouwd als het moment waarop de naald verscheen en zich verspreidde. De naald in Rusland verscheen in de X-XI eeuw. Sindsdien is borduurwerk een veelvoorkomende decoratie geworden voor kleding en huishoudelijke artikelen. De patronen hadden een symbolische betekenis: behorend tot een bepaalde regio, of zelfs een stad, tot een clan, nationaliteit en cultuur, professionele sfeer, en dienden ook als amuletten.

Breien verscheen veel later in Rusland. Algemeen wordt aangenomen dat dit soort handwerk hier aan het einde van de 18e eeuw is ontstaan. Sindsdien is het stevig de geschiedenis van het handwerk in Rusland ingegaan. Breien was een favoriet tijdverdrijf. Zonder hem vond geen enkele bijeenkomst plaats. In de regel werden jonge meisjes gebreid en vrouwen van middelbare leeftijd geweven en gesponnen. Dit kwam door de overtuiging dat de wol de emoties van de vakvrouw absorbeert. In de oudheid was er zelfs een ritus die dit geloof weerspiegelde. De bruid voor de bruiloft moest een sjaal breien, die ze aan de bruidegom gaf. Hij moest deze sjaal een maand dragen en als de sjaal niet geprikt, goed opgewarmd en niet verslechterd was tijdens het dragen, getuigde dit van de liefde van de bruid en daarom geloofden ze dat zo’n gezin sterk zou zijn. Bovendien bereidden jonge meisjes een bruidsschat voor, dus handwerk voor hen was niet zozeer creativiteit als voorbereiding op een toekomstig getrouwd leven. Goede ondervrouwen stonden hoog in het vaandel, en als het meisje wist hoe ze moest naaien en breien, dan kon ze rekenen op een geslaagd huwelijk en gunst van de ouders van de bruidegom.

Sindsdien is er veel veranderd, maar handwerken is voor velen nog steeds een favoriet tijdverdrijf. Het geeft je de mogelijkheid om te rusten en te ontspannen na de hoge snelheden van het moderne levensritme, om stress en vermoeidheid te verlichten. Bovendien, ondanks het feit dat je nu alles in winkels kunt kopen, kun je met handwerk iets unieks doen. Steeds meer mensen willen verder gaan dan massaproductie en voor zichzelf originele interieurartikelen, kleding of accessoires kopen. Dit zijn dingen die “met de ziel” zijn gemaakt, dus ze zijn zo aantrekkelijk, en dit is hun belangrijkste verschil. Als je jezelf met zulke dingen omringt, heb je altijd een goed humeur en inspiratie. In de moderne wereld, met zijn turbulente en soms agressieve realiteit, zullen handwerk en handgemaakte voorwerpen de noodzakelijke ondersteuning worden die rust, innerlijke balans en harmonie geeft.

In de online winkel van Shveyprofi kun je alles kopen wat je nodig hebt voor hobby’s en creativiteit: handwerk, kits, materialen en gereedschappen, en hulpstukken om te naaien.

Benthe de Leeuw

Benthe, ik schrijf al heel lang nuttige en gezondheidsartikelen. Ik weet dat redacteur zijn van Plezier.net echt een voorrecht is.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button