DierenHuis Dieren

Gaan Vrouwelijke Honden Door de Menopauze?

De menopauze wordt meestal gedefinieerd als de beëindiging van de reproductieve cyclus van een vrouw (estrus voor honden, maandelijks voor vrouwen) en het einde van de vruchtbare periode in het leven van die vrouw. In tegenstelling tot mensen, ervaren honden geen menopauze. De vruchtbaarheid van een vrouwelijke hond zal afnemen met de leeftijd, zelfs scherp zodra ze senior wordt, maar zwangerschap is nog steeds een mogelijkheid, zelfs als het meer risico’s met zich meebrengt.

Bij mensen zal de vrouw die de overgang ingaat nooit meer in staat zijn om door zwangerschap te gaan. Haar eierstokken zijn gestopt met het produceren van de oestrogeen- en progesteronhormonen, wat resulteert in het einde van haar menstruatiecyclus vanaf dat moment.

Vrouwelijke honden hebben geen menopauze

Bij honden is het vrouwtje technisch vruchtbaar gedurende haar hele volwassen en senior leven, maar die vruchtbaarheid zal afnemen. De hondenfokker heeft mogelijk meer pogingen nodig om een ​​succesvolle zwangerschap te krijgen. Elke zwangerschap kan moeilijker zijn om door te gaan voor de teef, en haar werpen lopen een hoger risico om doodgeboren te worden .

De enige manier waarop een vrouwelijke hond niet in staat is om haar oestruscyclus in te gaan en zwanger te worden, is als ze eenmaal een oophorectomie – heeft gehad om haar eierstokken te verwijderen – of een hysterectomie – castratieprocedure.

Gaan Vrouwelijke Honden Door de Menopauze?

Wat gebeurt er dan met oudere vrouwelijke honden?

Een vrouwelijke hond zal seksueel vruchtbaar worden vanaf haar eerste of tweede jaar, afhankelijk van haar grootte en ras. Vanaf dat moment zal een vrouwelijke hond ongeveer twee keer per jaar in hitte zijn, soms drie of vier keer voor kleinere rassen. Zwangerschap kan optreden bij elk van deze cycli als ze met succes wordt gepaard met een man tijdens de oestrusfase van haar hitte.

Wanneer vrouwelijke honden ouder worden en een leeftijd bereiken die vergelijkbaar is met vrouwen in de overgang, kunnen ze nog steeds zwanger worden. Hun oestruscycli worden echter minder frequent en kunnen even zeldzaam zijn als eenmaal per jaar. Abnormale warmtecycli komen ook veel voor bij oudere honden en omvatten stille en gesplitste cycli.

Over het algemeen leveren de hittecycli van een oude vrouwelijke hond over het algemeen een zeer laag aantal succesvolle en gezonde zwangerschappen op .

Wanneer is een vrouwelijke hond te oud om te worden gefokt?

Omdat vrouwelijke honden geen menopauze ervaren , behouden ze hun vermogen om een ​​nest puppy’s te dragen totdat ze sterven. Hoe ouder een vrouwelijke hond wordt, hoe minder vruchtbaar ze wordt en hoe dunner de kansen op een gezonde zwangerschap zijn. Helaas is er geen leeftijd en net als de meeste seksualiteitgerelateerde punten met honden, zijn ze erg gebaseerd op het ras en de grootte van de teef .

De prime time voor het fokken van een vrouwelijke hond, wanneer de vruchtbaarheid op zijn hoogtepunt is, is tussen 18 maanden en 7 jaar oud. Gemiddeld begint de teef vanaf zeven jaar meer abnormale en onregelmatige warmtecycli te ondergaan die haar vruchtbaarheid verminderen naarmate het vrouwtje ouder wordt.

In samenvatting

Als je lui werd en geen zin had om het artikel te lezen, zijn hier de afhaalpunten over vrouwelijke honden en de menopauze :

  • Vrouwelijke honden ervaren geen menopauze
  • Vrouwelijke honden zien hun vruchtbaarheid echter afnemen vanaf de leeftijd van 6 of 7 jaar
  • Vrouwelijke honden hebben geen menstruatiecyclus maar een oestrische cyclus genaamd hitte
  • Vrouwelijke honden kunnen op latere leeftijd lastige en mislukte zwangerschappen tegenkomen

Zorg ervoor dat u onze andere artikelen bekijkt die betrekking hebben op vrouwelijke honden , warmtecycli en fokhonden .

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button