Smartphones

De geweldige fotografie technologie van de Samsung Galaxy S21 Ultra onthuld

Samsung heeft zojuist de geheime saus laten zien die zijn Galaxy S21 Ultra zo goed maakt in fotografie.

We weten al dat de 108 MP-camera van de S21 Ultra een van de camera’s met de hoogste resolutie is die je op dit moment op een telefoon kunt krijgen. Maar een nieuwe video legt de onderliggende HDR-technologie uit die deze enorme sensor helpt om foto’s te maken met verbluffende kleuren en belichting.

De “Smart-ISO Pro” -technologie van de sensor wordt uitgelegd in een YouTube-video die door Samsung is gepost. Dit is een ingewikkeld stukje techniek, maar het komt erop neer dat je twee foto’s maakt en de beste delen combineert tot één laatste foto.

De twee onbewerkte afbeeldingen zijn gemaakt op twee niveaus van lichtgevoeligheid, hoog en laag. De gevoeligheid van een sensor voor licht wordt uitgedrukt in een ISO-getal, vandaar de naam Smart-ISO. Met de originele versie van Samsung kon de camera gewoon kiezen welk niveau het beste was voor een bepaald beeld, maar met de nieuwe Pro-versie kunnen de twee niveaus worden gecombineerd zoals eerder uitgelegd.

Het combineren van dergelijke beelden, een techniek die HDR-beeldvorming (high dynamic range) wordt genoemd, is al een ingeburgerd onderdeel van smartphonefotografie. Het aanbieden van deze technologie in een camerasensor is ook niet nieuw, maar de methode van Samsung om het op een smartphonecamera te implementeren is nieuw en de reden waarom het deze promoot.

Het voordeel is dat je veel kleurrijkere en contrastrijke beelden krijgt van onderwerpen met grote verschillen in helderheid van de helderste en donkerste gebieden; zeg een zonnig landschap met dramatische schaduwen. Het is meestal een gebied waar smartphonecamera’s zwak zijn, omdat de sensoren te klein zijn om op natuurlijke wijze grote hoeveelheden licht op te vangen.

Hoewel deze sensor wordt gebruikt op de Galaxy S21 Ultra, verkoopt Samsung deze camera ook aan andere bedrijven. Het betekent dat we later dit jaar andere telefoons, zoals de Xiaomi Mi 11, waarvan wordt gezegd dat ze een door Samsung gemaakte 108MP-camera gebruiken, ook gebruik zullen maken van deze ingenieuze fotografiemethode. Hopelijk zullen we zien dat een versie van Smart ISO Pro ook zijn weg vindt naar andere door Samsung gemaakte camera’s, dus meer basismodellen van toekomstige telefoons zoals de Galaxy Note 21 of de Galaxy S22 van volgend jaar zullen dezelfde truc kunnen uitvoeren.

Helaas voor Samsung, zo goed als de hoofdcamera op de S21 Ultra staat, behaalde deze slechts de tweede plaats op onze lijst met beste cameratelefoons. Hij wordt verslagen door de iPhone 12 Pro Max, die laat zien dat er meer nodig is dan alleen een slimme sensor om de beste op de markt te zijn.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button