Goede ideeën

Calcium dat andere voedingsmiddelen dan zuivelproducten bevat

Als we calcium zeggen, denken we aan melkproducten zoals melk, yoghurt, kaas, maar calcium, dat een belangrijke plaats inneemt in je dagelijkse voeding, komt ook voor in veel verschillende voedingsmiddelen. In dit artikel vindt u een lijst met andere calciumhoudende voedingsmiddelen dan zuivelproducten .

Calciumbronnen voor uw smaak

Goed nieuws voor veganisten: Calcium wordt niet alleen gevonden in zuivelproducten.

Calcium dat andere voedingsmiddelen dan zuivelproducten bevat kan als volgt worden gegroepeerd:

 • Fruit-groentesappen
 • Groene bladgroenten
 • Gedroogde vruchten
 • Mineraalwater

 

 

8 tips voor het eten van meer groenten

Calcium dat andere voedingsmiddelen dan zuivelproducten bevat
Man pours water from glass into glass on blue background in studio

Welke voedingsmiddelen bevatten calcium anders dan zuivelproducten?

 • Groene bladgroenten : Deze groenten zijn een van de belangrijkste bronnen van calcium die je kunt vinden (rijker dan zuivelproducten), in het bijzonder bevat 100 gram rauw blad van krullende kool 135 mg calcium. Het bevat ook een provitamine met vitamine K en C. Krullende kool wordt beschouwd als “super voedingsstof”. Andere opties die opvallen in deze groep zijn snijbiet en spinazie. Deze kunnen zowel rauw als samen met andere groenten worden gegeten . Je kunt het ook toevoegen aan pizza’s, salades of omeletten.
 • Gedroogd fruit : Als we het hebben over calcium, is amandel een van de beste bronnen, het bevat 264 mg calcium in 100 gram. Het bevat ook magnesium, mangaan, vitamine E en B2. Amandelen helpen ook om het cholesterol te verlagen. Andere alternatieven zijn paranoot (160 mg per 100 gram) en noten. Deze gedroogde vruchten kunnen worden gegeten als snack (een handvol snacks tussen de maaltijden), worden gebruikt om taarten en gebak te versieren of om plantaardige melk te vervangen.
 • Calcium dat andere voedingsmiddelen dan zuivelproducten bevat Gedroogde geurige kruiden : deze kruiden worden meestal in kleine hoeveelheden gebruikt, maar als we er een gewoonte van maken om een ​​beetje toe te voegen aan alle gerechten die we bereiden, voegen ze smaak en smaak toe evenals calcium. Sommige kunnen ook worden gebrouwen. De meest aanbevolen zijn zalmtijm, dille, marjolein, salvia, munt en basilicum.
 • Sesam : Wanneer u sesam roostert, verhoogt u het calciumgehalte. Het wordt gebruikt bij het maken van tahini. Het bevat ook vitamine B1 en B6, mangaan, magnesium en koper. Je kunt sesamzaadjes toevoegen aan salades, taartjes, brood en vruchtensappen.
 • Lijnzaad : De hoeveelheid calcium is bijna dorstig. Lijnzaadolie is ontstekingsremmend en voorkomt vasculaire occlusie. U kunt bijvoorbeeld zelfgebakken brood met lijnzaad koken of toevoegen aan groentesappen, smoothies, cakes, salades of sauzen.
 • Peulvruchten : Peulvruchten zijn een goede bron van calcium (13% bestaat uit calcium), vooral droge bonen. Het heeft ook andere functies, zoals het reguleren van de bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Het moet niet te veel worden geconsumeerd omdat ze gas en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Je kunt peulvruchten gebruiken in potten met groenten.
 • Paardebloem : Paardebloem is echt heilzaam voor ons lichaam. Naast dat het diuretisch is, is het goed voor de lever en is het perfect voor ontgifting. Het kan worden gebruikt in salades zoals verse bladeren en spinazie. Paardenbloem bevat meer calcium dan melk (187 mg in 100 gram). Bovendien kan de wortel worden gekookt en gegeten.
 • Oranje : een van de vruchten met een “interessante” hoeveelheid calcium. Een sinaasappel bevat 65 mg calcium. Het is ook een rijke bron van vitamine C, zoals we allemaal weten. Sinaasappel kan worden gebruikt in verschillende fruitdranken, fruitsalades, cakes en andere desserts.
 • Quinoa en kakkerlakken : Quinoa en kakkerlakken staan ​​bekend als “valse granen” en vanwege de overvloed aan calcium die ze bevatten, is het belangrijk om te worden opgenomen in vegetarische en veganistische dieetprogramma’s. Kakkerlak is bijvoorbeeld de meest voedzame plant die je kunt vinden met 18% calcium dat het bevat. Voor degenen die geen melk drinken, kan het worden gemengd met rijst. Het kan ook worden toegevoegd aan soepen of geroosterde groenten. Evenzo heeft quinoa gunstige eigenschappen voor ons lichaam en kan het op veel verschillende manieren worden geconsumeerd.
 • Eischaaltje : Er wordt al sinds de vroege eeuwen gezegd dat er veel calcium in de schaal van het ei zit en het helpt de stofwisseling. Was het ei zonder de schaal te krabben, pers het sap van een citroen uit en rol het over de eierschaal, wacht tot het 12 uur zacht is, verwijder het ei met een houten lepel en drink langzaam het resterende water.

Calcium dat andere voedingsmiddelen dan zuivelproducten bevat Legenden over calcium

Volgens de algemene overtuiging bevat het meeste calcium zuivelproducten die gemakkelijk te verteren zijn en de beste manier om botverlies te voorkomen, is om melk te drinken. Hier zijn de feiten over dit onderwerp:

Het eerste wat u moet weten, is dat het voedsel met het meeste calcium maanzaad (1448 mg per 100 gram) is, gevolgd door wakker (1380 mg).

 

Koemelk en yoghurt bevatten slechts 120 mg calcium . Andere calciumrijke voedingsmiddelen (die meer dan 150 mg calcium bevatten) Kombu-algen, sesam, soja, amandel en krulkool.

Calcium dat andere voedingsmiddelen dan zuivelproducten bevat Ten tweede zijn er aanwijzingen dat het gemakkelijkst verteerbare calcium in mos wordt gevonden. Dit wordt gevolgd door groene bladgroenten, noten, oliehoudende zaden, volle granen en peulvruchten. Melk en zuivelproducten komen achter hen aan.

Ten slotte heeft recent onderzoek aangetoond dat het regelmatig consumeren van melk gedurende het leven kan leiden tot osteoporose. In landen waar zuivelproducten het meest worden geconsumeerd (Zwitserland, Finland, Zweden en Nederland) komt bot vaker voor om op te lossen.

Deze ziekte komt minder vaak voor in landen die minder melk consumeren (Liberia, Cambodja, Ghana en Congo).

Calcium dat andere voedingsmiddelen dan zuivelproducten bevat

Foto’s zijn gebruikt met toestemming van Daniella Segura, Thoranin Tiriwit, Rune T, Jennifer, Jeanette Svensson, Judi, Mario Lopez Egusquiza.

 

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button