BorduurwerkBreien en haken

Brusselse Kant Geschiedenis en Kenmerken Van Breien

Brusselse kant is een van de meest luxueuze varianten van Vlaamse kant. Hoewel dit type kant uitsluitend wordt gemaakt van linnen draad, behoort het nog steeds tot de duurste en meest waardevolle soorten kantweverij. De hoge prijs wordt voornamelijk geassocieerd met het mooiste sieradenwerk van de vakvrouw, want een paar centimeter kant had haar de hele dag kunnen kosten! Zoals de naam al aangeeft, is het thuisland van deze kant Brussel.

Brusselse Kant  Geschiedenis en Kenmerken Van Breien

Het Brusselse kant heeft bloemen- en fantasieornamenten. Ze zijn op twee manieren met elkaar verbonden – met behulp van een achtergrondraster en jumpers (“hertogin”). Dit subtielste kant is met behulp van een naald gemaakt, daarom noemden tijdgenoten het toepasselijk ‘borduren door de lucht’. Het bijzondere geheim van het Brusselse kant was dat alleen lokale ambachtslieden onvoorstelbaar dunne linnen draden konden maken, dus het kant bleek dun en licht, bijna gewichtloos.

Brusselse Kant  Geschiedenis en Kenmerken Van Breien Brusselse Kant  Geschiedenis en Kenmerken Van Breien

Het is ongelooflijk, maar waar: de vraag naar kant uit Brussel was zo groot dat het de economie van verschillende Europese mogendheden bijna verpestte! De Britse regering moest zelfs de import van prachtig naaiwerk in het land officieel verbieden. Het kant werd echter nog steeds gesmokkeld. Daarom heeft het prachtige Brusselse kant een andere naam: angleterre.

Natuurlijk was dit kant een uitdaging voor de vakvrouwen van heel Europa – nou, kun je het herhalen? Daarom heeft Brussel opengewerkt nu een vrij uitgebreide stamboom. Zo kwamen arme Ierse breisters in de 19e eeuw op het idee om een ​​Brussels kanthaak te maken om een ​​gezin te voeden, omdat zo’n kant erg duur was. Met onhandige eerste haken, die gebogen naalden voorstellen met kurken handvatten, breidden ze prachtige bloemmotieven, die ze vervolgens op dezelfde twee manieren met elkaar verbonden: mesh en truien. Zo verscheen het mooie Ierse kant, nu geliefd over de hele wereld.

Maar kunnen we zoiets maken met een haak? Dit is helaas moeilijk. Moderne handwerkinstrumenten verwarren Brusselse kant vaak met Brugse kant, terwijl er grote verschillen tussen zijn. Zoals we al zeiden, bestaat het Brusselse kant uit complexe motieven, zoals bloemen, gebeeldhouwde bladeren en figuren (engelen, dames, heren, enz.). Brugs kant is gebaseerd op een dunne vlecht, waaruit vervolgens gedraaide ornamenten ontstaan. Daarom zijn de workshops die u aanbieden om Brusselse kant te haken, de overgrote meerderheid betekent de Brugse kant. Echter, entrecote, als u de dunste haak en naaigaren gebruikt, is een uitstekende optie voor het creëren van prachtig naaien.

Benthe de Leeuw

Benthe, ik schrijf al heel lang nuttige en gezondheidsartikelen. Ik weet dat redacteur zijn van Plezier.net echt een voorrecht is.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button