BorduurwerkBreien en haken

Belgisch Kant Geschiedenis van de Vlaamse kant

Niets heeft macht over schoonheid – noch vliegende eeuwen, noch modeveranderingen. En vandaag, zoals driehonderd jaar geleden, prikkelt het Belgische kant de ziel van fashionista’s en maakt het de harten van zelfs degenen die geloven dat ze niet van openlijk liefje van kant houden. Vandaag nodigen we je uit om een ​​reis door de tijd te maken om de geheimen van de geboorte en glorie van prachtig Belgisch kant te leren kennen.

Het eerste kant verscheen aan het einde van de 15e eeuw in Italië. Langzaam reizend door Europa bereikten ze honderd jaar lang België, dat toen Vlaanderen heette, en nadat ze zich een beetje in dit land hadden gevestigd, donderden ze plotseling de hele wereld binnen. Hoewel kantproductie begon als een bijbaan voor arme gezinnen: de nonnen van de Orde van de Zusters van de Heilige Maagd Maria leerden meisjes uit arme gezinnen dit beroep om de armen te redden van de val en hen de kans te geven het gezin op een waardige manier te helpen.

Het eerste Vlaamse kant verscheen in de stad Brugge, die sindsdien wordt beschouwd als de kanthoofdstad van de wereld. Bestaat tot op de dag van vandaag Brugge kant Verschilt in complexiteit van uitvoering en verbazingwekkende schoonheid. Dit kloskant met bloemmotieven is geweven van dunne en dikke draden en van 300 tot 700 klossen worden tegelijkertijd gebruikt om ornamenten te maken!

Belgisch Kant Geschiedenis van de Vlaamse kant

Een ander soort Vlaams kant is brussels kant . Het is een beetje eenvoudiger in uitvoeringstechniek. Details van het Brusselse kantornament worden afzonderlijk uitgevoerd en vervolgens met behulp van tulebruggen tot motieven samengesteld. Deze kant werd ooit als de duurste beschouwd. Het maakte de kantproductie in Engeland in één keer min of meer kreupel. Dit kant werd onder het mom van een local gesmokkeld, dus de andere naam is Angleterre.

Belgisch Kant Geschiedenis van de Vlaamse kant

Malinsky kant ander ornament van krullen – rocaille. Dit kant is vrij dicht – het heeft een ondoorzichtig hoofdornament en een vrij dichte achtergrond mesh. Het frambozenkant onderscheidt zich ook door de reliëfrand, die is gevormd door een dikke linnen draad te weven. Modern Malin-kant is iets lichter en luchtiger dan het origineel.

Belgisch Kant Geschiedenis van de Vlaamse kant

Lace bensh verschilt in enige “kou” van het patroon. Het belangrijkste kenmerk is alleen de ernst van de geometrische achtergrond, waarop krullen en gestileerde bladeren zich bevinden. Een interessant mesh-ornament herinnert aan de geometrische correctheid van sneeuwvlokken, daarom wordt het ook wel “sneeuwkant” genoemd.

Belgisch Kant Geschiedenis van de Vlaamse kant

Een soortgelijk ornament heeft kant valenciennes. Maar het belangrijkste verschil is de verbazingwekkende lichtheid en subtiliteit. Doordat het ornament gelijktijdig met de achtergrond is geweven, heeft dit kant geen reliëf. Het is qua textuur te vergelijken met moderne tule stoffen.

Belgisch Kant Geschiedenis van de Vlaamse kant

Er is nog steeds veel vraag naar Vlaams kant – en dat is niet verwonderlijk, want de moderne romantische stijl (evenals zijn “broers”) kan niet zonder kanten inzetstukken en biesjes. Jurken en blouses, tafelkleden en gordijnen, waaiers en parasols – overal zal mooi kant te gebruiken zijn!

Benthe de Leeuw

Benthe, ik schrijf al heel lang nuttige en gezondheidsartikelen. Ik weet dat redacteur zijn van Plezier.net echt een voorrecht is.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button