BorduurwerkBreien en haken

Amigurumi, Japanse Speelgoed breitechniek

Als je zelfs maar een losse kennismaking hebt met de kunst en het leven van Japan, heb je gemerkt dat de Japanners over het algemeen neigen naar miniaturisatie. Ze zijn zelf klein en elegant vergeleken met Europeanen, en ze hebben allemaal hetzelfde: kleine kopjes, kleine porties, zelfs schilderijen, ze slagen erin om met een paar slagen te tekenen. Het kleine gebreide amigurumi-speelgoed komt ook uit Japan. Zelfs als je deze naam nog nooit hebt gehoord, is het gemakkelijk te raden.

De uitdrukking “amigurumi” betekent letterlijk “gebreid verpakt”. Dienovereenkomstig worden ze gebreid of gehaakt en vervolgens wordt de vulling in deze gebreide schaal gewikkeld. Amigurumi zijn traditioneel schattige kleine dieren of mensen. Maar niet per se. Onder amigurumi zijn er levenloze objecten – ijs, muffins – maar ook met een vriendelijk gezicht.

Amigurumi, Japanse Speelgoed breitechniek Amigurumi, Japanse Speelgoed breitechniek

Waar komt de amigurumi vandaan?

Over het algemeen is het vrij moeilijk om de geschiedenis van de geboorte van deze baby’s te achterhalen. Maar je kunt zeker zeggen wanneer ze de meeste prevalentie hebben. Kent u kitty Ze werd “geboren” rond de jaren 70 van de vorige eeuw. Toen ontstond er weer een amigurumi-boom – Japans gebreid speelgoed. Kitty Kitty werd de ‘leider’ van de Kawaii-beweging (een bekend woord, hè?). ‘Kawaii’-speelgoed – dat wil zeggen schattig, mooi, charmant, een verlangen om ervan te nippen, verscheen onmiddellijk in grote aantallen in de kamers van zowel gevoelige jonge meisjes als vrij serieuze volwassenen.

Amigurumi, Japanse Speelgoed breitechniek

Als je echt van miniatuur amigurumi-speelgoed houdt, kun je ze zelf maken. Mits je weet hoe je moet breien. En wat er ook gebeurt, brei amigurumi met breinaalden en haak. Toegegeven, degenen die hetzelfde gereedschap bezitten, en een ander, zijn van mening dat het gemakkelijker is om amigurumi te haken, omdat het handiger is om te werken.

Wat is er nodig voor het breien van amigurumi?

Zoals we al zeiden, maakt de techniek van het breien van amigurumi het gebruik van breinaalden en een haak mogelijk. Maar niet alles. De haak wordt meestal niet groter dan de “tweeën” genomen en de breinaalden zijn maximaal nr. 3. Voor het breien hebben we natuurlijk draden nodig. Voor het vullen worden verschillende vulstoffen gebruikt. Maar amigurumi is niet gevuld met stof – ze zullen geen mooie vorm behouden.

Bovendien heeft een beginner een schema nodig. Regelingen zijn er in vele vormen.

 • Het beschrijvingsschema is tekst. Ideaal voor beginners.
 • De tafelindeling is iets gecompliceerder. Het is verdeeld in kolommen en rijen. In de kolommen staan ​​de “lichaamsdelen” van de amigurumi, in de rijen staat de nummering van de rijen. Op de kruispunten wordt het aantal lussen aangegeven.

Wat zijn de kenmerken van de amigurumi-breitechniek?

De basis van breien (ongeacht breien of haken) is de zogenaamde amigurumi-ring. Het verschilt doordat aan de basis ervan een verstelbare lus ligt. Omdat amigurumi-speelgoed erg klein is, is een dergelijke basis nodig, zodat de vulstof niet uit het speelgoed komt.

De eenvoudigste manier om zo’n ring te haken:

 • Maak een lus.
 • Bind vanuit dit oog het eerste oog door het oog in de schuifring te vergrendelen.
 • Bind een lus met kolommen (meestal zijn er 4-7).
 • Draai de lus stevig vast in de ring.

Amigurumi, Japanse Speelgoed breitechniek

Op breinaalden kan een amigurumi-ring worden gemaakt, bijvoorbeeld met een gewone stopnaald.

 • Kies het vereiste aantal lussen op twee breinaalden, waardoor de staart authentieker blijft.
 • Plak deze staart in de stopnaald.
 • Haal een van de breinaalden eruit en plaats een naald op zijn plaats, te beginnen met de laatste lus die je hebt getypt.
 • Verdeel de steken over de rond (teen) breinaalden.
 • Draai de ring vast. U kunt dit echter later doen, wanneer u meerdere rijen breit – het zal nauwkeuriger blijken.

Dus, ben je klaar om amigurumi te breien? Geloof me, je zult slagen!

Je kunt ook onze MK bekijken bij het maken van amigurumi-speelgoed voor beginners.

Over vulstoffen voor speelgoed en de kenmerken van keuze vindt u in ons artikel “Vulmiddel voor speelgoed of hoe u knuffels en poppen kunt vullen.”

Benthe de Leeuw

Benthe, ik schrijf al heel lang nuttige en gezondheidsartikelen. Ik weet dat redacteur zijn van Plezier.net echt een voorrecht is.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button