ReizenCultuur reizen

Amfitheater El Djem: Gladiator Arena in Tunesië

EENHet mfitheater is een van de meest karakteristieke bijdragen van het oude Rome aan de architectuur. Het bekendste voorbeeld van een dergelijk bouwwerk is het Colosseum in Rome, waar brute gladiatorengevechten plaatsvonden. Tijdens het Romeinse rijk werden ongeveer 230 amfitheaters gebouwd die er nog steeds staan. Een van de meest spectaculaire voorbeelden is in de Tunesische stad El Cem, waarvan wordt gedacht dat het de thuisbasis is van de meest indrukwekkende Romeinse ruïnes van heel Afrika en bekend staat als de filmlocatie van een Hollywood-film, de epische “Gladiator”.

Eigenlijk zijn er niet één maar twee amfitheaters in El Cem. De kleinere is minder bekend dan de grotere en is niet goed bewaard gebleven. Aangenomen wordt dat dit amfitheater in drie verschillende bouwfasen is gebouwd. Het werd eerst gemaakt van tufsteen (een soort kalksteen) en herbouwd voordat het werd herbouwd en uitgebreid. Maar de belangrijkste attractie van El Cem ligt ten noorden van dit kleine amfitheater, ongeveer 7,2 km verderop, en staat bekend als het El Cem Amfitheater.

El Cem Amphitheatre is een onafhankelijk monument, volledig opgetrokken uit stenen blokken zonder fundering. In dit opzicht kan worden gezegd dat het is gemodelleerd naar het Colosseum in Rome. Het Colosseum heeft de titel het grootste Romeinse amfitheater te zijn, maar het El Cem Amfitheater is niet minder dan dat. De grote as van het El Cem Amfitheater werd gemeten als 148 m en de kleine as als 122 m. Bovendien bereikt de hoogte van de publieksrijen 36 meter. In het amfitheater kunnen naar schatting 35.000 toeschouwers worden bereikt. Gezien de grootte van dit bouwwerk kan worden geconcludeerd dat de amfitheaters in het Romeinse rijk zijn gebouwd tijdens perioden van welvaart en vrede, maar dit is helemaal niet het geval.

Amfitheater El Djem: Gladiator Arena in Tunesië
El Cem Amfitheater

Hoewel de exacte bouwdatum van het amfitheater niet bekend is, wordt geschat dat het werk in 238 na Christus begon. Dit jaar staat ook bekend als het “Jaar van de Zes Keizers” omdat er zes verschillende Romeinse keizers in het midden zijn. Het amfitheater is mogelijk gebouwd door een van deze keizers, Gordian I, of zijn kleinzoon Gordian III (die ook een van de zes keizers was). 238 n.Chr. Was geen vredig jaar voor het Romeinse rijk, in die tijd was er een opstand in de gebieden die onder Romeinse heerschappij werden gebracht door Gordian I, die bijna 80 jaar oud was.

De opstand was uitgebroken vanwege ontevredenheid over keizer Maximinus Thrax. Maximinus probeerde meer inkomen te verdienen van Romeinse aristocraten en landeigenaren om de uitgaven van zijn troepen aan het Donau-front te dekken. Om aan de eisen van de keizer te voldoen, wilden sommige gewetenloze belastingambtenaren ook graag oneerlijke beslissingen nemen over het opleggen van boetes en inbeslagname van eigendommen. Zo’n belastingambtenaar uit de Afrikaanse provincie werd vermoord in El Cem, wat leidde tot de proclamatie van Gordian I tot keizer. De Romeinse Senaat erkende deze beslissing een paar dagen later, rekening houdend met de onvrede met Maximinus.

Amfitheater El Djem: Gladiator Arena in Tunesië
Tunnel in El Cem, opening naar de hoofdarena.

Gordian I kon echter minder dan een maand keizer blijven, aangezien de gouverneur van de naburige provincie Numidia, Capellianus, met zijn soldaten op hem af marcheerde. Capellianus voerde het bevel over een angstaanjagend leger, terwijl Gordian alleen een groep mensen uit Carthago kon verzamelen, waar hij toen bewoond was. Men kan ook denken dat Capellianus geen goede gevoelens voor de nieuwe keizer had vanwege zijn betrokkenheid bij een zaak tegen I. Gordian in het verleden. Ook Gordian had een ander gestuurd om gouverneur Capellianus te ontslaan en te vervangen omdat hij een fervent aanhanger van Maximinus was. Zoon van I. Gordian II. De troepen onder Gordianus ‘bevel werden gemakkelijk verslagen en de keizer zou zelfmoord hebben gepleegd. Later dat jaar werd Gordianus III keizer.

Een ander teken dat het amfitheater niet is gebouwd in een tijd dat Rome welvarend was, is het complete beeld van het gebouw. Dit kan te wijten zijn aan het gebrek aan geld en politieke onrust binnen het rijk. Daarom, ook al was het de bedoeling om een ​​groot amfitheater te geven aan de plaats waar ik. Desalniettemin is het El Cem Amfitheater, al dan niet voltooid vandaag, nog steeds een indrukwekkende toeristische attractie en stond het in 1979 op de Werelderfgoedlijst en werd de historische betekenis ervan erkend.

Amfitheater El Djem: Gladiator Arena in Tunesië
Marmeren buste van I. Gordian

Vanaf juli 2017 kunnen veel mensen een virtuele wandeling maken op deze oude site en ervaren hoe het is om door het amfitheater El Cem te navigeren dankzij de straatweergave van Google. Google neemt de meeste beelden op met camera’s die normaal gesproken op Street View-voertuigen worden gemonteerd. Omdat deze functie echter niet beschikbaar is voor El Cem, heeft Google live camera-operators gevraagd om te voet 360-gradenbeelden te maken. Je kunt de video bekijken die het Google Street View-project in El Cem beschrijft via de onderstaande link.

 

Top 10 Plaatsen Om Te Bezoeken in Rome

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button