Cultuur reizen

Albania Journey: The History Behind Underground Bunkers

Albanië, dat bijna de helft van de 20e eeuw geïsoleerd van de rest van de wereld doorbracht, is een beetje een mysterie gebleven, behalve dat het onlangs een Europese reisroute is geworden als een ongebruikelijke en goedkope bestemming.

Hoewel het “land van de adelaars” beter bekend staat om zijn tumultueuze communistische verleden (de ongeveer 750.000 verspreide betonnen bunkers getuigen hiervan nog steeds), heeft het een rijk en divers historisch en cultureel erfgoed. De beste manier om de oude kastelen van Albanië te verkennen, vooral als je weinig tijd hebt en niet graag het geweldige bussysteem van het land wilt ontcijferen, is met de auto door bewoonde werelderfgoedlocaties en etnografische musea.

Albania Journey: The History Behind Underground Bunkers
Ruïnes van Rozafa Castle in Shkodra, beschouwd als culturele hoofdstad van Albanië

İşkodra

Begin uw culturele verkenning vanuit het noorden. Als belangrijke handelsstad vanwege de gunstige geografische ligging op het ontmoetingspunt van de twee rivieren en de nabijheid van de Adriatische Zee, wordt Shkodra beschouwd als de culturele hoofdstad van het land dankzij zijn muziek- en literaire tradities.

B.C. Shkodra, dat vanaf de 3e eeuw voor Christus eerst als fort diende voor de Illyriërs en later voor de Romeinen, is ook de thuisbasis van het oudste kasteel van het land, het indrukwekkende Rozafa-kasteel (er is een even indrukwekkende legende over de constructie die de vrouw van wie wordt gezegd dat hij hier begraven ligt).

Tradita G&T is een traditioneel ingericht boetiekhotel, perfect voor een maaltijd of een overnachting.

Albania Journey: The History Behind Underground Bunkers
Skanderbeg Museum in Kruja, het thuisland van de nationale held van Albanië

Kroya

Reis in zuidelijke richting van de culturele hoofdstad van Albanië naar de historische hoofdstad Kroya. Geen reis naar dit land is compleet zonder een bezoek te brengen aan deze stad met dezelfde naam als Skanderbeg, de nationale held van Albanië die 500 jaar geleden het verzet tegen het Ottomaanse rijk leidde. Skanderbeg was hier een tijdje gestationeerd en Kroya wordt beschouwd als een bijna heilige stad voor Albanezen.

Hier kunt u de belangrijkste bezienswaardigheden binnen een paar uur verkennen – het omvat het Skanderbeg Museum, het Nationaal Etnografisch Museum en de weggestopte Bektashi Lodge, allemaal in het Kroya-kasteel. Met zijn geïsoleerde ligging op een heuveltop, is het kasteel een aantrekkelijke plek om te wandelen en rond te slenteren over de traditionele markt (net buiten de muren) zonder de vroege ochtenddrukte van tourbussen.

De onbetwiste bezienswaardigheden en locatie van Hotel Panorama Kroya maken het een geweldige keuze voor iedereen die geen haast heeft om de drukte van de hoofdstad Tirana in te trekken, op slechts 35 km afstand. Voor degenen die net langskomen is Bar Restaurant Alba (binnen de kasteelmuren) een geschikte plek voor een kopje koffie of lunch.

Albania Journey: The History Behind Underground Bunkers
Traditionele Ottomaanse huizen ‘stad met duizend ramen’ in Berat

Gewicht

Ga vanuit Kroya of Tirana verder naar het zuiden en het binnenland in, via de snelweg SH4 en Loşna richting Berat. Je kunt er ook komen via Elbesan; Merk op dat deze route minstens een uur of langer duurt, hoe deze er ook uitziet op de kaart. Berat staat bekend als de ‘stad met duizend ramen’ en speelt een leidende rol in de Albanese reisarena dankzij de indrukwekkende Ottomaanse ‘wildgroei’ aan beide oevers van de Osumi-rivier. De oude Mangalem-wijk, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een ongelooflijk aantrekkelijk gebied om rond te dwalen met zijn smalle, geplaveide straatjes. Een klim naar het momenteel in gebruik zijnde Kalaja-fort zal je belonen met de bergen rondom de stad en het dramatische uitzicht op de stad beneden. Bekijk de 16e-eeuwse kunstwerken in het Onufri Museum, gehuisvest in de Kerk van de Dood van Maria; dit is de grootste kerk van het 18e eeuwse kasteel. Gelegen onder de heuvel, in een oud 18e-eeuws Ottomaans huis, toont het Etnografisch Museum kunstvoorwerpen uit de traditionele Albanese cultuur.

Berat is een plek waar je minstens een nacht of twee wilt doorbrengen, en er is geen betere plek om te verblijven dan Hotel Osumi, een door een familie gerund hotel in het hart van de wijk Mangalem. Steek de brug over richting Antigone of het restaurant op het dak van Hotel Tomori voor een diner en een drankje met uitzicht.

Albania Journey: The History Behind Underground Bunkers
Oude Ottomaanse wijk Gjirokastra, een magische stad op een heuvel

Ergiri-paviljoen

De laatste stop van deze noord-zuid culturele tour door Albanië, Ergiri, is een andere belangrijke Ottomaanse stad die samen met Berat in 2008 op de Unesco Werelderfgoedlijst is gezet. De beste manier om er te komen is door terug te gaan naar het noorden richting Losna en de SH4 te volgen door het buitengewone Hilltop-district en de Drino-vallei, waarvan de beroemde afbeelding in Lord Byron’s brieven aan Albanië bekend is.

Als u doorgaat op de grotendeels eenrichtingsweg die naar het centrum van Gjirokastër klimt, zult u betoverd worden door de met kalksteen geplaveide oude stad; dat is ook de geboorteplaats van de beroemdste schrijver van Albanië, Ismail Kadare. Voor adembenemende uitzichten over de vallei, maak een wandeling naar het indrukwekkende Ergiri-kasteel of rijd vooruit; deze plek heeft waarschijnlijk het beste uitzicht van het land; Krijg je dosis geschiedenis met de Artillery Gallery, het Legermuseum (naast de oude gevangenis) en het Gjirokastra Museum. Als je een idee wilt krijgen van de ware Albanese geest, kun je binnen de vestingmuren het skelet vinden van een vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht dat in 1957 bij Tirana moest landen. In de oude stad kun je het Etnografisch Museum bezoeken, gevestigd in het voormalige huis van Enver Hoxha, de beruchte communistische dictator van Albanië, of het Zekate House en Skenduli House, die elk goede voorbeelden zijn van 18e en 19e eeuwse Ottomaanse herenhuizen.

U kunt een nacht doorbrengen in het 300 jaar oude Ergiri Hotel en genieten van traditionele lokale gerechten in het Kujtimi Restaurant, midden in het centrum van de oude stad, voordat u naar het noorden of richting de Albanese Rivièra gaat.

Albania Journey: The History Behind Underground Bunkers
Een bergachtige riviervallei in de pittoreske wijk Tepedelen in Albanië

Rijtips

Er zijn veel opties om een ​​auto te huren in de hoofdstad Tirana, of overweeg er een te kopen in Podgorica, Montenegro, net over de grens (zorg ervoor dat de Albanië-verzekering is inbegrepen).De reputatie van Albanië op het gebied van slechte wegomstandigheden is helaas niet overdreven; er zijn echter de afgelopen jaren grote ontwikkelingen geweest en van noord naar zuid; Een ervaren chauffeur mag niet te veel infrastructuurproblemen ondervinden op grote snelwegen.

Het onderweg markeren van een prompt is voldoende; U zult vaak schone benzinestations tegenkomen die aan uw gas- en koffiebehoeften voldoen.

Pas op voor slechts af en toe minibusachtige voertuigen, wankelende chauffeurs of weggelopen kuddes koeien of schapen van onbekende oorsprong.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Controleer ook
Close
Back to top button