ReizenCultuur reizen

7 steden waar vrouwen wonen die de wereld hebben veranderd

B.Vrouwen die geweldige dingen hebben bereikt, gaan niet altijd de geschiedenis in. Veel vrouwen die leiders, intellectuelen, rebellen of kunstenaars zijn, zijn verdwaald in de diepten van de geschiedenis. Enkele beroemde vrouwen die zich identificeerden met de stad waarin ze woonden, lieten echter grote sporen achter die niet konden worden genegeerd.

We hebben dit artikel voorbereid voor reizigers van het oude Egypte tot het Frankrijk van de 20e eeuw om de wereld te zien door de ogen van zeven machtige vrouwen.

Hatshepsut, Luxor, Egypte

Eeuwen voordat Cleopatra’s succes in leidende legers de heersers van het Romeinse rijk betoverde, kwam Hatsjepsoet aan de macht van 1508-1458 voor Christus. Na de dood van haar man Thoetmosis II tot regentes benoemd, werd Hatsjepsoet de eerste vrouw die de volledige bevoegdheden van de titel van farao op zich nam. Tijdens zijn twintigjarige regering bouwde hij monumentale tempels, waarvan sommige nog steeds staan, en hij heeft letterlijk zijn naam in de Egyptische geschiedenis gegraveerd.

7 steden waar vrouwen wonen die de wereld hebben veranderd
De Herdenkingstempel van Hatsjepsoet in Luxor

Begin je tour door de hoge pilaren en sfinxen van de Luxortempel te zien, een oude tempel gebouwd door Hatshepsut voordat deze werd uitgebreid door Amenhotep III. Ga vervolgens 7 km naar het noordwesten op de westelijke oever van de Nijl naar de Hatshepsut Memorial Temple. Bekijk de prachtige tempel met meerdere verdiepingen, het amfitheater en het reliëf, opgedragen aan Anubis, de god van de doden, en de primitieve godin Hathor met een koeienkop, die Hatsjepsoet laat zien die melk drinkt uit de borst van de godin, uitgehouwen in de 300 meter hoge kliffen. Iets verderop, in het noordwesten van de Vallei der Koningen, vind je de koninklijke begraafplaats, waar Hatshepsut deelde met zijn vader, Thoetmosis I, die bijna 100 meter diep is.

Kort na zijn dood werd de naam van Hatshepsut uit zijn tempels gewist. Het was een poging om haar uit de geschiedenis te wissen en de erfenis van de faraokoningin te vernietigen en de legitimiteit van haar opvolgers te ondersteunen. Ondanks pogingen om de sporen van de faraokoningin te vernietigen, dateren de enorme monumenten van Hatsjepsoet eeuwen terug en wordt haar naam nog steeds over de hele wereld herinnerd.

Catharina de Grote, Sint-Petersburg, Rusland

Hoewel Sint-Petersburg zijn naam te danken heeft aan een andere grote Russische heerser, de Russische keizerin II. Catherine (1729–1796) valt op door paleizen die verband houden met haar glorieuze leven. Catherine’s regering wordt beschouwd als een gouden eeuw. Hij gebruikte verlichtingsidealen om sociale hervormingen te bevorderen en breidde het Russische rijk naar schatting uit tot meer dan 500.000 vierkante kilometer.

7 steden waar vrouwen wonen die de wereld hebben veranderd

Het complex, nu bekend als het Hermitage Museum, is gehuisvest in het paleis dat in opdracht van Catherine is gebouwd. De musea hier beslaan 360 kamers met enkele van de meest indrukwekkende kunstwerken van Rusland. Naast de musea ligt het beroemde Winterpaleis, sprankelend in groen, goud en wit, waar Catherine een zegenende menigte toespreekt en haar zoon tot heerser van Rusland verklaart.

Bewonder Catherine’s handwerk op het keizerlijke landgoed Tsarskoe Selo, 25 km ten zuiden van het centrum van Sint-Petersburg. Catherine Palace, II. Het werd zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog; Daarna kregen het pleisterwerk en de gouden gevel zijn oude glorie terug. Zorg ervoor dat je de eetzalen van de grote hal bezoekt met een gids en de hal waar een portret van Catherine II in een prachtige pose staat.

Keizerin Cixi, Beijing, China

Tijdens een reis naar Beijing kom je de artefacten van het legendarische bewind van keizerin Cixi tegen. Keizerin Cixi (1835-1908) werd een van de machtigste vrouwen in de lange geschiedenis van China. Cixi was een van de concubines van de keizer Xianfeng en stond al snel op en werd hoofd van de regering. Hij werd een geweldige manager. Het was erg gevreesd en zeer gerespecteerd.

7 steden waar vrouwen wonen die de wereld hebben veranderd

Cixi beviel van de zoon van Xianfeng, Tongzhi, die keizer werd terwijl hij een concubine was. De keizerin bleef in het Paleis van de Eeuwige Lente en het Paleis van Elegantie wonen nadat hij de soevereiniteit had verworven. Hij zorgde ervoor dat het ontwerp van deze plek werd vernieuwd om bij een keizerin te passen.

Na een bezoek aan de Verboden Stad, moet je zeker naar het zomerpaleis gaan dat speciaal voor Cixi’s retraite is gebouwd. Niet alleen om de immense politieke invloed te zien, verken de zalen van Joy and Longevity, hun persoonlijke leefruimte en het grote theater waar de keizerin werd vermaakt met operavoorstellingen. Let op de marmeren boot (gedeeltelijk van hout). Er wordt gezegd dat Cixi in 1893 opdracht gaf tot de restauratie met het geld dat opzij was gezet om de marine te financieren.

Marie Curie, Warschau, Polen

De dubbele Nobelprijswinnaar Marie Curie (1867–1934) was buitengewoon trots op haar Poolse identiteit. Curie noemde een van de elementen die ze ontdekte voor haar geboorteplaats (polonium). Hoewel de hele wereld zich zijn huwelijksnaam herinnert, negeerde hij nooit zijn Poolse achternaam. Daarom heet het museum ter ere van zijn erfgoed in Warschau, de stad van zijn geboorte, Marie Skłodowska-Curie.

7 steden waar vrouwen wonen die de wereld hebben veranderd

Als je Warschau bezoekt, maak dan een rondleiding door het gereconstrueerde 18e-eeuwse museumgebouw met de originele documenten en voorwerpen van Curie. Curie heeft een enorme bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de theorie van radioactiviteit. Hij was een pionier in het gebruik van radioactieve isotopen om de weefselgroei te bestrijden die tegenwoordig de basis vormt van de meeste kankerbehandelingen. Tragisch genoeg stierf hij aan een stralingsgerelateerde ziekte veroorzaakt door de wetenschappelijke apparatuur die in het museum werd tentoongesteld.

Bombardementen in 1939 en 1944 verwoestten Warschau. De oude stad werd vervolgens zorgvuldig herbouwd met dezelfde stenen. Zorg ervoor dat je een rondleiding maakt over het Unesco-beschermde Oude Stadsplein en bewonder de sierlijke 13e-eeuwse koopmanshuizen en gevels in renaissancestijl, net als in de tijd van Curie.

Anne Frank, Amsterdam, Nederland

Niets klinkt als het dagboek van Anne Frank (1929-45). Hij liet de mensen niets weten over de pijn van de Tweede Wereldoorlog en riep niet op tot wereldvrede. In zijn dagboek, gepubliceerd nadat Franks vader stierf in het concentratiekamp Bergen-Belsen, beschrijft hij de twee jaar onderduiken van het gezin in Amsterdam. Franks observaties van het leven op de drempel tussen kindertijd en volwassenheid zijn grimmig.

7 steden waar vrouwen wonen die de wereld hebben veranderd

Het gezin verstopte zich in een bijgebouw verborgen achter een boekenplank op het kantoor van Franks vader aan de Prinsengracht 263. Het smalle bakstenen gebouw, een typisch 17e-eeuws koopmanshuis, is sindsdien bewaard gebleven als museum. De collectie van 15.000 stuks geeft een levendig beeld van het ondergedoken gezinsleven. Het toont ook Franks originele dagboek. Voor de Westerkerk, vlakbij het huis, staat een dun gietijzeren standbeeld van Frank naar de hemel gericht.

Als je in de buurt bent, leen je een fiets bij een van de weinige nabijgelegen verhuurstations en fiets je oostwaarts naar de Nieuwe Amstelstraat. Het Joods Historisch Museum, hier gevestigd, vertelt de geschiedenis van de vooroorlogse Joodse gemeenschap in Amsterdam; Dit is ook het startpunt voor rondleidingen door de Joodse wijk. De geschiedenis is vaak somber, maar Franks nalatenschap straalt uit de diepten van de geschiedenis als een sprankje hoop.

Simone de Beauvoir, Parijs, Frans

Ze is de beroemdste schrijfster van het twintigste-eeuwse Parijs. Met een snelle beweging van zijn pen vernietigde hij de oude opvattingen over vrouwelijkheid. Simone de Beauvoir (1908-1986), in haar boek genaamd het tweede geslacht, met haar beroemde uitspraak “je kunt niet als vrouw geboren worden, je wordt een vrouw”, het idee dat sociale conditionering vrouwen vormt, blijft vandaag doorklinken.

7 steden waar vrouwen wonen die de wereld hebben veranderd

Hoewel Beauvoir veel reist, zijn de cafés in Parijs plaatsen waar hij zijn ideeën heeft aangescherpt. In plaats van de ruime buitentafels van café Les Deux Magots in Saint-Germain-des-Prés, werd Beauvoir vaak binnenshuis aangetroffen terwijl hij druk aan het typen was in een hoek. Op een steenworp afstand, in Café de Flore, dat een art-deco-interieur heeft, zou hij discussies voeren tussen de muren van Beauvoirs levenslange vertrouweling en minnaar, de filosoof en toneelschrijver Jean-Paul Sartre.

U kunt Beauvoir een moment van stilte schenken in Hotel La Louisiane, waar hij woonde van 1943 tot 1948, en in de Jardin du Luxembourg, waar hij debatteerde over moraliteit in een rustige hoek van de Medici-fontein. Het verhaal van Beauvoir eindigt bij de 19e-eeuwse Cimetière du Montparnasse, waar je een korte metrorit kunt maken, waar zijn tombe is waar hij en zijn geliefde Sartre rusten.

Frida Kahlo, Mexico-stad, Meksika

Zelfportretten van Frida Kahlo (1907–1954), met haar doordringende ogen en uitdagende wenkbrauwen, zijn direct herkenbaar. Mexico’s beroemdste vrouwelijke artiest is een icoon van haar tijd geworden. Tegenwoordig blijven Kahlo’s schilderijen met de pijn van liefdesverdriet en miskraam ons fascineren.

7 steden waar vrouwen wonen die de wereld hebben veranderd

De kunstenaar woonde vele jaren in Casa Azul (Blue House) in Mexico City. Het huis, nu een museum, is gevuld met voorwerpen uit het leven van Frida Kahlo: sieraden, kleding, memorabilia, foto’s van haar en haar muralistische echtgenoot Diego Rivera, en kunstwerken die door haar persoonlijk zijn verzameld, zijn ook te zien. Dit museum geeft een rijk inzicht in Kahlo, een van de meest inspirerende en gepassioneerde vrouwen ter wereld.

Een taxirit van een half uur naar het zuidoosten leidt naar de Xochimilco-kanalen, die Kahlo en Rivera bewonderden. Stap aan boord van een boot en vaar over de waterwegen, luister naar mariachi-bands aan het water en drink tequila. Deze ervaring zal Kahlo’s levensvreugde perfect samenvatten.

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button