Doe-het-zelf en KnutselenHandgemaakte cadeausPasen

23 Handgemaakte Pasen Konijnen

Een schattig pluizig konijn is het traditionele symbool van Pasen. Ze zeggen dat Paashaas afkomstig is van oude Duitse legendes: op de feestelijke dag lieten kinderen verschillende handgemaakte nesten en hoeden achter waar magische dieren kleurrijke eieren zetten. Verschillende dieren dienden als paassymbolen op verschillende plaatsen, maar alleen konijntjes hielden hun status door de tijd heen.

Ik wil je twaalf geweldige, lieve en volledig handgemaakte konijnenspeelgoed presenteren. Geniet van het kijken en vang er zelf een;)

Niets belet ons de lente te beleven, ook al is het meer lente!

Ik heb een heel mooie paashaas voor je meegebracht.

Bij ons brengt een haas eieren op Pasen, in Engelstalige landen is dat een konijn.  Beide hebben nochtans hetzelfde dier als stamvader: de Duitse paashaas. Eind 18de eeuw dook die voor het eerst op in Duitse kinderprenten en -boeken. Echt toevallig is dat niet. In die periode groeide de belangstelling voor sprookjes, sagen en legenden. Bovendien ontstond er op dat moment een nieuwe mentaliteit, die men later benoemde als ‘de burgerlijke cultuur’. Die was gebaseerd op discipline, gehoorzaamheid en vlijt. Figuren als Klaas Vaak, Zwarte Piet en Vadertje Tijd moesten helpen om kinderen van die principes te doordringen. Ook de schattige paashaas paste in dat rijtje. Zoete kinderen werden beloond, anderen bleven letterlijk op hun honger zitten.

Vanuit Duitsland verspreidde de paashaas zich naar de rest van Europa. Vooral kinderboeken speelden daarbij een belangrijke rol. Sommige boeken waren zo succesvol, dat ze in internationaal werden verdeeld. Een bekend voorbeeld daarvan is het boek Die Ostereier (1816) van Christoph von Schmid, dat in heel wat talen werd uitgebracht. In 1825 kwam de Nederlandstalige versie op de markt. Het boek beschreef hoe kinderen nestjes maakten in het bos en daarna paaskoeken gingen eten.  Toen ze merkten dat de nestjes vol gekleurde eieren lagen, riep het kleinste meisjes verrukt dat de haas het ei moest gelegd hebben. Want ‘zulke schoone eijeren leggen de hoenders niet’. Ook postkaarten gaven een stevige boost aan de bekendheid van de paashaas. Eind negentiende eeuw werden postkaarten een pak goedkoper, dankzij nieuwe drukprocedés. Samen met de introductie van de postzegel, zorgde dat voor een enorme toename van het aantal verstuurde kaarten. Pasen was een van de hoogtepunten in het postkaartjaar. Er zijn dan ook talloze kaarten bewaard met paashazen- en konijnen.

Toen veel Europeanen in de negentiende eeuw naar Amerika verhuisden, namen ze hun paashaasgebruiken mee. Ergens onderweg werd de haas vervangen door een konijn, vermoedelijk omdat het lieve woord ‘bunny’ (konijn) beter aansloot bij de leefwereld van kinderen dan het hardere ‘hare’ (haas).

23 Handgemaakte Pasen Konijnen

23 Handgemaakte Pasen Konijnen

23 Handgemaakte Pasen Konijnen 23 Handgemaakte Pasen Konijnen

23 Handgemaakte Pasen Konijnen

 

23 Handgemaakte Pasen Konijnen

23 Handgemaakte Pasen Konijnen

23 Handgemaakte Pasen Konijnen

 

23 Handgemaakte Pasen Konijnen

23 Handgemaakte Pasen Konijnen

23 Handgemaakte Pasen Konijnen

23 Handgemaakte Pasen Konijnen

 

23 Handgemaakte Pasen Konijnen

23 Handgemaakte Pasen Konijnen

Pasen is misschien wel het belangrijkste christelijk feest maar wat heeft een paashaas daarmee te maken? In het christelijk verhaal rond Pasen komt echt geen paashaas voor. Waarom dan al die paashazen met Pasen? We gaan proberen een kleine reconstructie te maken van de geschiedenis van de paashaas.

Al voor onze jaartelling werden heidense lentefeesten gevierd en Pasen is natuurlijk ook een lentefeest. In één van deze feesten stond de godin Ostara centraal . Ostara was de Germaanse godin van de lente.

Er is een oud verhaal over Ostara waarin ze een meisje helpt dat een ziek vogeltje had gevonden. Ostara verandert het kleine diertje in een haas. Deze haas zou ieder jaar terugkomen om gekleurde eieren te leggen, zo vertelde Ostara het dankbare meisje. Met die gekleurde eieren is natuurlijk gelijk de link gelegd met paaseieren!

Ostara is niet de enige godin die belangstelling had voor hazen. De haas was ook het favoriete dier van de godin Freya. Freya wordt vaak afgebeeld met een haas en vroeger werden hazen aan haar geofferd. Freya was onder andere een vruchtbaarheidsgodin, en de lente en vruchtbaarheid, die twee horen natuurlijk bij elkaar.

De paashaas verstopt paaseieren

Pas na de middeleeuwen wordt het eerste verhaal over de paashaas echt opgeschreven. Het verhaal, geschreven door een Duitse arts, vertelt het verhaal van een haas die gekleurde eitjes verstopt. De Duitse kinderen waren er natuurlijk dol op want niet alleen werden eitjes verstopt, als je goed zocht, kon je ook een cadeautje vinden.

In Duitsland en Zwitserland werd de paashaas al snel een bekende verschijning. En in Nederland? De Nederlandse kindjes moesten nog enkele eeuwen (!) wachten op de paashaas. Pas in het midden van de vorige eeuw begon de paashaas ook rond te springen in Nederland.

De paashaas en Pasen

Het bovenstaande is misschien een verklaring voor de herkomst van de paashaas maar hoe kwam hij nou terecht in het christelijk Pasen? De paashaas heeft alleen een heidense geschiedenis. Het was niet ongebruikelijk om heidense gebruiken op te nemen in christelijke feestdagen. De kerstboom bijvoorbeeld heeft ook een heidense oorsprong. Dus, de christenen zagen een immens populaire haas en hoewel hij niet paste in het christelijke verhaal, kwaad kon hij ook niet. Zo werd de paashaas ook een bekende verschijning voor christelijke kindjes en dat vonden ze natuurlijk helemaal niet erg!

De concurrenten van de paashaas

Het is niet zo dat overal de paashaas werd omarmd, er waren meer dieren en ‘dingen’ die de paaseieren verstopten. In delen van Oostenrijk brengt een paaskip de eieren. Sommige gebieden in Duitsland gaan voor de kraanvogel (we hebben geen idee waarom), anderen voor een vos, een ooievaar of haan.

Katholieke kindjes in Nederland kregen de eieren van de kerkklokken. De klokken vertrokken op Witte Donderdag naar Rome, ze kwamen eerste paasdag terug en strooiden eitjes in de tuin. (De klokken werden vanaf Witte Donderdag niet meer geluid).

23 Handgemaakte Pasen Konijnen

Meer info: livemaster.com

Gerelateerde Artikelen

Geef een antwoord

Back to top button